Magazin

Már két torony is elég egy kisvárosnyi áramhoz

Püspökladány, Abony, Mór vagy Kiskőrös teljes éves áramszükségletét biztosítani tudja az a két - heteken belül üzembe is álló - óriási szélturbina, amit először telepítenek szárazföldre. Mindezt Németországban.

Heteken belül bekapcsolják az első szárazföldi giga-szélturbinákat Németországban. 14 ezer lakás áramigényét tudják majd fedezni vele - írja a hvg.hu.

A színhely: az északnyugati Wehlens falu Wilhelmshaven közelében, ahol nemrég két SWT-6.0-154 típusú offshore szélturbinát installáltak. A percenként 5-11 fordulattal is 6 megawatt névleges teljesítményre képes rendszert oda érdemes telepíteni, ahol hasonló szélviszonyok találhatók a szárazföldön (onshore), mint a tengeri (offshore) szélfarmok esetében. A két új szélturbina rotor-átmérője 154 m, és direkt meghajtású generátorokkal felszereltek.

 

 

A projekt olyannyira a végéhez közeledik, hogy a berendezéseket néhány héten belül rá is kötik az elektromos hálózatra. A bekapcsolás után mintegy 14 ezer német háztartás átlagos fogyasztásának megfelelő tiszta energiát fog termelni. A Siemens - szokás szerint - nem csak az építésben, de az üzemeltetésben és a karbantartásban is részt vesz. 15 évre szóló szerviz-szerződést is aláírt.

Kapcsolódó cikkek
Hawaii zöld sziget, zöld energia

Hawaii zöld sziget, zöld energia

2045-re teljes egészében zöld energiaforrásokból fedezné szükségleteit az USA 50. állama
Lekapcsolták a legrégebbi német atomerőművet

Lekapcsolták a legrégebbi német atomerőművet

Végleg lekapcsolták Németország legrégebbi működő atomreaktorát. A reaktor lekapcsolása annak az öt évvel ezelőtt hozott döntésnek felel meg, amely szerint 2022 végéig valamennyi németországi atomerőművet leállítják.
Vegyen áramot a szomszédtól!

Vegyen áramot a szomszédtól!

Érdekes kísérletbe kezdett egy holland startup, amely lehetővé teszi, hogy akár a szomszédtól vásároljanak a felhasználók áramot, kizárva a körből a közműveket.
Hét tévhit a megújuló energiáról, eloszlatva

Hét tévhit a megújuló energiáról, eloszlatva

Egy nemrégiben megjelent összeállítás a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos tévhiteket igyekszik eloszlatni. A hét leggyakoribb téveszmét körbejáró anyag tömören és közérthetően avatja be a témába az érdeklődőket.