Magazin

Inkább egy fát hagynék magam után, mint egy sírkövet

"Mit választasz: kukacok, vagy mókusok lakmározzanak a testedből halálod után?" - ezt a kérdést teszi fel a Bios Urn a csapata. A spanyol estudimoline design stúdió terméke egy olyan temetkezési módot kínál, amely lehetővé teszi, hogy hamvaink egy fává alakuljanak át.

"A Bios Urn megváltoztatja azt, ahogy a halálról gondolkodunk. Okos, fenntartható és környezetbarát termék, amelynek segítségével az "élet vége" rögtön lehetőséget teremt a visszatérésre, arra, hogy szinte azonnal újra a természet körforgásába kerüljünk."

Az urna 100%-ban lebomló anyagokból, kókuszdióból, préselt tőzegből és cellulózból készül. Két részből áll, a felső rész tartalmazza a (tőzegben elhelyezett) magokat, az alsó a hamvakat. Ez a struktúra lehetővé teszi, hogy a magok termékeny közegben, távol az erősen savas hamvaktól szökkenjenek szárba. Amint az urna elkezd lebomlani, a friss gyökerek már elég erősek ahhoz, hogy találkozzanak a hamvakkal, és így az egész termék a táptalaj részévé válik.

Az urnát emberek és kisállatok temetéséhez is használhatjuk, szavatossági ideje nincs, sőt, más urnából is áttölthetjük a hamvakat. Mostanáig már hétezer darabot szállított ki belőle a cég.

Rendeléskor kiválaszthatjuk, hogy milyen fa magjait tartalmazza a csomag, egyelőre tölgy, juhar, fenyő, gingko, bükk, és kőris szerepel a kínálatban, de rendelhető mag nélkül is, hogy mi magunk tehessük bele a kedvenc növényünk magjait. Az ára 145 dollár plusz a szállítási költség.

Egy fát magunk után hagyni még mindig vonzóbb opció, mint egy sírkövet...

Ami pedig a hazai kezdeményezéseket illeti, az ország első, temetkezési célokra használható kegyeleti erdejét alakították ki Tata közelében, a Természetes Életmód Alapítvány kezelésében lévő területen.

További képek az eredeti cikkben: Ökoanyu