Magazin

Természetes festékek

Itt a nyár, sokan – otthon, iskolában, óvodában - ilyenkor állnak neki az esedékes tisztasági festésnek. Érdemes odafigyelni arra, milyen terméket használunk, hisz nem mindegy, hogy vegyi anyagokkal szennyezett vagy azoktól mentes levegőben töltjük napjainkat a négy fal között.

A falak, burkolatok és berendezési tárgyak festése ártalmatlan műveletnek tűnik, mégis számos egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot rejt magában. A festékek többsége nagy arányban tartalmaz illékony szerves vegyszereket és oldószereket, melyek erősen szennyezik az épületek belső tereinek levegőjét; így aztán hatással vannak egészségünkre is. Mindez azért is fontos kérdés, mert a lakások levegője gyakran még a kinti levegőnél is szennyezettebb.

Falfestésre leggyakrabban az ún. diszperziós festéket használjuk, mivel ezekkel egyszerű dolgozni, és majdnem minden falfelületre felvihetők. A diszperziós festékek többsége műgyantából, vízből és mesterséges színezőanyagból áll, emellett tartósítószereket, állagjavító és habzásgátló anyagokat tartalmaznak. Ezekben a típusú festékekben a felhasznált tartósítószerek által formaldehid keletkezik, amely az egyik legismertebb illékony szerves vegyület (VOC). A formaldehid szobahőmérsékleten színtelen gáz, melynek többféle egészségkárosító hatása ismert, ezért használatát Európa-szerte korlátozzák. A formaldehidet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben az emberre is rákkeltő hatású anyaggá minősítette.

 

 

Mindez nem hangzik túl jól; főként akkor nem, ha - otthonainkon túl - ilyen festékeket használunk olyan légterekben is, ahol gyerekek töltik idejük nagy részét: bölcsődék, óvodák, iskolák. Szintén megfontolandó, hogy az újszülött babának szánt szobát mivel festjük ki. A festékekből ugyanis pont az első hónapokban szabadul fel a legtöbb ártalmas vegyület; sőt, a káros kipárolgás esetenként még a száradást követően néhány évben is mérhető.

Szerencsére az utóbbi évtizedekben a festékgyártásban változások indultak el, s a kínálatban már megjelentek az egészségre és a környezetre ártalmatlan termékek is. A 20 évvel ezelőtt használt káros pigmentek (pl. ólom, kromát és kadmium pigmentek), bizonyos töltőanyagok (pl. azbeszt) és bizonyos adalékok (pl. szerves ónvegyületek) használata mára a jelentős európai festékgyártóknál megszűnt.

Mindezek tükrében tehát nem árt tehát odafigyelni a festékválasztásra! Érdemes a káros illóanyag kibocsátástól-mentes, természetes vagy natúr festékeket keresni a boltok polcain.

A jobb természetes festékek jellemzői közé tartozik, hogy

  • többségükben évszázadok-évezredek óta ismert és alkalmazott készítmények,
  • kémiailag nem - vagy csak kis mértékben - módosított, nagyrészt újratermelődő alapanyagokból készülnek,
  • biológiai úton lebomlanak,
  • előállításuk környezetkímélő,
  • az egészséget nem veszélyeztetik,
  • jellemzően nem teszik lehetetlenné a kezelt felületek "lélegzését".

Az ilyen festékekben kizárólag megújuló, növényi-, állati,- és ásványi eredetű összetevőket használnak, ezek egy része gyakran ellenőrzött biogazdaságokból kerül ki.

A natúrfestékek összetevői színezőanyagok (föld- és ásványi pigmentek), töltőanyagok (mészkőpor, márványliszt), kötőanyagok (pl. natúrgyanták, növényi olajok, kazein, növényi- és állati eredetű viaszok), oldószerek (víz, növényi illóolajok, alkohol) és segédanyagok (növényi pl. ammóniumszappanok, ásványi kovasav, illóolajok).

Vannak olyan természetes festékek is, melyek por alakban, zsákos kiszerelésben kaphatók. Ez első hallásra talán furcsának tűnhet, de egyszerű oka van:

  • víz mindenhol elérhető, feleslegesen épül be a termék árába, ráadásul a súly alapján számított szállítási költség is csökkenthető vele;
  • környezetterhelőbb műanyag vödör helyett papírzsákban forgalmazható;
  • ezek a festékek kizárólag természetes alapanyagúak, emiatt bekeverés után 1-2 nappal megromlanak, hisz semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak.

A diszperziós festékek zöme tartósítószert - leginkább izotiazolinon különböző származékait - tartalmazza. Ez a vegyület ugyan elpusztítja a legtöbb baktériumot és gombát, de nem kíméli az embert sem (izgatja és károsítja a nyálkahártyákat, ekcémát, bőrpanaszokat okozhat, és erősen allergén). Így tehát ahelyett, hogy a natúrfestékekhez mérgező tartósítószereket adnának a gyátók, szárazon árusítják azokat.

A természetes festékek gyártói közül az egyik leghitelesebb a német Kreidezeit Naturfarben GmbH. A céget 1988-ben alapította Gerd Ziesemann, aki be akarta bizonyítani, hogy a vegyipar környezetszennyező és többnyire a felhasználók egészségét is károsító termékeivel szemben van természetes alternatíva.

A sehlemi (Alsó-Szászország) üzem a termelés folyamatos bővülése ellenére ma is igazi manufaktúraként működik. Nem zöldmezős beruházásként került kialakításra, hanem egy régi fűrészüzembe költözött be. A termelés hagyományos, évszázadokkal ezelőtt kifejlesztett és azóta is jól bevált receptek alapján folyik, kizárólag természetes, többnyire újratermelődő alapanyagok felhasználásával, a termékmaradványok komposztálhatók.

A Zöldbolt kínálatában most már a Kreidezeit természetes festékek megtalálhatóak.

 

Természetes festékekről szóló második cikkünket itt olvashatjátok:

http://www.zoldbolt.hu/hirek/tudastar/termeszetes-feluletkezelo-anyagok-olajok-viaszok

Kapcsolódó cikkek
Természetes felületkezelő anyagok: olajok, viaszok

Természetes felületkezelő anyagok: olajok, viaszok

A természetes, növényi alapú festékeken túl az olajok és viaszok is hagyományos felületkezelő anyagok. Bár ezeket az évszázadok óta használt szereket a modern vegyipari termékek háttérbe szorították, mostanában kezdik újra felfedezni az egészségesebb és környezetkímélőbb alternatívákat keresők.