Magazin

Háztartási veszélyes hulladékok - Mit? Hová? Hogyan?

A háztartásokban gyakran keletkeznek olyan veszélyesnek minősülő hulladékok, amiket nem lenne szabad a kukába dobni. De hogy hova kerüljenek a kuka helyett, azt néha nem is olyan egyszerű kinyomozni. Ebben szeretne most segíteni nektek a Zöldbolt csapata!

A legtöbb háztartásban (akármily zöldek is legyenek azok) keletkeznek veszélyes hulladékok. Van amiről tudsz csak talán még nem tudod mihez kezdj vele és előfordulhat, hogy akad olyan is amiről nem is tudtad, hogy veszélyesnek minősül? Cikkünkben összegyűjtöttük a legjellemzőbb hétköznapi veszélyes hulladékokat és kezelési lehetőségeiket, hogy ezzel is segítsünk nektek mérsékelni a környezet terhelését.

Jöjjenek a legjellemzőbb háztartási veszélyes hulladékok:

Gyógyszerek

A lejárt szavatosságú gyógyszerek egytől egyig kész vegyületbombák, épp ezért szigorúan tilos őket a kukába dobni vagy a lefolyóba önteni. A belőlük kioldódó kémiai hatóanyagok reakcióba léphetnek más vegyszerekkel, anyagokkal. A talajba jutva az esővíz oldja ki belőlük a mérgező kemikáliákat, míg a szennyvízbe került szerek nagy része a tisztítás során nem bomlik le teljesen, így az élővizekre, élővilágra is veszélyt jelenthetnek.   

gyógyszerek

A lejárt szavatosságú gyógyszereket szigorúan tilos a kukába dobni vagy a lefolyóba önteni. - fotó: Pixabay

Leadási lehetőségek: Gyógyszertárak, lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók (lomtalanítás), egyes hulladékudvarok (a lakóhelyedhez legközelebbi hulladékudvart Budapest területén ide kattintva érheted el, a vidéki hulladékudvarokért pedig keresd fel a helyi hulladékgazdálkodási szervezet weboldalát).  Leadás előtt érdemes lehet felhívni a kiszemelt gyógyszertárat, de általában annyit kérnek, hogy a tűket ne adjuk le, csak a tablettákat és folyadékokat.

Elektromos és elektronikai hulladékok

Ide tartozik lényegében minden olyan eszköz, ami elektromos árammal, elemmel, akkumulátorral működik. Sajnos túlságosan is gyors avulásuk és az újabb modellek megjelenése miatt egyre jobban növekszik azoknak a - legfőképp a telekommunikációs és számítástechnikai – eszközöknek és berendezéseknek a mennyisége, melyek idejekorán feleslegessé, és így gyakran hulladékká válnak. Mivel számos ilyen eszköz, berendezés mérgező anyagokat (pl. ólom, kadmium, stb.) illetve nemesfémeket (pl. arany), is tartalmaz, ártalmatlanításuk és újrahasznosításuk elengedhetetlen. Az elketronikai eszközök zömében olyan nyersanyagok is vannak, melyek bányászatát gyermekmunka, fegyveres konfliktusok vagy a természeti értékek pusztítása kíséri (pl. koltán); ezek esetében fokozottan érvényes, hogy minél nagyobb mértékben kellene őket újrahasznosítani! 

Leadási lehetőségek: Lakossági e-hulladék gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok, műszaki cikkeket is forgalmazó üzletek, áruházak (lásd pl. ITT). Gyűjtőakciók szervezésével - például mobiltelefon-gyűjtő kampány - sok esetben civil szervezetek is igyekeznek népszerűsíteni, előmozdítani az újrahasznosítást. A Jane Godall intézet mobiltelefongyűjtő akciójának keretében régi készülékedet a Zöldbolt üzleteiben is leadhatod.

 

Fénycsövek, világítótestek

A különféle izzók, égők, neoncsövek és társaik szintén a veszélyes hulladékok közé tartoznak.

Leadási lehetőségek: Lakossági e-hulladék gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok, műszaki cikkeket is forgalmazó üzletek, illetve egyéb boltok (utóbbiakról ITT  tájékozódhatsz).

