Magazin

"Rájöttem: főzni nem, sütni viszont szeretek!" - Így sütünk mi, zöldboltosok!

Vannak köztünk tapasztalt kenyérsütők és újdonsült pékek is. Megosztjuk veletek bukásainkat és örömeinket!

Beálltál már a karanténkenyér-készítők egyre népesebb táborába? Még nem, de szívesen kipróbálnád? Vagy már évek óta ellátod finom kenyérrel a családot? Akár élesztővel, akár kovásszal sütsz, lisztjeink között biztosan találsz kedvedre valót!

Ha most vágnál bele a kovászolásba, ajánljuk Szabi a pék szuper videósorozatát, valamint a Laborka - Kovászlabor Alapozó facebook-csoportot, ahol a felmerülő kérdésekre gyakorlott kenyérsütők válaszolnak. Ha a kovásznevelés túl nagy falat, próbáld ki az alakor ősbúzából készült kovászalapot, amivel egy nap alatt készíthetsz kovászt, vagy akár még aznap süthetsz kenyeret!

Kis bíztatás tőlünk: íme, négy kenyér négy különböző Zöldbolt-munkatárs konyhájából! Van kezdő és haladó kenyérsütő is közöttünk, de a tanúsítjuk, hogy mindegyik finom lett és jó szívvel ajánljuk ezt a terápiás tevékenységet! :)

Végeztünk egy rövid felmérést a Zöldbolt dolgozói körében. Összesen hét kolléga süt kenyeret, hárman már a járvány előtt is sütöttek, négyen most vágtak bele. Hétből öten biztosan folytatják a járvány után is a kenyérsütést, valaki még nem döntötte el, és olyan is van, aki csak régebben sütött, de abbahagyta, amióta lehet jó minőségű pékárut kapni.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: Mióta sütsz kenyeret?. Válaszok száma: 7 válasz.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: Tervezel a járvány után is kenyeret sütni?. Válaszok száma: 7 válasz.

Cikkünkből megtudhatod, milyen receptek alapján sütünk és mit szeretünk a kenyérsütésben!

Milyen receptek (nem) váltak be nekünk?

Ketten érzésre készítik a kenyeret saját recept szerint. Hárman Szabi a pék videói alapján készítették a kovászukat és az elnyert bizalom után receptért is hozzá fordulnak: "Ha kovászos, akkor Szabi, a pék mindenek felett.". Egy kolléganőnk a vadkovász-suli kovász- és kenyérreceptjére adta le a voksát, és újabban nem csak kenyeret, hanem brióst és kiflit is süt! Másik kolléganőnk a kenyérsütőgép receptkönyve alapján dolgozott.

Élesztős receptek is előkerültek: "a férjemnek van egy régi bevált élesztős receptje, azt használtuk sokszor és a közelben lakó barátainknak is van egy élesztős, dagasztás nélküli receptje. A legújabb próba a Street kitchen dagasztás nélküli kenyere."

A recept alapján sütők közül volt, aki megbánta, hogy eltért a recepttől: "[Az első kenyerem sikere után] próbáltam a magam fejem után menni, az már nem volt olyan okos gondolat: érdemesebb mindent úgy csinálni, ahogy a receptben meg van írva..."

Egy kolléganőnk pedig ilyen kedves, kézzel írt receptet kapott miutcank.hu-n egy szomszéd társasházban lakó lánytól a kovász mellé (a recept szövegét lejjebb begépelve is közöljük):

 

Miért szeretünk kenyeret sütni?

 • KIKAPCSOL - Hét kollégából hárman írták szó szerint, hogy a kenyérsütés "kikapcsolja" őket. Ez már nem lehet véletlen! Emellett van, akinek a kenyérsütés segít rendszert vinni az összefolyt hétköznapokba. 
 • AZ EREDMÉNY MIATT - Többen szeretjük az érzést, amikor elkészül, "még melegen megkóstolni vajjal a friss kenyeret", "látni az eredményt",  és a család reakcióját - "imádom, ahogy a férjem befalja".
 • TUDJUK, MIT ESZÜNK: "egészséges liszt, adalékanyagok nélkül. Mindig kicsit más, fő a változatosság. Friss, tovább eláll, mint a bolti, jobb az állaga" más szerint pedig egyszerűen "finomabb, mint a bolti"

Kolléganőnk egyik első kovászos kenyere - saját kovászból. A kovászos kenyér mellett a kovász-maradékból készülő amerikai palacsinta is a mindennapok része lett náluk.

