Magazin

Húsatlasz

Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre. A “Húsatlasz” címmel megjelent látványos kiadvány szemléletesen mutatja be, milyen hatással van bolygónkra a túlzott fogyasztás és az intenzív hústermelés.

Az a mód, ahogy a hús- és tejtermékeket előállítjuk és fogyasztjuk, újragondolást igényel. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Heinrich Böll Alapítvány “Húsatlasz: A fogyasztásra kerülő állatok – a tények és az adatok tükrében” címmel frissen megjelent közös kiadványa szerint a jelenlegi iparszerű termelési rendszer fenntarthatatlan; ugyanis hatalmas mennyiségű termőföldet, vizet és egyéb természeti erőforrásokat igényel, és a rejtett költségeket a fogyasztóra és a társadalomra hárítja.

Egyre szélesebb körben ismerik fel világszerte, hogy a jelenlegi nagyüzemi rendszer fenntarthatatlan, az élelem és a gazdálkodás gyökeres reformjára van szükség. Fontos, hogy e rendszer középpontjában az élelmiszer-önrendelkezés álljon.

 

 

A "Húsatlasz" vitát indít a jobb, biztonságosabb és fenntarthatóbb élelem és mezőgazdaság érdekében; és világos egyéni és rendszerszintű megoldásokat javasol, hisz a húselőállítás jelenleg uralkodó intenzív módja mellett létezik számos fenntartható alternatíva is Minden egyes étkezéssel egyfajta döntést hozunk, befolyásoljuk a bolygónkon élő emberek életét, természeti környezetünket, az éghajlatot.

A színes kiadvány bemutatja az intenzív hús- és tejipari termelés hatását vízfelhasználásunkra és a földhasználatra. A világ mezőgazdasága a rendelkezésre álló édesvíz 70%-át emészti fel, melynek egyharmadát állattenyésztésre fordítják. Az egyre intenzívebb állattenyésztő szektor termőföldjeink és ehető növényeink egyik legnagyobb felhasználója: az éves búza, rozs, zab és kukorica termés több mint 40%-a, és a világ 14 milliárd hektárnyi megművelt földterületének egyharmada írható az állattenyésztés számlájára.

A "Húsatlasz" tehát világ körüli utazásra hív, s betekintést nyújt a húsfogyasztás mögött rejlő öszefüggésekbe. Célja, hogy tájékoztasson minden olvasót a hústermelés hatásairól és alternatívákat mutasson fel a tudatos fogyasztás elősegítéséhez.

A Húsatlasz magyar kiadása innen letölthető.

Kapcsolódó cikkek
Virágzik az ételmegosztó mozgalom

Virágzik az ételmegosztó mozgalom

Pár hónapja kezdte meg működését a Leuven Food Sharing mozgalom, és máris 3600 résztvevője van. A csoport tagjai szabadon árusíthatnak, vásárolhatnak vagy ajándékozhatnak egymásnak otthon készített ételeket közös étkezésre vagy akár elvitelre.
Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi jelentése szerint az évente előállított élelmiszer egyharmada -  közel 1,3 billió tonna - végzi hulladékként. A problémát felismerve számos szervezet, cég és magánszemély küzd az élelmiszerhulladék csökkentéséért.
30 Napos Vegán Kihívás

30 Napos Vegán Kihívás

Március 17-én újra indul a "30 Napos Vegán Kihívás". A kezdeményezés fő célja az állati eredetű élelmiszerektől mentes étkezés népszerűsítése. Aki kipróbálná, milyen a vegán életforma, az most megteheti közösségben, segítséggel, ötletadó menütervekkel. Egy próbát biztosan megér!
Vegán étkezés és életmód - II.

Vegán étkezés és életmód - II.

A béltisztító zöld csoda! Miért isszuk a zöldleveket, milyen hatásuk van, miért fontos, hogy életünkbe beiktassuk? Ahhoz, hogy elegendõ fehérjéhez jussunk és úgy, hogy élõ enzimekhez is egyben, amely táplálja szervezetünket, sok zöld, ehetõ növényi levelet kellene elrágcsálnunk, minél zöldebb, annál gazdagabb klorofillban, így közvetlenül vehetjük fel a nap energiáját a leveleken keresztül és hozzájuthatunk még sok értékes tápanyaghoz, vitaminhoz.
Vegán étkezés és életmód I.

Vegán étkezés és életmód I.

Töltsd fel magad enzimdús ételekkel, és életenergiával! Mi is az a vegán étkezés? Mitõl más, mint a hagyományos táplálkozás? Mitõl adhat többet?