 

Elemek

 

Rosszul kialakított lerakóba vagy a természetbe kerülve - a külső burkolat megsérülése után - az elem alkotórészei kioldódnak és súlyos károkat okoznak az élővilágban. - fotó: pixabay

 

Szárazelemek, akkumulátorok

Az elemek összetételük alapján többfélék lehetnek. Tartalmazhatnak többek közt cinket, mangánt, kadmiumot, higanyt, nikkelt, de léteznek ritka fémeket - például lítiumot - tartalmazó szárazelemek is. Rosszul kialakított lerakóba vagy a természetbe kerülve - a külső burkolat megsérülése után - az elem alkotórészei kioldódnak. Ennek következtében elszennyezik a talajt, a talajvizet, az élővizeket és jelentős károkat okoznak az élővilágban, és ebben az egész tápláléklánc érintett.

Leadási lehetőségek: Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok. Intézményekben, üzletekben elérhető elemgyűjtőkben is elhelyezhetők. 

 

Használt sütőzsiradékok

Az egyik leggyakrabban keletkező háztartási veszélyes hulladék. Az élővízbe jutva a felszínen úszik, ezzel meggátolja az oxigén bejutását, csökkenti a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, tönkretéve a talajflórát. A lefolyókba öntött sütőzsiradék a csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, s jelentős mértékben rontja a tisztítási technológia hatásfokát.

Leadási lehetőségek: Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok. Egyes MOL kutak is átveszik, a legközelebbi átvevőpontot internetes kereső segítségével tudodmegtalálni. További leadási lehetőségekért nézd meg korábbi cikkünket.

 

Telefon szemét

Az elketronikai eszközök zömében olyan nyersanyagok is vannak, melyek bányászatát gyermekmunka, fegyveres konfliktusok vagy a természeti értékek pusztítása kíséri (pl. koltán); ezek esetében fokozottan érvényes, hogy minél nagyobb mértékben kellene őket újrahasznosítani! Fotó: pixabay

 

Fáradt olaj

Hasonló gondokat okoz a fáradt olaj is. Ha ellenőrizetlen körülmények közt elégetik, akkor a mérgező anyagokat tartalmazó füst szűrés nélkül kerül a levegőbe, komoly környezetterhelést okozva. Ha pedig a talajba vagy a csatornákba, élővizekbe kerül - a használt sütőzsiradékokhoz hasonlóan - azokat is elszennyezi.

Leadási lehetőségek: Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok. Egyes MOL kutak is átveszik, a legközelebbi átvevőpontot internetes kereső segítségével tudod megtalálni. A MOL kutakon egyébként nem csak magát az olajat, de pl. a motorolajos flakont is leadhatod.

 

aeroszolos flakonok

 

A festékek, ragasztó és egyéb barkácsolási segédanyagok csomagolásukkal együtt veszélyes hulladéknak minősülnek. fotó:retrofitcompanies.com

 

Hipós flakonok és egyéb veszélyes mosó- és tisztítószeres csomagolások

A hipó (nátrium hipoklorit) erős lúgos, maró hatású szer és töményen az élővizekbe jutva súlyosan veszélyezteti az élővilágot. Igaz ez más erős fertőtlenítő, illetve vírus- és baktériumölő hatásáról ismert klóros mosó- illetve tisztítószerre is. A legjobb amit tehetünk, ha olyan szerekre cseréljük ezeket, amelyek úgy fertőtlenítenek, hogy közben a környezetet is kímélik, mint pl. az ecet. De hogyan járhatunk el a legjobban, ha már egyszer ott van a hipó vagy épp a Domestos? Az FKF szakértőinek álláspontja szerint ha ezeknek a szereknek a kiürült csomagolását vízzel kiöblítjük, nyugodtan bekerülhetnek a szelektív gyűjtőbe, hiszen rendszerint újrahasznosításra alkalmas műanyagból készülnek.

Leadási lehetőségek: Ha pedig olyan csomagolással van dolgunk, amiben még van valamennyi szer amit már nem szeretnénk felhasználni, akkor azt a nagyobb hulladékudvarokban leadhatjuk.

