Magazin

Már több mint 100 Nulla Hulladék jó gyakorlat a neten!

Ötleteket keres ahhoz, hogy milyen programok szervezésével tudná bevinni a „zöld” gondolatot az iskolába, a helyi közösségbe, a munkahelyére, az otthonába? A nullahulladek.hu éppen azért jött létre, hogy ehhez segítséget nyújtson. Filmek, cikkek, linkek, dokumentumok – mind egy helyen. A tartalom folyamatosan bõvül. Segítsen Ön is!

 

„Teljes élet – nulla hulladék. Oldjuk meg maradék nélkül!” Ez a Humusz nullahulladek.hu oldalának fõ üzenete. A Humusz szerint ugyanis a teljes élethez nincs szükség szemétre. Sokkal inkább belsõ fejlõdésre, jól mûködõ közösségekre, kreatív, tartalmas tevékenységekre.

A nullahulladek.hu oldal az olyan kezdeményezések, jó gyakorlatok gyûjtõhonlapja, amelyek valamilyen módon fenti célok elérését szolgálják. A fókuszban ugyan a hulladékcsökkentés áll, de - mivel a hulladékprobléma nem oldható meg kizárólag a hulladékra koncentrálva – az összegyûjtött példák sok más témakört is érintenek.

Kisfilm készült többek közt a javítómûhelyekrõl, egy közösségi bicikliszerelõ mûhelyrõl, a várpalotai komposzt programról, a nagykamarási biozöldség-termelõ programról, cserebere börzékrõl valamint egy budapesti adományboltról, a BME Zöld Kör által kitalált és megszervezett Zöld Tanszék versenyrõl, repoharas fesztiválokról, retextilesekrõl, de a Barát utcai bálról is.

A Videótár egyre bõvül, nemcsak hazai, hanem külföldi példákkal is. A kisfilmekhez átvehetõ videobanner készült, amit bárki beköthet a saját oldalára, ha szeretné, hogy ezeket a filmeket minél többen láthassák. De ha csak egy-egy film tetszik meg, természetesen azt is be lehet linkelni bármilyen oldalra.

A cikkek között pedagógusok beszámolóit is olvashatjuk arról, hogy hogyan szerveztek meg egy-egy zöld programot (pl. zöld disco-t, zöld karácsonyt) az iskolájukban. Megismerhetünk olyan szolgáltatásokat, amelyet hazai vagy külföldi civil szervezetek mûködtetnek azért, hogy minél több tárgyat újra lehessen használni (pl.cserepiacok/börzék, újrahasználati központok, adományboltok). Az üzleti szektorból is akad jó néhány elõremutató kezdeményezés itthonról és külföldrõl is: repohár fesztiválokon, tej visszaváltható üvegben, kimérõs termékek Olaszországban.

A téma iránt érdeklõdõknek hasznos lehet az oldal Eseménynaptára is. Ebben a Humusz olyan eseményeket tüntet fel, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a Nulla Hulladék témakörhöz. Az Eseménynaptár felöltését a Nulla Hulladék Hálózat tagjai segítik, ezért az ország minden tájáról kerülhetnek ide hírek. Az oldalon a Hálózat céljairól, mûködésérõl, tagjairól is találni bõvebb leírást.

Az oldalt a Humusz folyamatosan frissíti, és szívesen vesz minden tudósítást, információt olyan jó gyakorlatokról, amelyek illeszkednének a honlap tartalmához, de egyelõre még nem szerepelnek rajta. Ha Ön tud ilyen jó példáról, kérjük, írja meg a megelozes@humusz.hu címre. Köszönjük!

Humusz

Kapcsolódó cikkek
Tegyél te is a mikroműanyag-szennyezés ellen!

Tegyél te is a mikroműanyag-szennyezés ellen!

Sok kicsi sokra megy! Igaz ez a környezetvédelmi erőfeszítésekre, de a mikroszkopikus műanyagszennyezésre is. Lássuk mi a probléma, és hogyan tehetsz ellene!
12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

A hulladékcsökkentési hét apropóján összegyűjtöttük nektek azokat a termékeinket, amelyek egyszerűen segítenek üresen tartani a kukát!
San Fransisco felveszi a harcot a műanyag palackokkal

San Fransisco felveszi a harcot a műanyag palackokkal

A város betiltja a 621 milliliteres vagy annál kisebb műanyag vizespalackok árusítását a tulajdonában álló területeken, így támogatva a célt, hogy 2020-ra nem szállítanak többé hulladékot a szemétlerakókra.

Gyakran Ismételt Kérdések a hulladékcsökkentés lehetõségeirõl

Hol juthatok hozzá jó minõségû használt kerékpárhoz? Hol találok környezetbarát termékeket? Hol adhatom le az elromlott elektonikai készülékemet? Mit lehet tenni a használt sütõolajjal?