Magazin

"Rájöttem: főzni nem, sütni viszont szeretek!" - Így sütünk mi, zöldboltosok!

Vannak köztünk tapasztalt kenyérsütők és újdonsült pékek is. Megosztjuk veletek bukásainkat és örömeinket!

Beálltál már a karanténkenyér-készítők egyre népesebb táborába? Még nem, de szívesen kipróbálnád? Vagy már évek óta ellátod finom kenyérrel a családot? Akár élesztővel, akár kovásszal sütsz, lisztjeink között biztosan találsz kedvedre valót!

Ha most vágnál bele a kovászolásba, ajánljuk Szabi a pék szuper videósorozatát, valamint a Laborka - Kovászlabor Alapozó facebook-csoportot, ahol a felmerülő kérdésekre gyakorlott kenyérsütők válaszolnak. Ha a kovásznevelés túl nagy falat, próbáld ki az alakor ősbúzából készült kovászalapot, amivel egy nap alatt készíthetsz kovászt, vagy akár még aznap süthetsz kenyeret!

Kis bíztatás tőlünk: íme, négy kenyér négy különböző Zöldbolt-munkatárs konyhájából! Van kezdő és haladó kenyérsütő is közöttünk, de a tanúsítjuk, hogy mindegyik finom lett és jó szívvel ajánljuk ezt a terápiás tevékenységet! :)

Végeztünk egy rövid felmérést a Zöldbolt dolgozói körében. Összesen hét kolléga süt kenyeret, hárman már a járvány előtt is sütöttek, négyen most vágtak bele. Hétből öten biztosan folytatják a járvány után is a kenyérsütést, valaki még nem döntötte el, és olyan is van, aki csak régebben sütött, de abbahagyta, amióta lehet jó minőségű pékárut kapni.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: Mióta sütsz kenyeret?. Válaszok száma: 7 válasz.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: Tervezel a járvány után is kenyeret sütni?. Válaszok száma: 7 válasz.

Cikkünkből megtudhatod, milyen receptek alapján sütünk és mit szeretünk a kenyérsütésben!

Milyen receptek (nem) váltak be nekünk?

Ketten érzésre készítik a kenyeret saját recept szerint. Hárman Szabi a pék videói alapján készítették a kovászukat és az elnyert bizalom után receptért is hozzá fordulnak: "Ha kovászos, akkor Szabi, a pék mindenek felett.". Egy kolléganőnk a vadkovász-suli kovász- és kenyérreceptjére adta le a voksát, és újabban nem csak kenyeret, hanem brióst és kiflit is süt! Másik kolléganőnk a kenyérsütőgép receptkönyve alapján dolgozott.

Élesztős receptek is előkerültek: "a férjemnek van egy régi bevált élesztős receptje, azt használtuk sokszor és a közelben lakó barátainknak is van egy élesztős, dagasztás nélküli receptje. A legújabb próba a Street kitchen dagasztás nélküli kenyere."

A recept alapján sütők közül volt, aki megbánta, hogy eltért a recepttől: "[Az első kenyerem sikere után] próbáltam a magam fejem után menni, az már nem volt olyan okos gondolat: érdemesebb mindent úgy csinálni, ahogy a receptben meg van írva..."

Egy kolléganőnk pedig ilyen kedves, kézzel írt receptet kapott miutcank.hu-n egy szomszéd társasházban lakó lánytól a kovász mellé (a recept szövegét lejjebb begépelve is közöljük):

 

Miért szeretünk kenyeret sütni?

 • KIKAPCSOL - Hét kollégából hárman írták szó szerint, hogy a kenyérsütés "kikapcsolja" őket. Ez már nem lehet véletlen! Emellett van, akinek a kenyérsütés segít rendszert vinni az összefolyt hétköznapokba. 
 • AZ EREDMÉNY MIATT - Többen szeretjük az érzést, amikor elkészül, "még melegen megkóstolni vajjal a friss kenyeret", "látni az eredményt",  és a család reakcióját - "imádom, ahogy a férjem befalja".
 • TUDJUK, MIT ESZÜNK: "egészséges liszt, adalékanyagok nélkül. Mindig kicsit más, fő a változatosság. Friss, tovább eláll, mint a bolti, jobb az állaga" más szerint pedig egyszerűen "finomabb, mint a bolti"

Kolléganőnk egyik első kovászos kenyere - saját kovászból. A kovászos kenyér mellett a kovász-maradékból készülő amerikai palacsinta is a mindennapok része lett náluk.

