Magazin

Háztartási veszélyes hulladék - Mit? Hová? Hogyan?

A háztartásokban gyakorta keletkeznek olyan veszélyesnek minősülő hulladékok, melyeket nem lenne szabad a kukába dobni. Szelektív gyűjtésük nem is olyan bonyolult, de hogy hol adhatjuk le ezeket a hulladékokat, azt néha valóban nem egyszerű kinyomozni. Ebben szeretne némi segítséget nyújtani a Zöldbolt csapata!

Általában minden háztartásban keletkezik veszélyes hulladék. Hogy ki hogyan szabadul meg tőle, az már másik kérdés. Vannak, akiket nem zavar, ha a használt étolajat a lefolyóba kell önteni vagy épp a lejárt gyógyszer végzi a kukában. Ám szerencsére egyre többen vannak azok is, akiket aggaszt a környezetpusztítás, és akik tisztában vannak azzal, hogy veszélyes hulladékokat - környezeti és egészségügyi szempontból nézve is - jobb külön gyűjteni és a megfelelő helyeken ártalmatlanításra leadni. 

A gond akkor kezdődik, mikor nem igazán tudjuk, vajon pontosan mi minősül veszélyes hulladéknak és hová is vihetnénk ezeket az anyagokat. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány kategóriát és megoldási lehetőséget; reméljük így sokaknak segíthetünk elindulni egy új irányba: a környezetre és élővilágra ártalmas hulladékok megfelelő kezelése felé.  

 

 

Milyen veszélyes hulladékok keletkeznek leginkább a háztartásokban?

 

Gyógyszerek

A lejárt szavatosságú gyógyszerek egytől egyig kész vegyületbombák; épp ezért szigorúan tilos ezeket a kukába dobni vagy a lefolyóba önteni. A belőlük kioldódó kémiai hatóanyagok reakcióba léphetnek más vegyszerekkel, anyagokkal. A talajba jutva az esővíz oldja ki belőlük a mérgező kemikáliát; míg a szennyvízbe került szerek nagy része a tisztítás során nem bomlik le teljesen, így az élővizekre, élővilágra is veszélyt jelenthetnek.   

Leadási lehetőségek: Gyógyszertárak, lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok. 

 

Elektromos és elektronikai hulladékok

Ilyen például a mosógép, hűtőszekrény, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró; illetve a számítógép, nyomtató, mobiltelefon, televízió, rádió, fényképezőgép, stb. Lényegében minden olyan eszköz, ami elektromos árammal, elemmel, akkumulátorral működik. Sajnos túlságosan is gyors avulásuk és az újabb modellek megjelenése folytán egyre növekszik azoknak a - legfőképp a telekommunikációs és számítástechnikai – eszközöknek és berendezéseknek a mennyisége, melyek idejekorán feleslegessé vagy hulladékká válnak. Mivel számos ilyen eszköz, berendezés mérgező anyagokat (pl. ólom, kadmium, stb.) illetve nemesfémeket (pl. arany), is tartalmaz, ártalmatlanításuk és újrahasznosításuk elengedhetetlen. Az elketronikai eszközök zömében olyan nyersanyagok is vannak, melyek bányászatát gyermekmunka, fegveres konfliktusok vagy a természeti értékek pusztítása kíséri (pl. koltán); ezek esetében fokozottan érvényes, hogy minél nagyobb mértékben kellene újrahasznosítani a használati eszközökben már meglévő mennyiséget! 

Leadási lehetőségek: Lakossági e-hulladék gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok, műszaki cikkeket is forgalmazó üzletek, áruház (lásd pl. ITT). Gyűjtőakciók szervezésével - például mobiltelefon-gyűjtő kampány - sok esetben civil szervezetek is igyekeznek népszerűsíteni, előmozdítani az újrahasznosítást. 

 

Fénycsövek, világítótestek

A különféle izzók, égők, neoncsövek és társaik szintén a veszélyes hulladékok közé tartoznak.

Leadási lehetőségek: Lakossági e-hulladék gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok, műszaki cikkeket is forgalmazó üzletek, illetve egyéb boltok (utóbbiakról ITT lehet tájékozódni).

