Magazin

Irodai papírból WC papír

Az irodai papírhulladék feldolgozásának újszerű megközelítése a White Goat, azaz Fehér Kecske. A berendezés 40 db fénymásolópapírból készít 1 tekercs toalettpapírt.

Az irodákban jelentős mennyiségű papírhulladék keletkezik. Napjainkban egyre több helyen igyekeznek ez a hulladékfajtát környezetkímélő módon különgyűjteni és feldolgozóhoz juttatni, hiszen az újrahasznosítás számos környezeti (és gazdasági) előnnyel jár.

A japán White Goat elnevezésű - irodai papírt újrafeldolgozó - berendezés újszerű megközelítést alkalmaz: 40 db használt irodai A4-es papírból 1 tekercs WC papírt készít nem több, mint 30 perc alatt.

 

 

A gép első lépésben papírdarálóként felaprózza, masszásítja az irodában már nem használt iratokat. Utána jöhet 30 perc sejtelmes várakozás és a végeredmény - mint valami fantasztikus rajzfilmben - egy tekercs WC papír.

A valóságban ez egy mini papír újrahasznosító üzem, mely hagyományos papírfeldolgozást - WC papír gyártást - valósít meg egy összetett, zárt szerkezetben. Automata jellege van, így egy közepes vállalkozás, vagy közösség számára megtérülő beruházásnak tűnik. A berendezést használó cég számára is előnyös, hiszen csökkentheti szemétdíját.

A gép gazdaságossági megtérülésénél alapul vettük egy WC papír tekercs árát. Ez átlagosan 40 Ft-ba kerül. Egy család éves wc papír felhasználásakor heti 4 tekercset vettünk alapul. Az egy évben 52x4 azaz 208 tekercs WC papír / átlagos család. Egy közepes vállalatnál maximum 250 fő dolgozhat, mely mögött 250 kisebb nagyobb család van. Az 52 ezer tekercs WC papír felhasználása évenként. Ha egy tekercs WC papír 40 forint, akkor a gép évente több mint 2 millió forint értékben állít elő hulladékból terméket.

Egy vállalatnál, közösségnél rengeteg irodai papír keletkezik, melyek nagy része - elévülés után - leselejtezésre kerül. Sokszor nyomtatunk ki pár órás felhasználásra egy-egy jegyzetet, ami megbeszélés után kidobásra kerül; nem is beszélve az iskolákról, egyetemekről, ahol a jegyzetek fénymásolása napjainkban sajnos bevett szokás. A gyakorlati haszna mellett egy ilyen újrahasznosító szerkezet szemléletformáló hatása is jelentős - írja a szelektiv.hu.

Bár a berendezés használata még nem elterjedt, azért idehaza is akad lehetőség környezetkímélőbb WC papírok beszerzésére. Az üzletek polcain többféle, környezeti szempontból kíméletesebb eljárással készült toalettpapír közül választhatnak a tudatos vásárlók. Ilyen például a Zöldbolt által is forgalmazott, 100 %-ban újrahasznosított alapanyagból készült és EU Ecolabel minősítést elnyert Grazie WC papírok.

Kapcsolódó cikkek
Szelektíven Budapesten

Szelektíven Budapesten

A lanyhulni nem akaró iramban előállított hulladék mára komoly problémákat vet fel. A bajok orvoslásának legcélravezetőbb módja a megelőzés, azaz minél kevesebb szemét „termelése”. Az ezek után keletkező hulladék zöme azonban még mindig nem a mezei kukába, hanem szelektív gyűjtőkbe való.
A papír és ami mögötte van...

A papír és ami mögötte van...

Mibõl és hogyan készül a papír? Mi az az újrapapír? Ez utóbbi valóban környezetbarátabb a hagyományos nem újrahasznosított társánál? Hány tonna fa kell egy kilogram fehér papírlap elõállításához? Milyen anyagokat használnak fel még a gyártás során? Hogyan tudunk takarékoskodni a papír felhasználással? Mióta és kik kezdték el a papír gyártását? Érdemes tudnunk a válaszokat, hiszen évente több mint 300 millió tonna papírt használunk fel a világon...
Kapcsolódó termékek