 

Így keztük a kenyérsütést:

 • KOVÁSZNEVELÉSSEL

- "4 hónapja sütök kenyeret. Az első kenyeret még a kovász felnevelése közben, még nem is jól beállt kovászból sütöttem, de nem akartam kidobni az etetési maradékot. Kifelejtettem a sót, de így is meg voltam vele elégedve, az állaga sokkal jobb volt, mint amit általában boltban vettem."

- "Anyukám kapott kb. 20 éve egy kenyérsütő gépet, azzal próbálkoztam gimnazista koromban többször. A kovásszal azóta szemeztem, mióta a saját házunkba költöztünk, [de végül] azt a járvány és Szabi, a pék hozta az életünkbe."

- "Régóta terveztem kenyeret sütni, kb. egy éve már próbálkoztunk vele, akkor meghalt a kovászunk :( Most kezdtem újra kovászt nevelni és a segítségével kenyeret sütni. Az első kenyeremmel mindent úgy csináltam, ahogy a nagykönyvben meg volt írva! Nagyon szép és finom lett az eredmény, amit azóta sem sikerült felülmúlni! :)" 

 • KAPOTT KOVÁSSZAL

- "Az első kenyerem egy éve sütöttem, egy vásárlónktól kaptam kovászt, de ott meg is állt a történet. Nekem nagyon bonyolultnak tűnt a dolog a sok óranézegetés, átgyúrás, stb. miatt. A második első kenyerem 40%-ban rozsos, ezért sokkal nagyobb élmény volt, hogy nem olyan macerás. A kovászt a miutcank.hu-n kértem, és kaptam egy tökéletes recepttel együtt egy szomszédomtól :)"

- "Kaptunk ajándékba kovászt, Erős Pistának kereszteltük el. Már másnap sütöttem vele és azóta is hű társunk."

 • KUDARCCAL, MAJD ÉLESZTŐVEL - NEM, NEM CSAK KOVÁSSZAL LEHET FINOM HÁZI KENYERED! :)

- "Sajnos a kovász, amit kaptam, nem vált be, vagy valamit nagyon elbénáztam, így az élesztőhöz nyúltam. Aszalt paradicsomosra álltunk rá az utóbbi időben. :) Sokkal jobban ízlik, mint a boltiak, és kb árban ugyanarra jön ki. Csak legalább tudom, mit eszem."

 • NOSZTALGIÁVAL ÉS A RÉGI ÍZEK KERESÉSÉVEL

- "Azért kezdtem saját sütésbe annak idején, mert sehol nem találtam jó minőségű pékárut, főleg ha egészséges, teljes kiőrlésű verzióban is gondolkodtam. Liszt-víz-élesztő-adalékanyag felfújt ízetlen kenyerek mindenhol, és akkoriban derült ki az is, hogy a félbarna és barna kenyér nagyrészt színező (ezt később szabályozták). Gyermekkoromban a nagyszüleim háza mellett kenyérgyár működött, gyakran előfordult hogy a másnapi kiszállításra szánt friss kenyerekből már lehetett venni este. Még forrón adták oda a polcról..... vettem hát egy kenyérsütő gépet, hogy házilag tudjam prezentálni a kenyeret."

A képen egy élesztős, aszalt paradicsomos kenyér látható, ami azonnal meggyőzte kolléganőnket, hogy áttérjen az otthoni kenyérsütésre :)

Min lepődtünk meg?

 • GYORS, ÉS EGYSZERŰ - "Meglepett, hogy milyen egyszerű és gyors is lehet a házi kenyér elkészítése."
 • LELASSÍT - "Meghálálja a türelmet és akkor egyszerű is csinálni. Ha sürgeted, akkor nem lesz hálás a tészta. Szóval kenyérsütés = slow life nekem."
 • KEVESEBB IS ELÉG - "A házilag sütött kenyér sokkal tömörebb mint a bolti, így kb. feleakkora egy kilós kenyér mint a bolti polcokon. És azon is meglepődtem, hogy sokkal kevesebb kell belőle, így egy sütés sokáig elég."
 • NEM KELL BOLTBA MENNI - "A liszt beszerzése után csomó ideig nem kell boltba menni. Rájöttem, hogy a pékáru és a tejtermékek miatt megyek leggyakrabban boltba, a zöldségeket ugyanis piacon szoktam venni."
 • A KUDARCON - "Hogy nem sikerült a kovászos kenyerem. :( Csalódott is voltam tőle. Kétszer futottam neki, talán egyszer még megpróbálom majd."
 • MÁS GÉPPEL SÜTNI - "Az első próbáknál a kenyérsütő gépnél voltak rettenetesen lapos, kőkemény kenyerek. A gépnél sokkal jobban beváltak az öntöttvasban vagy más formában sütött kenyerek."
 • A KÉRDEZŐ PEDIG EZEN A VÁLASZON: - "Nem volt semmi meglepő."