 

Szárazelemek, akkumulátorok

Az elemek összetételük alapján többfélék lehetnek. Tartalmazhatnak többek közt cinket, mangánt, kadmiumot, higanyt, nikkelt, de léteznek ritkafémeket - például lítiumot - tartalmazó szárazelemek is. Rosszul kialakított lerakóba vagy a természetbe kerülve - a külső burkolat megsérülése után - az elem alkotórészei kioldódnak. Ennek következtében elszennyezik a talajt, a talajvizet, az élővizeket és jelentős károkat okoznak az élővilágban, illetve a táplálékláncban is.

Leadási lehetőségek: Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok. Intézményekben, üzletekben kihelyezett elemgyűjtőkben  is elhelyezhetők. 

 

Használt sütőzsiradékok

Az egyik leggyakrabban keletkező háztartási veszélyes hulladék. Az élővízbe jutva a felszínen úszik, ezzel meggátolja az oxigén bejutását, csökkenti a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, tönkre téve a talajflórát. A lefolyókba öntött sütőzsiradék a csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, s jelentős mértékben rontja a tisztítási technológia hatásfokát.

Leadási lehetőségek: Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok. Egyes MOL kutak is átveszik, a legközelebbi átvevőpontot internetes kereső segítségével lehet megtalálni. 

 

Fáradt olaj

Hasonló gondokat okoz a fáradt olaj is. Ha ellenőrizetlen körülmények közt elégetik, akkor a mérgező anyagokat tartalmazó füst szűrés nélkül kerül a levegőbe, komoly környezetterhelést okozva. Ha pedig a talajba vagy a csatornákba, élővizekbe kerül - a használt sütőzsiradékokhoz hasonlóan - azokat is elszennyezi.

Leadási lehetőségek: Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok. Egyes MOL kutak is átveszik, a legközelebbi átvevőpontot internetes kereső segítségével lehet megtalálni. 

 

Festékek, ragasztók, egyéb barkácsolási segédanyagok

Ezek az kemikáliák szerves anyagokat, illetve fémvegyületeket is tartalmazhatnak, melyek a környezetre és az emberi egészségre is káros hatással vannak. Göngyölegeikkel együtt veszélyes hulladéknak minősülnek.

Leadási lehetőségek: Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok. 

 

Gumiabroncs

Sokan tűzre dobják az elhasználódott gumiabroncsokat, nem is sejtve, mekkora egészségügyi kockázatot és környezetszennyezést okoznak ezzel. A gumiabroncs égetésekor többek közt súlyosan rákkeltő anyagok szabadulnak fel! 

Leadási lehetőségek: Helyi önkormányzatok által szervezett lakossági gyűjtőakciók, egyes hulladékudvarok (pl. ITT).

 

 

 

Ne öntsük ki a háztartásokban keletkező használt sütőzsiradékokat! Adjuk le gyűjtőhelyeken!

 

 

Hol adhatók le háztartási veszélyeshulladékok? 

Hulladékudvarok

A háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokat a városi, települési hulladékudvarokban is le lehet adni. Térképezzük fel, hogy a környékünkön vannak-e ilyen hulladékudvarok illetve mi az pontosan, amit ott le lehet adni. A fővárosban található hulladékudvarokról a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) honlapján lehet tájékozódni (az ezekben leadható hulladékfajtákról ez a táblázat nyújt bővebb felvilágosítást). A hulladékudvarok általában ezeket a veszélyes anyagokat fogadják: elektromos hulladék, elektronikai hulladék, fénycsövek, izzók, szárazelemek, akkumulátorok, használt sütőzsiradék, fáradt olaj, lejárt szavatosságú gyógyszer, gumiabroncs. 

Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók

A legtöbb településen, városban évente egy (vagy esetleg két) alkalommal a helyi önkormányzat, helyi civil szervezet vagy a hulladékgazdálkodási szolgáltató veszélyeshulladék-gyűjtési akciót szervez. Ezekről érdemes elsősorban a helyi önkormányzatnál érdeklődni. A meghirdetett gyűjtőnapokon általában ezeket az anyagokat lehet leadni: gumiabroncs, növényvédőszer, festék, ragasztó, gyógyszer, elektromos hulladék, elektronikai hulladék, fénycsövek, izzók, szárazelemek, akkumulátorok, használt sütőzsiradék, fáradt olaj. A leadható hulladéktípusokról minden esetben előre értesítik a lakosságot.

Gyógyszertárak

A lejárt szavatosságú, feleslegessé vált gyógyszereket a patikákban kihelyezett gyűjtőládákba lehet dobni. Ha a gyógyszertárban nincs ilyen gyűjtőedény, elképzelhető, hogy a tárolót a belső terekben tartják, ezért ilyenkor kérdezzünk rá és adjuk át a ledani kívánt gyógyszereket a gyógyszerészeknek. 

 

Hogyan adhatóak le a veszélyes hulladékok?

Az olyan veszélyes hulladékokat, mint a gyógyszerek, növényvédőszerek, barkácsolási segédanyagok, stb., lehetőleg eredeti csomagolásukban adjuk le. Egyrészt, mert göngyölegeik is veszélyes hulladéknak számítanak, másrészt mert így könnyebben be tudják azonosítani az ártalmatalnítást végző cégek, hogy milyen típusú anyagról van szó. Ráadásul összeöntve ezek a vegyi agyagok veszélyes kémiai reakciókat indíthatnak el, amelyek mind a környezetre, mind az emberi egészségre nézve ártalmasak lehetnek.

©Zöldbolt.hu

Kapcsolódó cikkek
Hulladékmentes piaci túlélőszett

Hulladékmentes piaci túlélőszett

Ha azzal a szándékkal indultál el a piacra, hogy egyetlen eldobhatós műanyagzacskót, -dobozt és -fóliát sem szeretnél hazavinni, akkor jól jöhet néhány alapkellék. Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek, mi minden segíthet a kihívásban!
Műanyagok nélkül egy hónapig – neked is menne?

Műanyagok nélkül egy hónapig – neked is menne?

Szerinted is probléma, hogy mennyi szemetet termelünk? Hallottál a tengerekben úszó szemétszigetekről? Úgy véled, hogy egyszer használatos tárgyakat készíteni véges energiaforrásból pazarlás? Akkor idén csatlakozz Te is a "Műanyagmentes Július" kampányhoz!
Kevesebb műanyag - zöldebb háztartás

Kevesebb műanyag - zöldebb háztartás

Korunk egyik leggyakrabban és legsokoldalúbban használt anyaga a műanyag. Praktikus volta miatt régóta jelen van életünk számos területén; ám sok esetben inkább kényelmi okokból választjuk, nem pedig azért, mert nincs megfelelő - s egyben környezetkímélőbb - alternatívája.
Közel hétszázezer tonna veszélyes hulladék keletkezik évente Magyarországon

Közel hétszázezer tonna veszélyes hulladék keletkezik évente Magyarországon

Hazánk lakosonként - tehát nem háztartásonként! - közel száz kilogramm veszélyes hulladékot termel, ami közel 700 ezer tonnát jelent éves szinten. A veszélyes hulladékok súlyos környezetromboló és egészségkárosító hatással bírnak, ezért nem mindegy, hogy mit kezdünk velük.
Amit a házi komposztálásról tudni kell

Amit a házi komposztálásról tudni kell

Te próbáltad már?
Kapcsolódó termékek
Matrica szelektív hulladékgyűjtőkreMatrica szelektív hulladékgyűjtőkre
készleten
50 Ft 50 Ft/1 db
kosárba
NépszerűÖkuka (Recobin) OFFICE szelektív kukaÖkuka (Recobin) OFFICE szelektív kuka
készleten
3 799 Ft 3 799 Ft/1 db
kosárba
Komposztáló láda - újrahasznosított műanyag, 340 literesKomposztáló láda - újrahasznosított műanyag, 340 literes
készleten
11 990 Ft 11 990 Ft/1 db
kosárba