Magazin

Lízingeljen tyúkot friss tojásért

Néhány lelkes és környezettudatos vállalkozónak köszönhetően ma már ki sem kell tennünk a lábunkat a városból, hogy a legközelebb lévő termelőtől friss és adalékmentes zöldségekhez, tanyasi finomságokhoz jussunk.

Reggel kilencre van megbeszélve az átadás a Petőfi híd lábánál lévő egyik irodaépületnél, de kicsit késve érkezünk, és a beléptetősorompós garázslehajtó mellett álló kombi csomagtartójából már osztogatják a tízes tartóba csomagolt tojásokat, mint a csempészcigarettát. 8-10 ember állja körbe a "seftelőt", aki listával a kezében ellenőrzi, hogy mindenki megkapta-e a kért darabszámot.

A látszat ellenére semmi illegális nem történik, csak éppen a heti tojásszállítmány érkezett meg. A körben állók nagy része az épületben székelő cég tudatos alkalmazottja, aki úgy döntött, hogy a hipermarketben kapható, ipari tenyésztésből származó tojások helyett a YouTyúk-gazdáktól származót választja. Mi is átvesszük a kétheti adagunkat, az újrahasznosított dobozban a tojások mellett ott van a gazdától származó, és a szolgáltatást nyújtó vállalkozó számlája is. Miután az elégedett vásárlók továbbállnak, Balogh Ákos, a YouTyúk alapítója óvatosan kitolat a tojásokkal megrakott kombijával, és megy a következő átadópontra, a Köztelek utcába, ahol 10 órára várják.

 

 

Bár ez volt az első hivatalos budapesti szállítás időpontja, múlt héten már volt szerencsénk átvenni egy exkluzív tízes pakkot. Előre szóltak, hogy mivel itt nem szabványokkal dolgoznak, előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb tojásokat kapunk, ne lepődjünk meg. Inkább az utóbbi jött be, akkorák voltak a tojások, hogy alig fértek el egymás mellé a hűtőajtóba e célra beépített műanyagtartóban. Alig vártuk a szombat reggelt, amikor kényelmesen nekiülhetünk a fejedelmi tanyasi tojásból készült villásreggelinek. A rántottát direkt nem fűszereztük nagyon, és nem variáltuk túl sok zöldséggel, hogy tisztán érződjön a tojás íze. Persze nehéz ilyenkor eldönteni, hogy mennyire dolgoznak pszichológiai tényezők, mennyire győzi meg magát az ember arról, hogy amit eszik az fenséges, hiszen kapirgálós tanyasi tojásból készült. Így vagy úgy, nem csak a riport kedvéért mentünk el az első hivatalos budapesti kiszállításra, hanem hogy betárazzunk a következő hetekre is.

 

Előfeltétel: örökbe kell fogadni tyúkot

Ahhoz, hogy a leírt módon érkezzen a 10 darab házi tojás, két tyúkot kell örökbe fogadni. Persze csak jelképesen, a tartásdíj egy részét kell megfizetni a gazdának. A YouTyúk által kínált szolgáltatás ugyanis arra alapoz, hogy a tanyasi tojás iránt elkötelezettek hajlandók áldozni arra, hogy egészséges, kapirgáló tyúkok tojásai kerüljenek a rántottába. A tojás maga nem kerül többe, mint ha a piacon vennénk, darabja mindössze 34 forint, azonban a szolgáltatást igénybe vevőknek emellett tyúkonként 250 (Budapesten 450) forintot kell fizetniük havonta, amiből a szállítási költségeket, az anyagköltséget és a rendszer fenntartását finanszírozzák.

Így a kistermelők biztonságosan tudnak kalkulálni, amiben az is segíti őket, hogy a rendeléseket egy hónapos időtávokra előre kell leadni. „A fő oka, hogy a háztáji állattartás szinte megszűnt vidéken, mert a gazdák a változó megrendelések hiányában bizonytalan helyzetbe kerültek, illetve nincs idejük az értékesítéssel, piacra járással foglalkozni, ezért egyre inkább lemondanak a baromfiudvar fenntartásával járó maceráról, így lassan már az is nehezen – vagy egyáltalán nem – jut tanyasi tojáshoz, aki nem a hipermarketekben szeretne vásárolni. Mi ezt a tendenciát szerettük volna megfordítani” – mondja Balogh, aki nejével, Balogh-Palásthy Annával együtt indította el a Youtyúkot.

