Magazin

Hawaii zöld sziget, zöld energia

2045-re teljes egészében zöld energiaforrásokból fedezné szükségleteit az USA 50. állama

Példát mutat Hawaii az Egyesült Államok többi tagállama számára. Kormányzója ugyanis június 8-án törvénybe iktatta azt a kezdeményezést, amely szerint Hawaii 2045-re teljes egészében megújuló energiaforrásokból fedezné energiaszükségleteit. A szigetcsoport ezzel az Egyesült Államok első olyan állama, amely ilyen tervezetet fogadott el.

Az új előirányzat nem csak természeti kincseinek megőrzésében, hanem gazdasága szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen nemrégiben Hawaii még 100 százalékban importfüggő régiónak számított energetikai szempontból.

 

 

Az eddig érvényben lévő hivatalos célkitűzés a teljes energiaellátás 40 százalékában állapította meg a megújulókból származó energia kívánt szintjét, ezt emelte most 100 százalékra a House Bill 623. Ezzel Hawaii lett az Egyesült Államok első olyan állama, amely ilyen, 100 százalékra törekvő rendeletet fogadott el.

Az 50. állam már jelenleg is energiatermelése 21 százalékát megújuló energiaforrásokból állítja elő, azonban nemrégiben még 100 százalékban az importált fosszilis nyersanyagoktól függött Hawaii energiaellátása. Hawaii megújuló energiaforrás portfóliójában ma épp úgy szerepel a nap-, víz-szélenergia, mint a biomassza és a geotermikus energia kiaknázása.

A zöldenergiára való átállás a környezetvédelem szempontjából is óriási jelentőségű, nem utolsó sorban a turistaparadicsom természeti értékeinek megőrzése miatt. Azonban emellett komoly gazdasági előnyöket is kínál ez a reform, hiszen a megújuló energia termelése mára olcsóbb megoldást jelent a szigetcsoportnak a hagyományos, fosszilis energiahordozók beszerzésénél és feldolgozásánál. A megújuló energiára épülő infrastruktúra árai ráadásul folyamatos és drasztikus csökkenést mutatnak, ami stabil jövőt kínál a projektnek, szemben a konvencionális energiaszektor áringadozásaival. Ennek nyomán az állam nem csak dollármilliókat fog tudni megspórolni évente, de kiszámíthatóbb energiaszámlákat és több munkahelyet is kínálhat lakossága számára az új energiaszektor kiépítésével.

Az előírás persze csak akkor ér valamit, ha egyébként a megújuló energiaforrások felhasználását gyakorlati tényezők sem akadályozzák. Ezen is dolgoznak a kormányzó hivatalában: a most elfogadott rendeletet ugyanis újabbak követik hamarosan. Ezek a házilag előállított zöldenergia hálózatba való becsatornázását és értékesítését alapoznák meg, illetve a hidrogén üzemanyagként való hasznosíthatóságát szolgáló kutatásokat támogatnák. Egy harmadik javaslat szerint pedig a University of Hawaii válna energetikai szempontból önellátó intézménnyé 2035-re, amivel alighanem a kutatás-fejlesztést kívánják ösztönözni a szigeten.

Kapcsolódó cikkek
Társasházak zöldítése

Társasházak zöldítése

Idén is megjelent az OTP Társasházi Pályázata, melyen - többek közt - energetikai felújításra, környezettudatos életvitellel kapcsolatos beruházásokra, parkosításra, kertépítésre, biciklitároló kialakítására is lehet támogatást igényelni 2017. június 18.-ig.
Napelemekkel burkolnak le ezer kilométer közutat a franciák

Napelemekkel burkolnak le ezer kilométer közutat a franciák

A francia kormány bejelentette, hogy a következő években ezer kilométernyi utat burkol le strapabíró fotovoltaikus panelekkel, amelyek összesen 5 millió ember számára szolgáltatnak majd energiát.
Energiatermelő pillangók

Energiatermelő pillangók

A Pillangó energiapark egy hatalmas land art naperőmű terve, ahol több száz színes solar pillangó termeli az elektromos áramot. A projekt még megvalósításra vár.
Napenergiára állt át az egyik legnagyobb indiai reptér

Napenergiára állt át az egyik legnagyobb indiai reptér

Az indiai Kocsín repülőterén két éve elégelték meg a napi szinten is óriási áramszámlát. A probléma idén augusztusban oldódott meg, azóta a kocsíni a világ első olyan repülőtere, amit teljes egészében napenergiával működtetnek.
Lekapcsolták a legrégebbi német atomerőművet

Lekapcsolták a legrégebbi német atomerőművet

Végleg lekapcsolták Németország legrégebbi működő atomreaktorát. A reaktor lekapcsolása annak az öt évvel ezelőtt hozott döntésnek felel meg, amely szerint 2022 végéig valamennyi németországi atomerőművet leállítják.
Japán teljesen áttér a napelemre

Japán teljesen áttér a napelemre

Japánban 2010-től a felére esett egy kilowattóra áram napelemmel történő előállításának költsége, csakúgy, mint Európában és az USA-ban. A napelemes forradalom a szemünk előtt zajlik...
Kapcsolódó termékek