Magazin

Helyi termékek ajánlója

Hazánkban az élelmiszer-kereskedelem 60 százalékát néhány szuper- illetve hipermarket lánc bonyolítja le, ami több szempontból is problémás eset. A termelõk egyre kevésbé tudják tisztes haszonnal értékesíteni termékeiket, a fogyasztók pedig egyre kevésbé jutnak hozzá a helyben termelt – nem agyontartósított, feldolgozott, vegyszerezett, utaztatott – élelmiszerhez. Helyi termék választása egyben környezetvédelmi szempontból is értékes döntés…

 

…. hiszen lakóhelyünkhöz minél közelebb elõállított terméket vásárolunk, annál kisebb a szállítással, csomagolással, raktározással járó környezetterhelés (légszennyezés, energiaigény, hulladék, stb.); annál kevesebb vegyi anyag szükséges az áru tartósításához (az utaztatás alatti penészedést, rothadást, stb. megelõzése végett) vagy épp energia a hûtéshez (pl. hûtõkamionok).

A nagyüzemihez képest kisebb környezetterheléssel járó helyi termelés és elosztás ösztönzi a biológiai sokféleséget is a mezõgazdaságban (nem olyan intenzív a földhasználat, kevesebb vízre- és vegyszerre van szükség, természetközelibb biotópok alakulnak ki), ráadásul segíti a helyi gazdaságok és a helyi közösségek megerõsödését.

Mi tehát a megoldás? Keressük, válasszuk a helyi termékeket! Nézzünk körül a környékünkön, s kutassunk fel olyan lehetõségeket, melyek segítségével közvetlenül a termelõtõl tudunk vásárolni.Ehhez nyújt kapaszkodót a termelotol.hu elnevezésû hazai kezdeményezés is.
Ez nem más, mint egy keresõvel ellátott termelõi adatbázis. Célja a lehetõ legtöbb hazai termelõ elérhetõségeit összegyûjteni és kereshetõvé tenni, hogy akik szeretik a gyerekkort idézõ régi ízeket, könnyen megtalálják a lakóhelyükhöz legközelebb lévõ termelõt és felvehessék vele a kapcsolatot telefonon vagy személyesen.
Már most számos - kereshetõ - adat szerepel benne; sõt, még egy folyamatosan frissülõ eseménynaptár is megtalálható itt, mely helyi vásárokról, piacokról, rendezvényekrõl ad felvilágosítást.


Az oldal használata, a regisztráció, mind a termelõk, mind a látogatók részére INGYENES!

A termelotol.hu oldal sikeréhez bárki hozzájárulhat termelõk ajánlásával, a honlap által megismert termelõk értékelésével, a termelotol.hu oldal népszerûsítésével. Segítsük az adatbázis bõvülését, hogy minél több választási lehetõségünk legyen!
Kapcsolódó cikkek
Honnan érkezik az áru? Vissza a régi szabályt!

Honnan érkezik az áru? Vissza a régi szabályt!

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) azon munkálkodik, hogy a jövõben ismét minden áruféleség csomagolásán kötelezõ legyen feltüntetni a termék származási helyét is. A tudatos vásárlók szemszögébõl nézve ez fontos információ, hisz nem mindegy, hogy 100 vagy 1000 kilométerrõl érkezõ árut tesznek kosarukba. Sõt, az sem érdektelen számukra, hogy pontosan ki az elõállító: õstermelõ, kisvállalkozó, mamutcég, családi gazdaság…
Közösség Által Támogatott Mezõgazdálkodás

Közösség Által Támogatott Mezõgazdálkodás

Napjainkban az élelmiszerek többsége nagyüzemi módon kerül elõállításra; esetenként több száz vagy ezer kilométert is utazik, hogy végül egy nagy üzlethálózat polcairól kerüljön asztalunkra. Ez a rendszer mind környezeti, mind egészségügyi szempontból számos problémát vet fel. Elõremutató alternatívát – többek közt – a Közösség Által Támogatott Mezõgazdálkodás jelent.
Mit is tud a helyi termék?

Mit is tud a helyi termék?

Helyi termék. Egyre többször hallani a kifejezést, ám még nem nagyon tudjuk, mennyi mindent takar, mi mindennel fonódik össze a fogalom. Egy egyszerû, mosolygós hangulatú videofilm most segít összerendezni fejünkben a lényeget.
Annyit fizetek, amennyit termelek

Annyit fizetek, amennyit termelek

A szemétszállítás elavult és sok konfliktussal járó átalánydíjas rendszerét hazánkban is a Nyugat-Európában már mûködõ, szolgáltatással arányos díjfizetés válthatja fel. Azaz csak annyi hulladék után kellene szemétdíjat fizetnünk, amennyit valóban megtermelünk...
Szatyor Bevásárló Közösség

Szatyor Bevásárló Közösség

Napjainkban egyre nagyobb jelentõséget kap az egészséges étkezés és a környezetkímélõ életmód kérdésköre. Hogy a két dolog mennyire összefügg, s hogyan kapcsolhatók össze a gyakorlati életben is, arra jó példa a Szatyor Bevásárló Közösség tevékenysége.
Jó termékek adatbázisa

Jó termékek adatbázisa

A Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb adatbázisa azoknak nyújt segtítséget, akik vásárláskor szeretnék elõnyben részesíteni a bio, magyar vagy épp fair trade (méltányos kereskedelembõl származó) termékeket. Az adatbázis frissítéséhez a vevõk segítségét is várják.