A pár egy kistelepülésen, a Veszprém megyei Litéren él, ahol először kicsiben valósították meg terveiket a helyiek rendeléseit összegyűjtve, így biztos forgalmat generálva – az így három kistelepülést ellátó – gazdának. „Az ismeretségi körből egyre többen szerettek volna csatlakozni, például Veszprémből is, ezért, hogy mindenkinek megérje, kitaláltunk egy olyan rendszert, amelyben egy bizonyos rendelésszám fölött kiszállítjuk egy előre egyeztetett átvevőpontra a tojásokat heti rendszerességgel, így született a YouTyúk” – ismerteti vállalkozása első lépéseit az alapító. A budapesti kiszállítás most, november 13-án indult, több átadóponttal, de ahogy Balogh mondja, „az átadás helyszínei folyamatosan bővülnek, ahol összejön több rendelés, mondjuk egy irodaháznál, oda kiszállunk”.

A rendelést a weboldalon lehet megtenni: először meg kell adni, hány tojásra van szükségünk egy héten, majd a kalkulátor kidobja, hány tyúkot kell ehhez örökbe fogadni. A következő lépésben ki lehet választani, melyik gazda farmjáról szeretnénk megkapni a tojást. „Ez a hitelesség szempontjából nagyon fontos, hiszen a megrendelő így láthatja, hogy ténylegesen honnan érkezik a tojás. A gazdák mellett szerepel kép és egy rövid bemutatkozás is, de aki nem éri be ennyivel, az el is látogathat a farmra, hogy meggyőződjön róla, jól tartják-e tyúkját” – meséli a gépészmérnökként végzett Balogh, majd hozzáteszi: múlt héten például egy cég dolgozói valóban ellátogattak "gazdájukhoz", és nemcsak az állattartás mikéntjéről bizonyosodtak meg, de alkalom nyílt egy kis traktorozásra is a gyerekek legnagyobb örömére.

Az egyik gazda, akinél a tojások a dobozba kerülnek Tradler József. "Jelenleg több mint 300 tyúkot tartunk, ami durván 8000 tojást jelent havonta. A mai, első budapesti kiszállítással 2000 tojáson adtunk túl, ami kétheti adag. Bízunk benne, hogy a megrendelők száma tovább nő, hiszen ha megkóstolják a tojást, ajánlani fogják, észre lehet venni a különbséget" – mondja a gazda, aki egyébként lakatosként dolgozik, de ha ilyen ütemben nőnek a megrendelések, akkor bővíteni fogja az ólat, és már teljes munkaidőben szeretne ezzel foglalkozni. "A tyúkok szabad tartásban vannak, de éjszakára be kell zárni őket, különben elviheti valamilyen ragadozó, illetve ha nagyon hideg van, bent maradnak" – magyarázza ennek szükségességét Tradler. A tyúkok egyébként természetes tápot kapnak, 70%-a kukorica, illetve búzadara, a maradék pedig természetes anyagokat tartalmazó takarmánykoncentrátum.

Gaschler-Gyeviki Nóra már több hónapja rendszeres megrendelő, aki a Facebookon akadt rá a Youtyúkra. „Régóta zavart, hogy a boltok polcain többnyire csak a 3-as kóddal ellátott – ketreces, ipari körülmények között tartott tyúkoktól származó – tojást lehet megtalálni, de a lakóhelyünkhöz közel nem sok lehetőség volt, ahol akár biotojást tudtam volna venni” – mondja a veszprémi megrendelő. „Nem vagyok egy gourmet, hogy az ízek közti különbséget elemezzem, de az mindenképpen szembetűnő, hogy a bolti tojással ellentétben ezeknek sokkal erősebb a héja” – mondja a különbséget firtató kérdésünkre. A hozzájuk legközelebb eső Aldiban a biotojás darabja 51 forint, a Youtyúk-tojás darabja pedig 47 forint, úgy, hogy azt házhoz kapja. Nóra hangsúlyozza, hogy számára nem csak a tudat fontos, hogy egészséges étel kerül az asztalra, de örül, hogy ezzel támogathatja magyar kistermelőket is.

FOLYTATÁSÉRT UGRÁS AZ EREDETI CIKKRE.

Kapcsolódó cikkek
A tojásvásárlás rejtelmeirõl

A tojásvásárlás rejtelmeirõl

Bár az EU-ban 2004 óta kötelezõ jelölni a tojáson kóddal, hogy a szárnyasokat hogyan, milyen körülmények között tartották; a vásárlók zöme még ma sincs tisztában a számsor jelentésével. Pedig ennek ismeretében tudatos vásárlói döntést hozhatna arról, hogy pénzével a - megkérdõjelezhetõ - ketreces vagy épp valamely nem ketreces tartásmódot támogatja.