Magazin

Könyvmegosztás

Újabb nagyszerű kezdeményezés indult el idehaza, a könyvmegosztás. Bárki csatlakozhat, akinek otthon felesleges könyvei vannak, s - egy kényelmes, online rendszeren keresztül - kölcsönözhetővé teszi őket. Sőt, még pénzt is kereshet vele.

Manapság egyre jobban terjednek az un. SHARING ECONOMY rendszerek, mint például a lakásmegosztás (AirBnb) vagy az autómegosztás (Oszkár, Bla bla Car, stb.). A libMee is ennek szellemében kezdte el működését Magyarországon.

A libMee, egyfajta online könyvtár, az emberek polcain található könyvekre és azok megosztására épül. A könyveket csak egyszer kell megosztani, onnantól bárki számára elérhetők a rendszeren keresztül. A megosztott könyveket egymástól kikölcsönözhetik a megosztó által meghatározott díj fejében.

 

 

A rendszert úgy alakították ki, hogy megmutassa a felhasználók számára, hogy hozzájuk képest egy adott könyv milyen távolságra található. Ezáltal el tudják dönteni, hogy csak átugranak pár utcával arrébb egy könyvért, vagy inkább elmennek érte a könyvtárba, esetleg megveszik a könyvesboltban. A weboldalon könyvtérkép mutatja meg, merrefelé vannak a regisztrált könyvmegosztó pontok.

A rendszer használata nagyon egyszerű. A megosztani kívánt könyveket lefotózzuk (akár mobiltelefonnal is) és regisztrálunk a libMee oldalán. Ha a képek már a számítógépen vannak, el lehet kezdeni a könyvadatok felvitelét. A feltöltő űrlapon Te szabod meg az árakat (kölcsönzési díj, letéti díj), és hogy, mennyi időre kölcsönözhetik ki az adott könyvet.

Ezután már nincs más dolgod, mint várni, hogy valaki foglalást adjon le a megosztott könyveidre. A libMee e-mailben értesít, ha valaki foglalást intézett feléd. Ha a visszaigazoltad a foglalást (de akár el is utasíthatod), utána megkapja a foglaló személy a telefonszámod/email címed, hogy fel tudja venni veled a kapcsolatot.

A könyvek átadására a libMee a személyes átvételt javasolja, de természetesen postázhatod is a könyvet, ha ezt előre leegyeztetitek.

A libMee pénzt nem kezel, csak nyilvántartja, hogy kinek, mikor mennyi pénzt kell adnia. A kölcsönzési/letéti díjak fizetése a személyes átvételkor kell, hogy megtörténjenek.

A libMee értékelőrendszert is kialakított. Az értékeléssel egyfajta bizalmi kép alakul ki a felhasználókról. Könyv tulajdonosként segítséget nyújt a döntésben, hogy rábízod-e a könyvedet arra, akinek kölcsönadnád. Kölcsönzőként az értékelések annyiban segítenek, hogy eldöntsd a könyv tulajdonosa mennyire gyors és rugalmas az igényed kielégítésére. A kölcsönzési folyamatban a könyveket is értékelni kell, ezzel segítve a következő kölcsönzőket a választásban. Az értékelés a foglalási folyamat végén kötelező!

A libMee tehát egy újabb alternatívát kínál a könyvek beszerzéséhez. Ráadásul "zöld" alternatívát, hiszen segítségével nem új könyveket vásárolunk, hanem használtakat olvashatunk - elkerülhető tehát egy újabb tárgy előállítását kísérő környezetterhelés.

Kapcsolódó cikkek
Megújuló könyvtárak

Megújuló könyvtárak

A megújulás jegyében a Sacramentoi Városi Könyvtár elsőre meglepő, de hasznos új szolgáltatást vezet be: háztartási berendezések és elektronikai eszközök kölcsönzését - olvasójeggyel!
Oszkározás: fenntarthatóbb és olcsóbb közlekedés

Oszkározás: fenntarthatóbb és olcsóbb közlekedés

Ünnepek idején sokak kelnek útra, hogy meglátogassák családjukat, barátaikat. A benzinárak, viteldíjak és közlekedési lehetőségek kombinációjából adódóan egy-egy ilyen látogatás jelentős anyagi terhet is róhat az utazókra. Akik - zöld - megoldást keresnek a problémára, idén kipróbálhatják a telekocsit!
A pénz nélkül élő ember

A pénz nélkül élő ember

Mark Boyle készpénz és hitelkártya nélkül, a saját erejében és találékonyságában bízva vágott bele egy kísérletbe, amelyről kiderült, hogy tulajdonképpen maga az élet. Semmit sem vásárolt, és semmit sem költött két éven át. Soha sem érezte magát olyan boldognak és egészségesnek, mint amikor pénz nélkül élt.
Fabrikációs mûhely Budapesten

Fabrikációs mûhely Budapesten

Idén májusban futótûzként terjedt a hír egy újonnan nyílt „high tech sufniról” Budapesten. A Fab Lab (azaz „fabrication laboratory”) olyan nyitott mûhely, ahol tagsági díj ellenében bárki hozzáférhet a szükséges eszközökhöz – a csiszolópapírtól a 3D nyomtatóig –, és megvalósíthatja formatervezõi, modellezési, elektronikai vagy más hasonló ötletét.
Bringakölcsönzés Lille-ben

Bringakölcsönzés Lille-ben

Útjára indult az észak-franciaországi Lille városának „BuBi”-ja, vagyis közösségi kerékpárkölcsönzõ rendszere. A V’lille-nek két fontos specialitása van a hasonló, Párizsból, Bécsbõl vagy Barcelonából ismert kerékpárkölcsönzésekhez képest.
Javítómûhelyek adatbázisa

Javítómûhelyek adatbázisa

Környezetvédelmi érdekünk, hogy a kezeink között megforduló eszközöket minél tovább használjuk, hogy mindent megjavíttassunk, amit meg lehet, s így minél késõbb váljanak hulladékká. A HuMuSz új adatbázisa ehhez nyújt segítséget.