Magazin

Mi is tehetünk a tonhalakért...

Mi köze a magyaroknak az óceánokban úszkáló tonhalak védelméhez? Sok! Bár e hatalmas vízfelületek meglehetõsen távol esnek kis hazánk határaitól, mégis - fogyasztóként - közvetlen hatással vagyunk azok halállományára. Vásárlói döntéseinkkel mi is tehetünk az óceáni élõvilág megõrzéséért.

Egyen inkább szardellát, heringet és szardíniát és így segítsen az óceánok halállományának megõrzésében! A British Columbia Egyetem szakértõi szerint a természetes táplálékláncok megõrzésében és a tonhalak, valamint a lazacok életben maradásához szükség van a gasztronómiai váltásra. - írja a Greenfo.

Az eddigi legalaposabb tudományos vizsgálatot végezték el az egyetem Halászati Központjának vezetõi, akik nemcsak az óceánok jelenlegi halállományát vették górcsõ alá, de azt is vizsgálták, hogy az elmúlt évszázadban miként váltott a különbözõ halfajok populációja. A vizsgálatokból az derült ki, hogy a tengerekbõl mostanáig fõként a csúcsragadozókat halászták ki, elsõsorban a tõkehalakat, a tonhalakat és a fûrészes sügéreket.

Ezeknek a ragadozó halaknak az állománya, a száz évvel ezelõtti mennyiséghez képest körülbelül 66 százalékkal csökkent, de az elmúlt negyven évben halászták ki a legnagyobb részüket. Ezzel szemben a szardelláknak, a szardíniának vagy épp a kapellán lazacnak az állománya az elmúlt száz évben megduplázódott, mivel a csúcsragadozók hiánya miatt túlszaporodtak.

A halfajok vizsgálata azért is fontos, mert egy-egy faj túlhalászásával könnyedén felborulhat az amúgy is érzékeny egyensúly. Erre egy jó példa az a sok apró, tömegesen mozgó halfaj, úgynevezett takarmányhal, amely a ragadozóhalaknak és a tengeri madaraknak is a fõ zsákmánya. Az elmúlt években egyre többen kezdték el ezeket a takarmányhalakat kihalászni, mivel ezekkel a halakkal táplálják a halfarmok ragadozóit, valamint az akvarisztikában is ezeket alkalmazzák, sõt halolajat is belõlük gyártanak.


Kapcsolódó cikkek
Műanyag a tengerekben

Műanyag a tengerekben

Évente több millió tonnányi műanyag kerül az óceánokba. Közvetlenül is, de a folyókban sodródó hulladék is errefelé veszi az irányt; ez tehát nemcsak a tengerparti országokhoz, tengeri hajózáshoz és a tengeri halászathoz kötődő probléma. De vajon mi történik a műanyaggal a világ tengerieiben, óceánjaiban? 
Én a halakkal vagyok!

Én a halakkal vagyok!

A fenntartható életmód mellett kampányoló tévészakács, Hugh Fearnley-Whittingstall legutóbbi, a pocsékoló halászat ellen indított akciója finisbe tart. Talán sikerül elérni, hogy ne dobják vissza döglödten a kifogott zsákmány felét. A Tudatos Vásárló cikke.
Mentsük meg a sarkvidéket!

Mentsük meg a sarkvidéket!

A Greenpeace nemzetközi kampányt indított a sarkvidék védelmében. A kampány résztvevői - köztük számos nemzetközi híresség - azért emelnek szót, hogy tiltsák be az Északi-sarkvidéken az olajfúrást és a nem fenntartható ipari halászatot.
Az olasz Greenpeace sikeres tonhalkampánya

Az olasz Greenpeace sikeres tonhalkampánya

A Mareblu olasz tonhalforgalmazó cég úgy döntött, hogy nem támogatja tovább a romboló halászati módszereket, és a fenntartható halászat felé mozdul el. A Mareblu megmutatta, hogy ha egy cég valóban tenni akar valamit óceánjaink megmentéséért, akkor képes is rá.
Akvapónia - a kiskerti növénytermesztés legújabb sikertörténete

Akvapónia - a kiskerti növénytermesztés legújabb sikertörténete

A csapókerti hobbikertész olyat lépett meg, amit eddig senki. A családot zöldséggel és hallal ellátó megoldása döbbenetesen olcsó, egyszerû, egészséges és mûködik! Hóban és fagyban is... Természetes folyamatokon nyugvó termelés, környezetkímélõ módszerrel.
Kapcsolódó termékek
- 15Nagy Réka: Ökoanyu a konyhábanNagy Réka: Ökoanyu a konyhában
nem rendelhető
3 800 Ft3 230 Ft 3 230 Ft/1 db