Magazin

Megnyít Veszprém első könyvmegállója

Tavaly november végén könyvmegálló nyílt Veszprémben. A Veszprémi Építész Klub és Alkotóműhely (VÉKA) által megálmodott és létrehozozott "utcakönyvtár" a jól bevált nyugat-európai modell alapján, a „tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” elv alapján működik.

Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és már Budapesten is több helyen jól működik az úgynevezett utcakönyvtár, melynek lényege, hogy zárható, vízhatlan könyves szekrényeket helyeznek el közterületen. Akinek valamelyik könyv megtetszik, nem kell mást tennie, mint hozni egyet helyette: így a könyvek állandó csereberéje folyik.

A Veszprém szívében nyílt utcakönyvtárat a VÉKA civil egyesület alakította ki és tartja karban, az egyesület könyvtárszakmai partnere pedig az Eötvös Károly Megyei Könyvtár lett. A megyei könyvtár az utcakönyvtár időnkénti feltöltésével, a könyvállomány pótlásával nyújt szakmai segítséget az ötlethez, felesleges példányokkal és ajándékkötetekkel támogatja a kezdeményezést, valamint vállalja, hogy kétheti gyakorisággal (szükség esetén sűrűbben) szakmai szempontból átvizsgálja a kihelyezett gyűjteményt, pótol, cserél, új könyveket helyez ki.

 

Kép forrása: Veszprémi Építész Klub és Alkotóműhely honlapja

 

 

A Séd-völgyben nyílt könyvmegálló a nap 24 órájában bárki számára hozzáférhető. Működési elve: ha egy könyvet elviszünk, egyet ott kell hagyni, ezáltal a könyvtár tartalma folyamatosan változik, cserélődik.

A VÉKA hosszú távú célja, hogy a városban több ponton legyen különböző formában utcai könyvtár.

Forrás és további információk: vehir.hu

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
Könyvmegosztás

Könyvmegosztás

Újabb nagyszerű kezdeményezés indult el idehaza, a könyvmegosztás. Bárki csatlakozhat, akinek otthon felesleges könyvei vannak, s - egy kényelmes, online rendszeren keresztül - kölcsönözhetővé teszi őket. Sőt, még pénzt is kereshet vele.
Megújuló könyvtárak

Megújuló könyvtárak

A megújulás jegyében a Sacramentoi Városi Könyvtár elsőre meglepő, de hasznos új szolgáltatást vezet be: háztartási berendezések és elektronikai eszközök kölcsönzését - olvasójeggyel!
„Tégy egy könyvet – Végy egy könyvet!”

„Tégy egy könyvet – Végy egy könyvet!”

Nagy siker a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár  „Tégy egy könyvet – Végy egy könyvet!” elnevezésû kezdeményezése. A példaértékû akció segít a közösségi szellem terjsztésében; abban, hogy a kispénzûek is szellemi táplálékhoz jussanak; de környezetvédelmi szempontból is értékes, hiszen ily módon nem kukába, hanem továbbhasználatra kerülnek a könyvek.
Használt tankönyvvel a zöldebb bolygóért

Használt tankönyvvel a zöldebb bolygóért

Használt tankönyvek csereberéjére, adás-vételére kínál lehetõséget néhány hazai weboldal. Pénztárcabarát kezdeményezés, mely környezetvédelmi szempontból nézve sem elhanyagolható…