Magazin

Miért jó a natúr szappan?

Minden, amit fontos tudni a natúr szappanról!

Egy  termék szép csomagolásban többnyire eladja magát. Néhányan azonban csóválják a fejüket, ha azt hallják, hogy egy kozmetikum vegyszermentes és natúr. Minden termék, dolog, még az ennivaló is kémiai elemekből és vegyületekből áll össze, vagy nem? Szóval minden „vegyi anyagokból” áll, ez a korrekt tudományos megközelítés. Mégsem hallottam még sehol, hogy valaki kért volna egy pohár állati eredetű vizes bázisú fehér emulziót reggelire, inkább csak azt, hogy tejet.

Ebben a bejegyzésben arról írok, hogy mit jelent számomra az, hogy egy termék - jelen esetben egy szappan -, natúr és vegyszermentes. A továbbiakban pedig arról, hogy milyen az egészséges bőr és milyen tulajdonságai vannak egy hagyományos szappannak.

Serafim natúr szappan

Kép forrása: serafimszappan.hu

 1. Hogy lehet egy szappan natúr?

Az emberek gyakran mást értenek azon, hogy mi a natúr és természetes, mint azok, akik ezt a címkén feltüntetik. Egy vásárló többnyire hisz abban, hogy egy natúr termék minősége jobb, mint egy hasonló terméké, de a natúr szó nélkül. Hogy mi a „natúr”, az nincs meghatározva jogszabályban, így nincs külön feltétele annak, hogy natúrnak nevezzünk egy kozmetikumot.

Jogi definíció híján, induljunk ki magának a szónak a jelentéséből. Ha felütjük az értelmező szótárt, a természetes szónak több jelentését találjuk. Ezek közül elsőre talán ez tűnik kézenfekvőnek: „A természetben előforduló, meg nem változtatott, át nem alakított; eredeti”. Ebben az értelemben natúr az, ami a természetben magától létezik, és létrejöttét nem az ember okozta.

Eszerint tehát beszélhetünk natúr, bio gyümölcsökről és gyógynövényekről. Nem beszélhetünk azonban már natúr extra szűz olajokról sem, mert azokat gyártjuk. Továbbá olyan mag sincs, amit ha elültetünk és kihajt, végül natúr szappant terem. Egy szappan elkészítése alapanyagok valamilyen kezelése és átalakítása után keletkezik. Nézzünk akkor egy másik további jelentést.

Természetes az, ami „A józan észnek, a szokásosnak, a megszokottnak megfelelő, vele megegyező; magától értetődő.”

Ez már sokkal jobb kiindulás. Manapság ezerszámra használunk olyan anyagokat saját otthonunkban, amelyekről, nem tudjuk, hogy milyen élettani hatásaik vannak. Csak, hogy néhányat említsek: Hogyan és mennyi idő alatt bomlanak le, lebomlanak-e valaha? Melyik halmozódik fel az emberben és annak milyen hatása van? Tudatlanságunk eredménye oda vezetett, hogy egy ember egyetlen csepp véréből több tucat mesterségesen előállított vegyipari termék mutatható ki. Ez megfelel a józan észnek vagy akár magától értődő? Ez nem természetes dolog!

Az átlagos bolti szappanok is sok olyan anyagot tartalmaznak, ami szerintem nem oda való. Próbaképpen a Krémmánia oldalán megnéztem, hogy miből állnak a "legnépszerűbb szappanok". Az alábbi modern, ipari összetevőkön akadt meg a szemem kis keresés után:

- avasodásgátló (BHT),
- vízlágyító szer (EDTA),
- parfümök, a leggyakoribb allergizáló anyagok, és az összetételük titkos!
- a bőrt „selymessé tevő” szilikon (dimethicone)
- vízmegkötő / hidratáló anyag (propilén-glikol)
- sokféle színezék
- csomósodásgátló (alumínium-oxid)
- szintetikus polimerek, mint sűrítőszer a folyékony szappanokban (sztirol-akrilát kopolimer).
- önmagukban még elfogadható tartósítószerek (nátrium-benzoát, kálium-szorbát). Egy antibakteriális szappanban viszont olyan tartósítószer (MIT), amely már csak lemosható készítményekben használható
- sokféle szintetikus habzóanyag

A szappan nem a legbonyolultabb kozmetikum, de már itt is olyan vegyszerarzenált sorakoztat fel az ipar, amely meghökkentő.  Miért kell a vegyipart beengedni a fürdőszobába? Miért kellene egy fürdőszappanba szilikont tenni, és mit keres a fagyásgátló a bőrömön?

