Magazin

Ahol tejet kapni – kisfilm a házi tejrõl, tejkimérésrõl

Szívmelengetõ tény, hogy napjainkban országszerte fel-felbukkannak valódi házi tejet árusító hûtõfurgonok, melyekbõl teljes értékû tejet, tejterméket vásárolhatunk kimérve – ráadásul magától a termelõtõl. A Tudatos Vásárlók Egyesületének megbízásából kedves, érdekes, elgondolkodtató film készült a témáról.

A nagyüzemi tejtermelés és állattartás számos hátulütõvel rendelkezik, mind az állatok, mind a fogyasztók, mind egészségünk vagy épp környezetünk szempontjából nézve. Egyik sem elhanyagolható kérdéskör, mégis évtizedek óta vagyunk kénytelenek a becsomagolt, felvizezett, vegyi anyagokkal terhelt, az eredetire alig-alig emlékeztetõ tejet vagy épp „reggeli italnak” elnevezett – állagában tejre hasonlító, de attól igencsak távol álló – valamit fogyasztani.

Pár éve már, hogy a kistermelõket nehéz helyzetbe juttatták a felvásárlói árak: a sok munkával és törõdéssel elõállított tejért a feldolgozó üzemek annyit fizettek (fizetnek ma is) nekik, amennyi  nem csak megélhetésükhöz, de még a kisebb gazdaságok állományának takarmányozására sem elegendõ.


Ennek következtében számos gazda volt kénytelen lehúzni a rolót; bezárta tehenészetét, levágta jószágait és más lehetõségek után néztett. Ám – szerencsére – akadtak köztük olyanok is, akik küzdeni kezdetek gazdaságukért, munkájukért, állataikért, így  aztán új értékesítési lehetõség után néztek: saját hûtõfurgonokat szereztek be, hogy maguk értékesítsék feldolgozott, elõállított termékeiket. Nekik köszönhetõen a nyitott szemmel járó, tudatos vagy régi ízeket keresõ vásárlók újra valódi tejet kóstolhatnak....Azok a vállalkozók, akik belevágtak a saját terjesztésbe, sikerrel jártak. A fogyasztók ismét közvetlen kapcsolatba kerülhettek az élelmiszert elõállító gazdákkal; teljes értékû tejhez, vajhoz, túróhoz, tejfölhöz jutnak;    egészségesebb tehenektõl származó, valóban tápláló és ízletes élelmiszert fogyaszthatnak.


Mitõl boldog egy tehén s miért ad más tejet, mint nagyüzemben sínylõdõ társa? Miért jobb közvetlenül termelõtõl vásárolni? Miért szeretik – s ha lehet, választják inkább - a fogyasztók a kimért tejet? Mi köze a nagyüzemi állattartás rejtelmeinek egészségünkhöz és környezetünk állapotához? S milyen hatással van ugyanezekre a kistermelõk tehenészete? Mik a kisebb léptékû gazdálkodás elõnyei? Miért számít minden egyes vásárló által fizetett 160 forint a gazdának? Hogyan segíthetünk egymáson – fogyasztók és termelõk?

A két részes rövid filmecske minderre tömör, egyszerû, elgondolkodtató válaszokat ad. Ajánljuk - fiataltól idõsig - mindenkinek megtekintésre.

Aki szeretné tudni, hol kaphat a környéken kimért tejet és tejterméket, nézzen közül a Zöld Térkép vagy a Termelõtõl direkt neked adatbázisaiban. A filmben szereplõ lajosmizsei gazdák furgonja Budapesten ITT jár.
Kapcsolódó cikkek
Az intenzív hústermelés környezeti hatásai

Az intenzív hústermelés környezeti hatásai

Az intenzív hús- és tejipari termelés egyre pusztítóbb hatással van az emberi társadalomra és a környezetre – hívja fel a figyelmet a Föld Barátai Európa és a Heinrich Böll Alapítvány "Hús Atlasz" címmel megjelent közös kiadványa.
Kapcsolódó termékek
Beszélgetések az önellátásról 2.Beszélgetések az önellátásról 2.
nem rendelhető
3 790 Ft 3 790 Ft/1 db