Magazin

Körtés és paradicsomos chutney, Klári néni konyhájából

Ettél már valaha chutneyt? Azaz finom, fűszeres, indiai gyümölcsszószt? Kolléganőnk, Eszter anyukája szerint fő a változatosság, szóval idén a klasszikus lekvárok mellé chutney is kerül majd a kamra polcaira.

A chutney szó a hindi चटनी chaṭnī, a चाटना chāṭnā 'nyalni' vagy 'étvágygerjesztő' szóból ered. Nem is lehetne jobban leírni a fűszeres gyümölcszószókat. Hiszen ha az ember belekóstol egy igazi mango chutneyba nehéz „csak” köretként tekinteni rá.

Íme egy édes és egy paradicsomos chutney recept Klári néni konyhájából:

1. Körtés, barackos chutney

 

körtés chutney a kamra polcain

Szezonális alapanyagok, a nyár ízei télre üvegbe zárva. :) Kép forrása: a szerző.

 

Hozzávalók: 2 db vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1,5 kg körte és barack vegyesen

Négy evőkanál olajon két fej apróra vágott vöröshagymát megfuttatunk. Hozzáadunk 5-6 gerezd zúzott fokhagymát, majd az előzőleg meghámozott, feldarabolt kb. másfél kg körtét ill. barackot. Pici sót, tetszés szerint cukrot adunk hozzá /én az utóbbit kihagytam, mert jó édes volt a gyümölcs/. Addig forraljuk alacsony lángon, míg be nem sűrűsödik.

Majd egy csokor apróra vágott citromfű, 2 evőkanál almaecet és kevés bors kerül bele.  Így is forraljuk néhány percig. Végül üvegekbe öntjük, jól záródó kupakkal lezárjuk, fejtetőre állítjuk és min. egy napra száraz dunsztba tesszük. Természetesen készíthetjük más húsos gyümölcsből is.

2. Paradicsom chutney lilahagymával és bazsalikommal

 

Paradicsom csatni

A nepérlelte paradicsom így is a kamrapolcra kerülhet. Kép forrása: a szerző.

 

Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 2 db lilahagyma, kis csokor bazsalikom, só, bors, 2 ek. olívaolaj, 1 teáskanál koriander.

Elkészítés:

A koriandert serpenyőben megpörköljük, majd megtörjük. A paradicsomot forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk és feldaraboljuk. A lilahagymát felszeljük, az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, sót, borsot és koriandert. Kb.15-20 percig főzzük. Ha kész, üvegekbe töltjük, jól záródó kupakkal lezárjuk . Pár percre fejtetőre állítjuk, végül száraz dunsztba tesszük.

Kapcsolódó cikkek
Zamatos paradicsom télen? Így csináld!

Zamatos paradicsom télen? Így csináld!

Most éppen roskadoznak még a termésektől a paradicsomnövények és ha meleg őszelőnk lesz sokáig szüretelhetjük a napérlelte piros szemeket. Hogyan őrizheted meg a nyár ízeit télre és hogyan mentheted meg a hideg beköszönte után zölden maradt paradicsomokat? Mutatunk pár bevált tippet munkatársainktól!
Ha csak egy dolgot főzöl be idén, ez legyen az!

Ha csak egy dolgot főzöl be idén, ez legyen az!

Még nem találkoztunk olyan emberrel, aki az epret ne szerette volna. Tavaly találtunk rá egy isteni receptre, ezzel két legyet ütünk egy csapásra és az isteni eperlekvár mellett szörpünk is lesz a mennyei gyümölcsből.
Az elfeledett csodanövény, melyet a konyhától a kertig felhasználhatsz!

Az elfeledett csodanövény, melyet a konyhától a kertig felhasználhatsz!

"Nemszeretem" növénynek tartják sokan, pedig csodás segítőnk egészségünk megőrzése mellett a kertben, konyhában és a fürdőszobában is. Mutatjuk, milyen sokféleképpen használható ez a kis szúrós gyom- és gyógynövény.
Ezeket edd és idd, ha egészséges barna bőrre vágysz!

Ezeket edd és idd, ha egészséges barna bőrre vágysz!

Tudtad, hogy nem csak kívülről, de belülről, az elfogyasztott ételek révén is védekezhetsz az egyébként olyannyira jótékony napsugarak káros hatásai ellen? Cikkünkből megtudhatod, miből érdemes minél többet enned már az első nyári napoktól kezdődően.
Így főzünk mi - szezonális téli receptek a Zöldboltosoktól

Így főzünk mi - szezonális téli receptek a Zöldboltosoktól

Ha jól jönne egy kis inspiráció hogyan tedd változatosabbá az étrendedet így tél végén, miközben rendületlenül kitartasz az ilyenkor is elérhető magyar zöldségek mellett, olvasd el cikkünket, amiben csokorba szedtük a Zöldbolt csapatának téli recept ötleteinek legjavát. A receptek túlságosan spontán lettek “papírra vetve” ahhoz, hogy pontos mennyiségek is kerüljenek mindenhova, de a lényeg az adott ahhoz, hogy izgalmasabbá tehesd a már megunt téli zöldségekből készült ételeket.
Zöldségek és gyümölcsök télire

Zöldségek és gyümölcsök télire

Szüret és betakarítás: egyszerre jelent bőséget és ad feladatot, hogy gondoskodjunk a jövőről. Nagyanyáink tartósítási trükkjei segítenek, hogy télen se kelljen az íztelen melegházi paradicsomra fanyalodnunk, ha némi vitaminra vágyunk.
Kapcsolódó termékek
NépszerűÉden Prémium Parajdi só - 1 kg (gluténmentes)Éden Prémium Parajdi só - 1 kg (gluténmentes)
készleten
539 Ft 539 Ft/1 kg
kosárba
Quattro Stagioni tölcsér befőttes üveghez, befőzéshezQuattro Stagioni tölcsér befőttes üveghez, befőzéshez
készleten
999 Ft 999 Ft/1 db
kosárba
Herbatea Magyaros Grill fűszersó - 50gHerbatea Magyaros Grill fűszersó - 50g
készleten
1 250 Ft 25 Ft/1 g
kosárba
Herbatea Cajun - karibi fűszersó - 50gHerbatea Cajun - karibi fűszersó - 50g
készleten
1 250 Ft 25 Ft/1 g
kosárba
Herbatea Indiai Curry por - Madras fűszerkeverék, 50gHerbatea Indiai Curry por - Madras fűszerkeverék, 50g
készleten
1 250 Ft 25 Ft/1 g
kosárba
Bio Berta Bio egész bors - 50 g, őrlőfejes üvegbenBio Berta Bio egész bors - 50 g, őrlőfejes üvegben
készleten
1 519 Ft 30,4 Ft/1 g
kosárba