Magazin

Megújuló energiával működünk!

2017. január 1-től üzleteink és honlapunk 100%-ban megújuló energiával előállított árammal üzemel. Az elektromos áramot az első hazai, Kulcson található szélerőműtől vásároljuk. Ez nekünk is jó érzés, de Neked is az lehet, hiszen tudhatod, hogy nálunk nem csak a termékek zöldek, hanem az egész működésünk.

Ha rendszeresen jársz boltunkba, és beszélgettél már munkatársainkkal, akkor biztosan észrevetted, hogy igazán komolyan gondoljuk a Zöldbolt küldetését. Nap mint nap teszünk azért, hogy vállalkozásunk a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal üzemeljen. A szélenergiára való váltás beleillik ezen erőfeszítések sorába, immár büszkén állíthatjuk, hogy aktívan támogatjuk a megújulók forradalmát is. :)

Ha vehetünk zöld termékeket, akkor miért ne vehetnénk zöld áramot, ezzel támogatva annak elterjedését? A jó hír az, hogy ez lehetséges. 2017 január 1-től mi magunk is zöld áram vásárlókká váltunk. A Kulcson található szélerőmű (Első Magyar Szélerőmű Kft.) által termelt elektromos áramot vásároljuk mind a honlapunk, mind az üzleteink elektromos áram ellátásának a biztosítására. A vásárlást igazoló dokumentum innen tölthető le: >>>

 

Honnan tudjuk, hogy tényleg az a bizonyos áram került hozzánk? Az elektromos áram esetében nem értelmezhető az, hogy melyik erőmű állította elő az adott helyen felhasznált elektromos energiát, hiszen az elektronok váltóáram esetében egy helyben rezegnek a vezetékben és a rezgésük által fejtik ki azt a munkát, amit a készülékeinkben használni tudunk. 

Ennek az ellentmondásnak a feloldására találták ki a származási garanciát, amely révén közvetlen kapcsolat köthető az áramtermelő vállalkozás és a felhasználók között. Származási garanciát a 309/2013 (VIII. 16.) Korm. rendelet alapján az egész EU-ban szabályozott módon lehet kiadni, azok nyilvánosak így azok ténylegesen csak a megtermelt megújuló energia mennyiségéig adhatóak ki. A származási garancia egy piaci eszköz amely segíti a megújuló energia elterjedését.

A Kulcsi szélerőmű amelytől az áramot vásároljuk 2001. május 23-án lépett üzembe és ezzel az első magyar közüzemű szélkerék hazánkban (az inotai szélerőmű volt az első tényleges szélkerék Magyarországon). 600 kW névleges teljesítménnyel bír. Kulcs községben, egy domb tetején - tengerszint feletti magasság: 166 m - lévő gyümölcsösben került felállításra.

A kulcsi szélerőmű mellett épült egy 50 főt befogadni képes konferencia központ is, ami jól összeköthető egy szélerőmű látogatással is, amire szintén van lehetőség :)

Részletek a kulcsi szélerőmű honlapján >>>


Nézd meg a Zöldbolt.hu áramát termelő szélerőmű panorámáját! :)
> 360°-os panorámakép