 

Így keztük a kenyérsütést:

 • KOVÁSZNEVELÉSSEL

- "4 hónapja sütök kenyeret. Az első kenyeret még a kovász felnevelése közben, még nem is jól beállt kovászból sütöttem, de nem akartam kidobni az etetési maradékot. Kifelejtettem a sót, de így is meg voltam vele elégedve, az állaga sokkal jobb volt, mint amit általában boltban vettem."

- "Anyukám kapott kb. 20 éve egy kenyérsütő gépet, azzal próbálkoztam gimnazista koromban többször. A kovásszal azóta szemeztem, mióta a saját házunkba költöztünk, [de végül] azt a járvány és Szabi, a pék hozta az életünkbe."

- "Régóta terveztem kenyeret sütni, kb. egy éve már próbálkoztunk vele, akkor meghalt a kovászunk :( Most kezdtem újra kovászt nevelni és a segítségével kenyeret sütni. Az első kenyeremmel mindent úgy csináltam, ahogy a nagykönyvben meg volt írva! Nagyon szép és finom lett az eredmény, amit azóta sem sikerült felülmúlni! :)" 

 • KAPOTT KOVÁSSZAL

- "Az első kenyerem egy éve sütöttem, egy vásárlónktól kaptam kovászt, de ott meg is állt a történet. Nekem nagyon bonyolultnak tűnt a dolog a sok óranézegetés, átgyúrás, stb. miatt. A második első kenyerem 40%-ban rozsos, ezért sokkal nagyobb élmény volt, hogy nem olyan macerás. A kovászt a miutcank.hu-n kértem, és kaptam egy tökéletes recepttel együtt egy szomszédomtól :)"

- "Kaptunk ajándékba kovászt, Erős Pistának kereszteltük el. Már másnap sütöttem vele és azóta is hű társunk."

 • KUDARCCAL, MAJD ÉLESZTŐVEL - NEM, NEM CSAK KOVÁSSZAL LEHET FINOM HÁZI KENYERED! :)

- "Sajnos a kovász, amit kaptam, nem vált be, vagy valamit nagyon elbénáztam, így az élesztőhöz nyúltam. Aszalt paradicsomosra álltunk rá az utóbbi időben. :) Sokkal jobban ízlik, mint a boltiak, és kb árban ugyanarra jön ki. Csak legalább tudom, mit eszem."

 • NOSZTALGIÁVAL ÉS A RÉGI ÍZEK KERESÉSÉVEL

- "Azért kezdtem saját sütésbe annak idején, mert sehol nem találtam jó minőségű pékárut, főleg ha egészséges, teljes kiőrlésű verzióban is gondolkodtam. Liszt-víz-élesztő-adalékanyag felfújt ízetlen kenyerek mindenhol, és akkoriban derült ki az is, hogy a félbarna és barna kenyér nagyrészt színező (ezt később szabályozták). Gyermekkoromban a nagyszüleim háza mellett kenyérgyár működött, gyakran előfordult hogy a másnapi kiszállításra szánt friss kenyerekből már lehetett venni este. Még forrón adták oda a polcról..... vettem hát egy kenyérsütő gépet, hogy házilag tudjam prezentálni a kenyeret."

A képen egy élesztős, aszalt paradicsomos kenyér látható, ami azonnal meggyőzte kolléganőnket, hogy áttérjen az otthoni kenyérsütésre :)

Min lepődtünk meg?

 • GYORS, ÉS EGYSZERŰ - "Meglepett, hogy milyen egyszerű és gyors is lehet a házi kenyér elkészítése."
 • LELASSÍT - "Meghálálja a türelmet és akkor egyszerű is csinálni. Ha sürgeted, akkor nem lesz hálás a tészta. Szóval kenyérsütés = slow life nekem."
 • KEVESEBB IS ELÉG - "A házilag sütött kenyér sokkal tömörebb mint a bolti, így kb. feleakkora egy kilós kenyér mint a bolti polcokon. És azon is meglepődtem, hogy sokkal kevesebb kell belőle, így egy sütés sokáig elég."
 • NEM KELL BOLTBA MENNI - "A liszt beszerzése után csomó ideig nem kell boltba menni. Rájöttem, hogy a pékáru és a tejtermékek miatt megyek leggyakrabban boltba, a zöldségeket ugyanis piacon szoktam venni."
 • A KUDARCON - "Hogy nem sikerült a kovászos kenyerem. :( Csalódott is voltam tőle. Kétszer futottam neki, talán egyszer még megpróbálom majd."
 • MÁS GÉPPEL SÜTNI - "Az első próbáknál a kenyérsütő gépnél voltak rettenetesen lapos, kőkemény kenyerek. A gépnél sokkal jobban beváltak az öntöttvasban vagy más formában sütött kenyerek."
 • A KÉRDEZŐ PEDIG EZEN A VÁLASZON: - "Nem volt semmi meglepő."

