Magazin

Komposztra fel!

A Humusz Szövetség újra komposztáló programot hirdet minden budapesti telephelyű közoktatási intézménynek! Idén 60 fővárosi oktatási intézménynek biztosítanak 2-2 db komposztkeretet térítésmentesen. Jelentkezési határidő: 2014. március 17.

A hulladék megelőzés és újrahasznosítás egyik legjobb módja a komposztálás, amely során a háztartási és kerti zöldhulladékok természetes módon lebomlanak. Így a növények számára igen értékes nyersanyag keletkezik, ez a humusz, vagy más néven komposzt. Ez egy ásványi anyagokban gazdag, sötétbarna, földszerű anyag, mely kiváló adalékanyagként használható fel cserepes növények átültetése során, vagy kerti növények tápanyagellátásának biztosítására.

A fővárosi óvodák és iskolák jelentős részében a mai napig nem megoldott a kerti és a zöldhulladékok komposztálása. Az udvaron felgyülemlett avart is elszállítatják, pedig az iskolai zöldhulladék átalakulása során a gyerekek mindennap megfigyeléseket tehetnek a komposztálással, a természeti körfolyamatokkal kapcsolatban, aktív résztvevői lehetnek a hulladékcsökkentésnek és újrahasznosításnak. A pedagógusok és az iskolai munkatársak segítségével a gyerekek olyan tanulási folyamatban vehetnek részt, amely segíti a környezettudatos szemléletük kialakulását.

 

 

A projekt keretén belül, a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával a HUMUSZ 60 budapesti oktatási intézménynek (óvoda, általános-, középiskola és gimnázium) 2-2 db komposztkeretet tud biztosítani térítésmentesen.

A támogatásnak köszönhetően az oktatási intézmények ingyenes képzésen is részt vehetnek, ahol a komposztálás elméleti alapjain túl olyan módszertani kérdésekkel is foglalkoznak, amelyek a pedagógusoknak különféle ötleteket adhatnak arra, hogy milyen módon használhatják ki a komposztálás adta lehetőségeket a tanóráikon.

Jelentkezési határidő: 2014. március 17. (hétfő), csak a készlet erejéig!

További információk és jelentkezés a HUMUSZ honlapján.