 

A frissen kisült kiflikből két darab már a fotózás előtt eltűnt, mert sajnos ellenállhatatlanra sikerültek! :) A kiflik vadkovászsuli blog receptje alapján készültek.

Mit hozott az életünkbe a kenyérsütés?

 • TUDATOSSÁGOT - "Sokkal jobban odafigyelek más élelmiszerek minőségére is."
 • BOSSZANKODÁST - "Néha bosszantó, hogy ennyit kell vele foglalkozni, én nem vagyok egy jó tamagocsi-tulaj :) A növények jobban szem előtt vannak."
 • LISZTVÁSÁRLÁST - "Több liszt fogy. :)"
 • IDŐMENEDZSMENTET - "Jobban be tudom osztani a home office napokat: figyelem az időt és a kenyérrel kapcsolatos műveletekhez jól tudom igazítani a munkaügyi teendőket. Rájöttem, hogy szeretek a konyhában tenni-venni."
 • HÁZIÁLLATOT - "A napi rutin részévé vált a kovászetetés, mintha háziállatom lenne."
 • CSALÁDTAGOT - "Úgy érzem, a kis kovászunkkal lett még egy gyerekünk. :)"
 • TERVEZÉST ÉS DÉLUTÁNI PROGRAMOT - "Nem veszünk kenyeret a boltban. :) A kovászos kenyérnél azért sokkal több tervezés és idő kell, akkor a délutáni programot úgy tervezem, hogy fél óránként tudjak jönni hajtogatni.
 • AMERIKAI PALACSINTÁT - "Többször csinálunk amerikai palacsintát, mert abba tesszük a maradék kovászokat."
 • HÁLÁT - "Még jobban értékelem a termelő termékeket."
 • ÚJ HOBBIT - "Azóta már nem csak kenyeret, hanem más finomságokat is sütök :) Rájöttem: főzni nem, de sütni szeretek!"

 

Kedvet kaptál? Vágj bele, és kérdezz bátran boltjainkban, hiszen mi is tudunk már mesélni, kenyeres-kovászos kudarcainkról és élményeinkről egyaránt :)

 

Lejjebb görgetve megtalálod házi receptjeinket - ezeket nem tudtuk belinkelni, így leírtuk nektek :)

 


 

Egy minimalista recept:

Nincs recept, vegyesen használom a liszteket, ami éppen érzésből jön. Kb. így alakul: 1:1 arányban kovász(kenyérliszt):liszt(vegyes választék) + só + víz (de legtöbbször kimarad) + olaj.

A menete: folyton etetem a kovászt reggel-este, az etetéskor kivett felesleget egy lazán lefedett tálban gyűjtöm, amit a hűtőben tartok. Amikor kenyeret akarok sütni, ezt veszem elő. Sózom, majd liszttel úgy dúsítom fel, hogy már ne ragacsoljon a tészta. A lisztadagolás vége felé adok hozzá 1 evőkanál olajat, így még kevésbé lesz ragadós. Kézzel dagasztom, eleinte a tálban, amíg felveszi a lisztet, majd a kezemben tartva. Addig gyúrom, amíg már egyneműnek mutatkozik a tészta. Ekkor beolajozom a tenyeremet és meggörgetem benne a tésztagolyót, hogy mindenhol olajos legyen, kikenem a tálat is, amiben eddig is dolgoztam. Beleteszem kelni. 3-5 órát szoktam hagyni, ezalatt megnő. Egy kovász-cimborám szerint akkor jó, ha megbököd az ujjaddal, és visszasimul. Ha megmarad a lyuk, akkor már kicsit túlkelt. Begyújtom a sütőt, kicsit hagyom átmelegedni. Az olajozás miatt könnyen ki tudom fordítani a tálból a cipómat az ütött-kopott albérleti tepsire. 20 percig fél-erősségű lánggal sütöm, majd 15 percig 1/3 erősségűn. Mikor kiveszem, meglocsolom vízzel, fakanállal alányúlok és alátámasztom, hogy alulról is szellőzzön. Konyharuhával letakarva hagyom kihűlni. Ellenőrzésképp meg lehet kongatni a kenyér alját, hogy átsült-e. Ha leskelődés közben még mindig nagyon keménynek tűnik a héja, megint meglocsolom vízzel, és visszatakarom.