 

A frissen kisült kiflikből két darab már a fotózás előtt eltűnt, mert sajnos ellenállhatatlanra sikerültek! :) A kiflik vadkovászsuli blog receptje alapján készültek.

Mit hozott az életünkbe a kenyérsütés?

 • TUDATOSSÁGOT - "Sokkal jobban odafigyelek más élelmiszerek minőségére is."
 • BOSSZANKODÁST - "Néha bosszantó, hogy ennyit kell vele foglalkozni, én nem vagyok egy jó tamagocsi-tulaj :) A növények jobban szem előtt vannak."
 • LISZTVÁSÁRLÁST - "Több liszt fogy. :)"
 • IDŐMENEDZSMENTET - "Jobban be tudom osztani a home office napokat: figyelem az időt és a kenyérrel kapcsolatos műveletekhez jól tudom igazítani a munkaügyi teendőket. Rájöttem, hogy szeretek a konyhában tenni-venni."
 • HÁZIÁLLATOT - "A napi rutin részévé vált a kovászetetés, mintha háziállatom lenne."
 • CSALÁDTAGOT - "Úgy érzem, a kis kovászunkkal lett még egy gyerekünk. :)"
 • TERVEZÉST ÉS DÉLUTÁNI PROGRAMOT - "Nem veszünk kenyeret a boltban. :) A kovászos kenyérnél azért sokkal több tervezés és idő kell, akkor a délutáni programot úgy tervezem, hogy fél óránként tudjak jönni hajtogatni.
 • AMERIKAI PALACSINTÁT - "Többször csinálunk amerikai palacsintát, mert abba tesszük a maradék kovászokat."
 • HÁLÁT - "Még jobban értékelem a termelő termékeket."
 • ÚJ HOBBIT - "Azóta már nem csak kenyeret, hanem más finomságokat is sütök :) Rájöttem: főzni nem, de sütni szeretek!"

 

Kedvet kaptál? Vágj bele, és kérdezz bátran boltjainkban, hiszen mi is tudunk már mesélni, kenyeres-kovászos kudarcainkról és élményeinkről egyaránt :)

 

Lejjebb görgetve megtalálod házi receptjeinket - ezeket nem tudtuk belinkelni, így leírtuk nektek :)

 


 

Egy minimalista recept:

Nincs recept, vegyesen használom a liszteket, ami éppen érzésből jön. Kb. így alakul: 1:1 arányban kovász(kenyérliszt):liszt(vegyes választék) + só + víz (de legtöbbször kimarad) + olaj.

A menete: folyton etetem a kovászt reggel-este, az etetéskor kivett felesleget egy lazán lefedett tálban gyűjtöm, amit a hűtőben tartok. Amikor kenyeret akarok sütni, ezt veszem elő. Sózom, majd liszttel úgy dúsítom fel, hogy már ne ragacsoljon a tészta. A lisztadagolás vége felé adok hozzá 1 evőkanál olajat, így még kevésbé lesz ragadós. Kézzel dagasztom, eleinte a tálban, amíg felveszi a lisztet, majd a kezemben tartva. Addig gyúrom, amíg már egyneműnek mutatkozik a tészta. Ekkor beolajozom a tenyeremet és meggörgetem benne a tésztagolyót, hogy mindenhol olajos legyen, kikenem a tálat is, amiben eddig is dolgoztam. Beleteszem kelni. 3-5 órát szoktam hagyni, ezalatt megnő. Egy kovász-cimborám szerint akkor jó, ha megbököd az ujjaddal, és visszasimul. Ha megmarad a lyuk, akkor már kicsit túlkelt. Begyújtom a sütőt, kicsit hagyom átmelegedni. Az olajozás miatt könnyen ki tudom fordítani a tálból a cipómat az ütött-kopott albérleti tepsire. 20 percig fél-erősségű lánggal sütöm, majd 15 percig 1/3 erősségűn. Mikor kiveszem, meglocsolom vízzel, fakanállal alányúlok és alátámasztom, hogy alulról is szellőzzön. Konyharuhával letakarva hagyom kihűlni. Ellenőrzésképp meg lehet kongatni a kenyér alját, hogy átsült-e. Ha leskelődés közben még mindig nagyon keménynek tűnik a héja, megint meglocsolom vízzel, és visszatakarom.

