Magazin

Klímabarát és felelős élelmiszerfogyasztás

Hogyan zöldíthejük étkezési szokásainkat? Mi köze az élelmiszernek a környezetvédelemhez? Hogyan tarhatjuk szem előtt az energiatudatosságot és a társadalmilag felelős hozzáállást az asztalnál is? Ötletek és tanácsok a GreenDependent Egyesülettől.

Íme az 5 alapelv és ötletek ahhoz, hogy valósítsuk meg őket egyszerűen mindennapi életünkben:

 

1. Ne termeljünk élelmiszer hulladékot: együnk meg mindent, amit megveszünk!

Miért? Rengeteg élelmiszer hulladék keletkezik, így rengeteg erőforrást pazarlunk teljesen feleslegesen az előállításra, szállításra, tárolásra, miközben milliók éheznek és vannak erőforrások nélkül. Hogyan figyeljünk erre saját életmódunkban?

 • Készítsünk heti étrendet, legalább a meleg ételekről, és ehhez vásároljunk be!
 • Címkézzük fel a hűtőben tárolt maradékokat, dobozokat, ételeket. Legyen kéznél címke és filctoll, és mindenre írjuk rá, hogy meddig kell elfogyasztanunk: így remélhetőleg egyre kevesebb “elfelejtett” és így megromlott ennivaló lesz hűtőnkben.
 • Együnk meg minden maradékot, legyünk kreatívok: finom szendvicseket, leveseket, salátákat készíthetünk maradékokból.
 • Ha étteremben eszünk, kérjük meg, hogy csomagolják be a maradékot, és együk meg később otthon.

 

2. Válasszunk szezonális élelmiszereket!

Miért? Rengeteg energiát pazarlunk arra, hogy rosszkor és rossz helyen termeljünk élelmiszereket. Derítsük ki, hogy melyek az épp szezonális zöldségek, gyümölcsök, ezekben lesz a legtöbb vitamin és ezeket lehet a legkevesebb energiabefektetéssel hűtőnkbe és tányérunkra juttatni. Hogyan figyeljünk erre saját életünkben?

 • Kertészkedjünk! Kertészkedni mindenütt lehet.
 • Keressük meg a helyi piacot és a piacon a helyi termelőket!
 • Nézzünk körül, hogy településünkön, közösségünkben van-e helyi bevásárló közösség (pl. Szatyor), ha nincs, szervezzünk egyet!
 • Fedezzük fel környékünkön az ehető vadnövényeket, gombákat.

 

3. Együnk kevesebb hús- és tejterméket!

Miért? A klímaváltozá s és karbon-szegény életmód szempontjából húst és tejterméket enni kevésbé „hatékony”, mint zöldségeket, mert a hús előállítása sokkal magasabb kalória-igényű, mint a zöldségeké, gyümölcsöké. Hogyan valósítsuk meg?

 • Tartsunk hús- és/vagy tejtermék mentes napokat! A nagyböjti időszak ennek “beindítására” jó alkalom: legyen a péntek ilyen nap családunkban, háztartásunkban!
 • Ha egy egész “mentes” nap tartása még nagy kihívásnak tűnik, kísérletezzünk egy-egy étellel: helyettesítsük a hús és tejtermék összetevőket zöldséggel, növényi termékkel: pl. töltött paprikában a húst dióval, gombával, rántott hús helyett készítsünk rántott bármilyen zöldséget, használjunk olíva olajat vaj vagy zsír helyett.

 

 

4. Élelmiszerfogyasztásunkkal, vásárlásainkkal is támogassuk azokat az elveket, amelyeket fontosnak tartunk, azaz például a helyi termelőket és a méltányos kereskedelmet!

Miért? Kb. 1,5 milliárd kistermelő van a világon, akiket etikus termékek választásával így támogatni tudunk. Hogyan?

 • Hazai termékek fogyasztása esetén válasszunk kistermelők által termelteket: a piacról, bevásárló közösségekben stb.
 • Előfordul, hogy Magyarországon nem termelhető élelmiszert szeretnénk fogyasztani (pl. kávé, tea, csokoládé, déligyümölcs). Ebben az esetben igyekezzünk méltányos kereskedelemből (fairtrade) származó terméket venni.

 

5. Főzzünk okosan, klímabarátan és energiatakarékosan!

Például használjunk kuktát, próbáljunk ki nyers fogásokat... Miért? Nagyon sok energiát tudunk így megtakarítani, egyben rezsit csökkenteni és erőforrást megőrizni.

 

Forrás: 48. Kislábnyom Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

A konyhában is sokat tehetünk az élelmiszerhulladékok csökkentéséért. Némi odafigyeléssel és néhány egyszerű megoldás segítségével kevesebb étel és járulékos csomagolás kerülhet a kukába, ami nemcsak környezetünk javára válik, de pénztárcánkat is kíméli. 
Élelmiszermentő applikáció

Élelmiszermentő applikáció

Az élelmiszer-pazarlásra világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Korábbi cikkünk folytatásaként most egy hazánkban tesztelésre váró, újszerű megoldásról adunk hírt.
Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyesült Államok, Dánia és Svájc után már Angliában is nyílt egy élelmiszerhulladékokat értékesítő bolt. A vásárlók úgy fizetnek a lejárt élelmiszerért, ahogy kedvük tartja, így segít a működtető szervezet a rászorulókon. És ez csak egy az általuk működtetett pazarlásmentő programok közül...
Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Élelmiszerhulladék-csökkentés: kreatív ötletek a nagyvilágból

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legutóbbi jelentése szerint az évente előállított élelmiszer egyharmada -  közel 1,3 billió tonna - végzi hulladékként. A problémát felismerve számos szervezet, cég és magánszemély küzd az élelmiszerhulladék csökkentéséért.
Bioélelmiszerek a dán éttermekben

Bioélelmiszerek a dán éttermekben

Dánia éttermeiben egyre inkább terjed a bioélelmiszer. Mára több, mint 300 gasztro és catering vállalkozás büszkélkedhet bioélelmiszer logoval. A listában - az éttermeken kívül - akad vállalati étkezde, intézményi menza és szállodai étterem is. A dán kormány a közétkeztetést is célba vette.
Kapcsolódó termékek
- 13Vrábel Krisztina: Főzd magad!Vrábel Krisztina: Főzd magad!
nem rendelhető
4 450 Ft3 890 Ft 3 890 Ft/1 db