Magazin

Július 3. - Nejlonzacskómentes világnap

A nejlonzacskómentes világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a zacskók káros környezeti és gazdasági hatásaira és hogy szorgalmazza – a mûanyag bevásárlószatyrok használata helyett – a környezetkímélõbb megoldások alkalmazását.

A világszerte hatalmas mennyiségben gyártott és felhasznált mûanyag szatyrok által okozott környezeti probléma mára jelentõs méreteket öltött. Erre hívja fel a figyelmet a Nejlonzacskómentes Világnap, melyet néhány évvel ezelõtt szerveztek meg elõször, számos ország civiljeinek és hatóságainak közremûködésével. Az esemény 2011. július 3-án újra megrendezésre kerül.

A Humusz idén a világnaphoz kapcsolódó ötletek és segédanyagok csokorba gyûjtésével budzít mindenkit a nap "megünneplésére"! Összefoglalójában ötleteket ad, lehetõségeket mutat be magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok számára.

Aki szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez, és odahaza, a hétköznapokban vagy szervezett körülmények között tenne valammit a hulladékmegelõzés ezen formájáért, válogasson a Humusz honlapján megjelent ötletek közül.

Aki pedig szeretne saját textilszatyrot készíteni, annak ötletekkel és a varrás menetének bemutatásával - többek közt - a Morsbags weboldal nyújt segítséget. A tartós és természetes anyagból készült, újrahasználható vászontáska egyszerû, de mégis jelentõs eredményeket hozó, gyakorlati lépés a hulladékmegelõzés frontján egyének, családok, közösségek számára... 

Aki pedig szervezett keretek között gondolkodik, annak érdekes és hasznos olvasmányt jelenthet a Ban the Plastic Bag: A Community Action Plan for a Carrier Bag Free World címû  könyv, mely nejlonszatyormentes városok, települések, közösségek létrehozásához nyújt gyakorlati segítséget.