 

A szomszéd lány receptje:

Sütés előtti nap:

REGGEL:

1. Bekeverek

 • 50-70g kovászt
 • 62 g fehérlisztet (ez nálam Pásztói Bio Pizzaliszt vagy Pásztói Bio kenyérliszt)
 • 38 rozslisztet (nálam végig Pásztói Bio Világos Rozsliszt)
 • 120 g( = 120 ml) langyos vizet

2. Meleg helyen hagyom lefedve 8-12 órát, a befőttesgumis módszerrel addig hagyom, amíg 2-3-szorosára nő

ESTE:

3. Amikor a kovász megnőtt a 2-3szorosára, kiveszem a következő sütéshez szükséges 50-70 g kovászt, és beteszem a hűtőbe.

4. A maradékhoz adok

 • 30 g mézet
 • 10-12g sót
 • 250 g fehérlisztet
 • 150 g rozslisztet
 • 160 g (= 160 ml) langyos vizet
 • Ekkor lehet beletenni magokat, mazsolát, stb.

5. Összegyúrom, meleg helyen lefedve kelesztem kb. 40 percet. 

6. A kb. 40 perc leteltével újra átgyúrom, ekkor már érezhetően jobban összeállt a tészta. További 40 perc kelesztés a szokásos helyen és módon, ezután éjszakára hűtőbe teszem.

SÜTÉS NAPJÁN:

7. Kiveszem a kenyértésztát a hűtőből - lehetőleg ne legyen bent 8-12 óránál tovább. Nekem egy picit a hűtőben is szokott kelni.

8. Hagyom fölmelegedni, átgyúrom és formázom - nem túl hosszan.

9. Lefedve kelesztem a tésztát 2-4 órát. 

10. A sütőt előmelegítem 220C-ra, ha sütőlemezen sütöm, akkor azzal együtt.

11. 15 percig sütöm 220C-on, akkor lejjebb veszem 180C-ra, és kicsit kiszellőztetem a sütőt.

12. A kenyérrel egy időben érdemes a sütő aljába tenni egy tűzálló tálban vizet.

13. Még 30 percig sütöm.

Kapcsolódó cikkek
Honnan vásárolhatsz most termelői élelmiszert? Összeszedtük!

Honnan vásárolhatsz most termelői élelmiszert? Összeszedtük!

A megoldások, amik korábban jófej közösségi kezdeményezésnek, a zöldek által reklámozott opciónak tűntek, most az élelmiszer-biztonságot jelentik.
Agyament ötletekkel és százéves gépekkel készítik az egyik legmenőbb magyar lisztet

Agyament ötletekkel és százéves gépekkel készítik az egyik legmenőbb magyar lisztet

Nézd meg kik és hol készítik a Pásztói termékeket! Vendégcikk a G7.hu-ról.
Liszt kisokos - melyiket válaszd?

Liszt kisokos - melyiket válaszd?

Mi a különbség a finomliszt, a kenyérliszt és a rétesliszt között? Milyen gabonákból készül még liszt, és melyik mire jó? Most megtudhatod!
Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

Te melyiket választod?
Hiszünk abban, amit csinálunk

Hiszünk abban, amit csinálunk

A Tudatos Vásárló internetes magazin nemrégiben interjút készített Zelenák Adriánnal, a Zöldbolt tulajdonosával. A cikket elolvasva az érdeklődők képet kaphatnak boltunk indításának személyes motivációjáról, üzletfilozófiánkról és a mögötte húzódó szemléletmódról.
Egy pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik

Egy pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik

Roppant nehéz manapság tisztességes ételhez jutni. Tisztességes kenyérhez meg gyakorlatilag lehetetlen. De szerencsére mostantól Pécsen erre is van megoldás.
Kapcsolódó termékek
Első Pesti Malom Graham lisztElső Pesti Malom Graham liszt
készleten
379 Ft 379 Ft/1 kg
kosárba
NépszerűTüskeszentpéteri kenyérliszt (BL-80) - 2 kgTüskeszentpéteri kenyérliszt (BL-80) - 2 kg
készleten
499 Ft 249,5 Ft/1 kg
kosárba
Naturgold Bio tönköly kenyérliszt (TBL 90)Naturgold Bio tönköly kenyérliszt (TBL 90)
készleten
999 Ft 999 Ft/1 kg
kosárba
NépszerűPásztói Bio világos rozsliszt (RL 90) - 5 kgPásztói Bio világos rozsliszt (RL 90) - 5 kg
készleten
2 345 Ft 469 Ft/1 kg
kosárba
NépszerűPásztói Bio búza kenyérliszt (BL 80) - 5 kgPásztói Bio búza kenyérliszt (BL 80) - 5 kg
készleten
2 495 Ft 499 Ft/1 kg
kosárba
NépszerűPásztói Bio pizzaliszt - 5 kg - Farina Typo 00Pásztói Bio pizzaliszt - 5 kg - Farina Typo 00
készleten
2 495 Ft 499 Ft/1 kg
kosárba