Magazin

Helyi termékek ajánlója

Hazánkban az élelmiszer-kereskedelem 60 százalékát néhány szuper- illetve hipermarket lánc bonyolítja le, ami több szempontból is problémás eset. A termelõk egyre kevésbé tudják tisztes haszonnal értékesíteni termékeiket, a fogyasztók pedig egyre kevésbé jutnak hozzá a helyben termelt – nem agyontartósított, feldolgozott, vegyszerezett, utaztatott – élelmiszerhez. Helyi termék választása egyben környezetvédelmi szempontból is értékes döntés…

 

…. hiszen lakóhelyünkhöz minél közelebb elõállított terméket vásárolunk, annál kisebb a szállítással, csomagolással, raktározással járó környezetterhelés (légszennyezés, energiaigény, hulladék, stb.); annál kevesebb vegyi anyag szükséges az áru tartósításához (az utaztatás alatti penészedést, rothadást, stb. megelõzése végett) vagy épp energia a hûtéshez (pl. hûtõkamionok).

A nagyüzemihez képest kisebb környezetterheléssel járó helyi termelés és elosztás ösztönzi a biológiai sokféleséget is a mezõgazdaságban (nem olyan intenzív a földhasználat, kevesebb vízre- és vegyszerre van szükség, természetközelibb biotópok alakulnak ki), ráadásul segíti a helyi gazdaságok és a helyi közösségek megerõsödését.

Mi tehát a megoldás? Keressük, válasszuk a helyi termékeket! Nézzünk körül a környékünkön, s kutassunk fel olyan lehetõségeket, melyek segítségével közvetlenül a termelõtõl tudunk vásárolni.Ehhez nyújt kapaszkodót a termelotol.hu elnevezésû hazai kezdeményezés is.
Ez nem más, mint egy keresõvel ellátott termelõi adatbázis. Célja a lehetõ legtöbb hazai termelõ elérhetõségeit összegyûjteni és kereshetõvé tenni, hogy akik szeretik a gyerekkort idézõ régi ízeket, könnyen megtalálják a lakóhelyükhöz legközelebb lévõ termelõt és felvehessék vele a kapcsolatot telefonon vagy személyesen.
Már most számos - kereshetõ - adat szerepel benne; sõt, még egy folyamatosan frissülõ eseménynaptár is megtalálható itt, mely helyi vásárokról, piacokról, rendezvényekrõl ad felvilágosítást.


Az oldal használata, a regisztráció, mind a termelõk, mind a látogatók részére INGYENES!

A termelotol.hu oldal sikeréhez bárki hozzájárulhat termelõk ajánlásával, a honlap által megismert termelõk értékelésével, a termelotol.hu oldal népszerûsítésével. Segítsük az adatbázis bõvülését, hogy minél több választási lehetõségünk legyen!
Kapcsolódó cikkek
Honnan érkezik az áru? Vissza a régi szabályt!

Honnan érkezik az áru? Vissza a régi szabályt!

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) azon munkálkodik, hogy a jövõben ismét minden áruféleség csomagolásán kötelezõ legyen feltüntetni a termék származási helyét is. A tudatos vásárlók szemszögébõl nézve ez fontos információ, hisz nem mindegy, hogy 100 vagy 1000 kilométerrõl érkezõ árut tesznek kosarukba. Sõt, az sem érdektelen számukra, hogy pontosan ki az elõállító: õstermelõ, kisvállalkozó, mamutcég, családi gazdaság…
Mit is tud a helyi termék?

Mit is tud a helyi termék?

Helyi termék. Egyre többször hallani a kifejezést, ám még nem nagyon tudjuk, mennyi mindent takar, mi mindennel fonódik össze a fogalom. Egy egyszerû, mosolygós hangulatú videofilm most segít összerendezni fejünkben a lényeget.
Annyit fizetek, amennyit termelek

Annyit fizetek, amennyit termelek

A szemétszállítás elavult és sok konfliktussal járó átalánydíjas rendszerét hazánkban is a Nyugat-Európában már mûködõ, szolgáltatással arányos díjfizetés válthatja fel. Azaz csak annyi hulladék után kellene szemétdíjat fizetnünk, amennyit valóban megtermelünk...