Magazin

Küzdj a testszagok ellen vegyszermentesen!

Dezodort vagy izzadásgátlót válasszak? A kellemetlen testszagok harcmezején titkos háború zajlik, és nem csak a kellemetlen illatok ellen.

Izzadni pedig hasznos! Az apokrin izzadságmirigyek az izzadás során nem csak vizet és oldott sókat juttatnak a bőr felületére, hanem más szerves anyagokat: fehérjéket, zsírokat és szteroidokat is. A hónalj is azok közé a területek közé tartozik, ahol az apokrin mirigyek aktívak. Az izzadság önmagában enyhén savas, illatmentes folyadék. A bőrön élő hasznos baktériumok, amelyekből négyzet centiméterenként milliónyi található, a szerves anyagokat lebontják, és kellemetlen szagú vegyületeket termelnek. Az izzadság és a baktériumflóra összetételétől függően, amely emberről emberre változik, más-más illat alakul ki.

Hogyan működnek a dezodorok és az izzadásgátlók?

A dezodorok úgy csökkentik a kellemetlen testszagot, hogy a baktérium flóra népességét csökkentik le. Baktérium ellenes vegyületeket tartalmaznak, és illatanyagokkal fedik el a kellemetlen szagokat. Az izzadásgátlók ellenben olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyek az izzadást csökkentik. Az alumínium-hidroklorid összehúzza a pórusokat, és egy időre eltömi az izzadságmirigyek csatornáit. A baktériumok nem jutnak további táplálékhoz, és nem termelnek kellemetlen illatú anyagcsere termékeket.

Fontos! Előfordul, hogy a termék neve alapján nem derül ki, hogy dezodort vagy izzadásgátlót vásárolunk. A nevek gyakran félrevezetően lettek megadva, azaz egy dezodorban lehetnek egyben izzadást gátló anyagok is, amit csak az apró betűs összetételnél tüntetnek fel.

Mindkét terméktípus kapható krém, spray, roller formában.

A "rossz fiúk" az összetevők között

 Aluminum Chlorohydrate 

A leggyakrabban használt izzadásgátló hatóanyag, amely összehúzza a pórusokat, és eltömi az izzadságmirigyeket. A legfrissebb toxikológiai szakvélemények szerint nincs bizonyíték arra, hogy az alumínium mellrákot vagy Alzheimer kórt okozna a szervezetben.

Az alumíniumnak azonban vannak más élettani hatásai is, amelyek szükségessé tették, hogy meghatározzanak egy heti maximálisan felvehető értéket (EFSA, TWI = 1 mg bw/kg.) Az európai népesség jelentős része több alumíniumot vesz magához, mint ez a határérték. Alumínium található ugyanis az élelmiszerekben, az ivóvízben, a csomagolóanyagokban, a gyógyszerekben és például a dezodorokban is. Az izzadásgátlók használata során az egészséges bőrön át felszívódó alumínium már önmagában elérheti a hetente maximálisan felvehető mennyiséget. Sérült bőrön már nem is ajánlatos a használatuk, mert ekkor a felszívódás mértéke is megnő. Ezért frissen borotvált bőrre ne használjunk izzadásgátlót, várjunk vele egy napot!

Parfum / Fragrance 

Az összetevők között az illatanyagokat nem kötelező tételesen megadni. Egy parfüm azonban 50-100 komponensből is állhat. Ez egy kozmetikai zsákbamacska, amely az egyik leggyakoribb oka a kellemetlen bőrirritációknak és a kontakt allergiának.

A "potenciális bajkeverők"

Alcohol

Ha sorrendben az első néhány összetevő között szerepel, akkor jelentős mennyiségben van jelen az összetételben és emiatt irritáló és szárító hatású lehet.

Cyclomethicone / Dimethicone

Olyan szilícium tartalmú vegyületek (sziloxánok), amelyek kellemes érzetet nyújtanak a bőrön. Segítik a hatóanyagok egyenletes eloszlatását, vivőanyagok. Nem tömítik el a pórusokat és nem szívódnak fel. A cyclomethycone gyorsan párolog és aeroszolokban alkohol helyett alkalmazzák. A dimethicone-t gyakran ásványi olajok kiváltására használják. Alkalmas lehet a kontakt allergia kezelésében, azonban a szilikonok egyes embereknél irritációt és bőrszárazságot okozhatnak. A vizes környezetben nem bomlanak le, és a vízi környezetben károkat okozhatnak.

Érdekelnek az alternatív megoldások? Kattints a Serafim Blogjára  a cikk folytatásért

Kapcsolódó cikkek
Popsitörlők - Nem csak hulladékveszély

Popsitörlők - Nem csak hulladékveszély

Gondoltad volna, hogy egyre több problémát okoznak az eldobható törlőkendők? A felesleges hulladéktermelés csak a jéghegy csúcsa...
Kerüld el ezt a 7 hibát dezodorválasztáskor!

Kerüld el ezt a 7 hibát dezodorválasztáskor!

Itt a nyár, a jó idő, így egyre fontosabbá válik az izzadás megszelídítése, hiszen senki nem szereti a kellemetlen szagokat! Bármennyire is hétköznapi tevékenység a dezodorálás, mégis keveset tudunk róla. A Dr. Organic márka most összegyűjtött néhány fontos tippet, amit érdemes megszívlelni!
Ekcéma ellen természetesen

Ekcéma ellen természetesen

Egyre többen fordulnak a természetes anyagok felé az ekcéma tüneteit felfedezve. Sok vásárlónk jön hozzánk azzal a kérdéssel, hogy mit ajánlanánk ekcéma kezelésére és megelőzésére. Cikkünkben összefoglaljuk mi mindent érdemes lecserélni a háztartásunkban a tünetek felmerülése ellen.
Ne kend magadra!

Ne kend magadra!

Aki egyszer belemélyed a káros kozmetikum összetevők tanulmányozásába, az többet nem tudja nyugodt szívvel telepakolni a kosarát egy átlagos drogériában. A legtöbb bőrápolót ugyanis az összetétel átböngészése után elborzadva teszi vissza a polcra. Lássuk mire is kell odafigyelni!
Vegyszerek a női higiéniai termékekben – rákkeltő tampon?

Vegyszerek a női higiéniai termékekben – rákkeltő tampon?

Egy friss egyesült államokbeli felmérésből kiderült, hogy elterjedt női egészségügyi és higiéniai termékekben veszélyes, így rákkeltő, hormonrendszert károsító és a szaporodási képességeket károsító anyagok találhatóak.