 

Aeroszolos palackok

Az aeroszolos palackok akkor minősülnek veszélyes hulladéknak, ha a bennük lévő anyag veszélyes. Erről árulkodik, ha a flakonon a környezeti veszélyt jelző piktogram látható.

 

 

környezeti veszély jel

 

Környezeti veszélyt jel - forrás: hilbi.hu

 

Az ilyen környezetre veszélyes anyagok jellemzően ipari felhasználású szerek, mint pl. a festékek, féktisztítók, stb. A háztartásban előforduló aeroszolos palackok (amennyiben a fenti környezeti veszély jel nem látható rajtuk) kerülhetnek a vegyes hulladékba. Ezek más vegyes hulladékokkal együtt égetésre kerülnek, ahogyan azt az FKF szakértője megerősítette. Jó tudni, hogy a háztartásban előforduló aeroszolos palackokba csomagolt termékeknek jellemzően van környezetkímélőbb alternetívája, aminek csomagolása szelektíven gyűjthető vagy akár a Zöldbolt üzleteiben leadva újra is használható (pl. dezodorok).

Leadási lehetőségek: A környezeti veszélyt jelentő sprayk esetén: lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok. 

 

Festékek, ragasztók, egyéb barkácsolási segédanyagok

Ezek az kemikáliák szerves anyagokat, illetve fémvegyületeket is tartalmazhatnak, melyek a környezetre és az emberi egészségre is káros hatással vannak. Csomagolásukkal együtt veszélyes hulladéknak minősülnek.

Leadási lehetőségek: Lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók, egyes hulladékudvarok. 

 

Gumiabroncs

Sokan tűzre dobják az elhasználódott gumiabroncsokat, nem is sejtve, mekkora egészségügyi kockázatot és környezetszennyezést okoznak ezzel. A gumiabroncs égetésekor többek közt súlyosan rákkeltő anyagok szabadulnak fel! 

Leadási lehetőségek: Helyi önkormányzatok által szervezett lakossági gyűjtőakciók, egyes hulladékudvarok (pl. ITT).

 

  

 

Ne öntsük ki a háztartásokban keletkező használt sütőzsiradékokat! Adjuk le gyűjtőhelyeken!

 

 

Kapcsolódó cikkek
Te mihez kezdesz a használt sütőolajjal?

Te mihez kezdesz a használt sütőolajjal?

Ha nem kezelik, hatalmas veszélyt jelent a természetre, ha pedig kezelik, 100%-ban újrahasznosítható és még a fosszilis erőforrások felhasználásának csökkentéséhez is hozzájárul. Nálad hol landol a használt sütőolaj?
Bővül a szelektíven gyűjthető hulladékok köre: elindulhat a sütőolaj gyűjtés

Bővül a szelektíven gyűjthető hulladékok köre: elindulhat a sütőolaj gyűjtés

Kaposváron tesztelik a lakosságnál keletkező használt sütőolaj begyűjtését célzó rendszert.
Közel hétszázezer tonna veszélyes hulladék keletkezik évente Magyarországon

Közel hétszázezer tonna veszélyes hulladék keletkezik évente Magyarországon

Hazánk lakosonként - tehát nem háztartásonként! - közel száz kilogramm veszélyes hulladékot termel, ami közel 700 ezer tonnát jelent éves szinten. A veszélyes hulladékok súlyos környezetromboló és egészségkárosító hatással bírnak, ezért nem mindegy, hogy mit kezdünk velük.
Kapcsolódó termékek
Matrica szelektív hulladékgyűjtőkreMatrica szelektív hulladékgyűjtőkre
készleten
50 Ft 50 Ft/1 db
kosárba
Greenman Purus - szennyvíz- és hulladékkezelő készítményGreenman Purus - szennyvíz- és hulladékkezelő készítmény
készleten
2 200 Ft 2 200 Ft/1 l
kosárba
"BirdTube" fülbevaló újrahasznosított bicikligumiból"BirdTube" fülbevaló újrahasznosított bicikligumiból
készleten
2 990 Ft 2 990 Ft/1 db
kosárba
Ökuka (Recobin) OFFICE szelektív kukaÖkuka (Recobin) OFFICE szelektív kuka
készleten
3 999 Ft 3 999 Ft/1 db
kosárba