 

A szomszéd lány receptje:

Sütés előtti nap:

REGGEL:

1. Bekeverek

 • 50-70g kovászt
 • 62 g fehérlisztet (ez nálam Pásztói Bio Pizzaliszt vagy Pásztói Bio kenyérliszt)
 • 38 rozslisztet (nálam végig Pásztói Bio Világos Rozsliszt)
 • 120 g( = 120 ml) langyos vizet

2. Meleg helyen hagyom lefedve 8-12 órát, a befőttesgumis módszerrel addig hagyom, amíg 2-3-szorosára nő

ESTE:

3. Amikor a kovász megnőtt a 2-3szorosára, kiveszem a következő sütéshez szükséges 50-70 g kovászt, és beteszem a hűtőbe.

4. A maradékhoz adok

 • 30 g mézet
 • 10-12g sót
 • 250 g fehérlisztet
 • 150 g rozslisztet
 • 160 g (= 160 ml) langyos vizet
 • Ekkor lehet beletenni magokat, mazsolát, stb.

5. Összegyúrom, meleg helyen lefedve kelesztem kb. 40 percet. 

6. A kb. 40 perc leteltével újra átgyúrom, ekkor már érezhetően jobban összeállt a tészta. További 40 perc kelesztés a szokásos helyen és módon, ezután éjszakára hűtőbe teszem.

SÜTÉS NAPJÁN:

7. Kiveszem a kenyértésztát a hűtőből - lehetőleg ne legyen bent 8-12 óránál tovább. Nekem egy picit a hűtőben is szokott kelni.

8. Hagyom fölmelegedni, átgyúrom és formázom - nem túl hosszan.

9. Lefedve kelesztem a tésztát 2-4 órát. 

10. A sütőt előmelegítem 220C-ra, ha sütőlemezen sütöm, akkor azzal együtt.

11. 15 percig sütöm 220C-on, akkor lejjebb veszem 180C-ra, és kicsit kiszellőztetem a sütőt.

12. A kenyérrel egy időben érdemes a sütő aljába tenni egy tűzálló tálban vizet.

13. Még 30 percig sütöm.

Kapcsolódó cikkek
Honnan vásárolhatsz most termelői élelmiszert? Összeszedtük!

Honnan vásárolhatsz most termelői élelmiszert? Összeszedtük!

A megoldások, amik korábban jófej közösségi kezdeményezésnek, a zöldek által reklámozott opciónak tűntek, most az élelmiszer-biztonságot jelentik.
Agyament ötletekkel és százéves gépekkel készítik az egyik legmenőbb magyar lisztet

Agyament ötletekkel és százéves gépekkel készítik az egyik legmenőbb magyar lisztet

Nézd meg kik és hol készítik a Pásztói termékeket! Vendégcikk a G7.hu-ról.
Liszt kisokos - melyiket válaszd?

Liszt kisokos - melyiket válaszd?

Mi a különbség a finomliszt, a kenyérliszt és a rétesliszt között? Milyen gabonákból készül még liszt, és melyik mire jó? Most megtudhatod!
Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

Te melyiket választod?
Hiszünk abban, amit csinálunk

Hiszünk abban, amit csinálunk

A Tudatos Vásárló internetes magazin nemrégiben interjút készített Zelenák Adriánnal, a Zöldbolt tulajdonosával. A cikket elolvasva az érdeklődők képet kaphatnak boltunk indításának személyes motivációjáról, üzletfilozófiánkról és a mögötte húzódó szemléletmódról.
Egy pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik

Egy pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik

Roppant nehéz manapság tisztességes ételhez jutni. Tisztességes kenyérhez meg gyakorlatilag lehetetlen. De szerencsére mostantól Pécsen erre is van megoldás.
Kapcsolódó termékek
NépszerűTüskeszentpéteri kenyérliszt (BL-80) - 2 kgTüskeszentpéteri kenyérliszt (BL-80) - 2 kg
készleten
799 Ft 399,5 Ft/1 kg
kosárba
Nagykun BIO barna rizsliszt (gluténmentes)Nagykun BIO barna rizsliszt (gluténmentes)
készleten
979 Ft 979 Ft/1 kg
kosárba
Naturgold Bio tönköly kenyérliszt (TBL 90)Naturgold Bio tönköly kenyérliszt (TBL 90)
készleten
1 289 Ft 1 289 Ft/1 kg
kosárba
NépszerűPásztói Bio búza kenyérliszt (BL 80) - 5 kgPásztói Bio búza kenyérliszt (BL 80) - 5 kg
készleten
3 745 Ft 749 Ft/1 kg
kosárba
Pásztói Bio pizzaliszt - 5 kg - Farina Typo 00Pásztói Bio pizzaliszt - 5 kg - Farina Typo 00
készleten
3 895 Ft 779 Ft/1 kg
kosárba