Számomra a natúr termék azt jelenti, hogy hagyományos és jól ismert alapanyagokból áll.

Az összetevőkről régre visszanyúló tapasztalattal és alapos ismeretekkel rendelkezünk, veszélytelenségüket a mai tudásunk is alátámasztja. A natúr szappan készítéséhez használt alapanyagok ilyenek. Az étkezési olajokat és zsírokat, az illóolajokat, az ásványi színezékeket és gyógynövényeket több száz éve használjuk, és hatásukat,valamint összetételüket jól ismerjük. A szappannal is hasonló a helyzet, évezredek óta használjuk.

Természetesen vannak jó minőségű, boltban kapható szappanok, amelyeket bátran nevezhetünk natúrnak. Az összetevők döntik el, hogy a termék természetesnek nevezhető-e. A natúr szappan nem feltétlen kell, hogy kézműves termék legyen, de az, hogy egy terméket nem iparilag állítanak elő, azért nem rossz előjel.

Azzal most nem foglalkozom, hogy mi a szappan és hogyan készül. Erről egy másik bejegyzésben találhattok bővebb leírást. 

2. Miért tisztít jól a szappanos víz?

Mosakodáshoz a víz is sok esetben elég, mert sok piszok jól oldódik benne. Ez azt jelenti, hogy a víz hidrogén kötésekkel összekapcsolódik a kosszal, és ez elég erős ahhoz, hogy a szennyeződést a vízmolekulák leszakítsák a felületről. A "zsírszerű" anyagok gyenge, de nagyon sok kölcsönhatással kapaszkodnak a bőrhöz, mert maga a bőr is hasonló kémiai felépítésű. Úgy képzelhetjük el ezt az odatapadást, mint egy tépőzárat.  A zsíros (apoláris) anyagok eltávolításához már sokkal jobb, ha van a vízben egy kis szappan. A vízben lévő "szappanmolekulák" (a zsírsavak sói) jól oldódnak mind vizes, mind pedig olajos közegben. A bőrön a zsíros, vízzel le nem mosható szennyeződéseken bevonatot képeznek, és a víz ezen a bevonaton keresztül ragadja meg a koszt. Amikor vízzel leöblítjük a bőrt, mind a szappant, mind koszt is le tudjuk mosni.

A szappanos kézmosás fertőtlenít is!

A baktériumok és sok vírus - mint például a koronavírus -, felülete apoláris tulajdonságú, mert zsírszerű lipidburokkal rendelkeznek. Hasonló tulajdonságú felületeken, mint a bőr, fa vagy textilek nagyon jól megtapadnak. Bármilyen veszélyesek is lehetnek, eltávolításukra a hagyományos szappanos víz a legmegfelelőbb.  A szappan a vírust, mint egy bőrre rátapadt zsíros jellegű szennyeződést feloldja, és annak szerkezetét is megbontja. (1) A vírus feloldott darabjai vízben oldhatóvá válnak és lemoshatók lesznek. Mivel a bőr barázdált és tagolt felszínű, ezért fontos, hogy a kézmosás elég hosszan tartson, kb. 20 másodpercig, hogy minden felületet meg tudjon tisztítani.

 

Fertőtlenítő szappanos kézmosás

Kép forrása: serafimszappan.hu

 Biztonságos-e a szappan?

Sokan azért nem használnak szilárd szappant, mert attól tartanak, hogy a szappanok nedves felületén sok élősködő baktérium található. A szappanok felületén valóban kimutatható a baktériumok jelenléte, azonban a mosakodást követő alapos öblítés után nem marad kimutatható kórokozó a bőrön. A Journal Epidemiology and Infection 1988-as cikke szerint, amire a New York Times hívta fel a figyelmet, ezt vizsgálva azt tapasztalta, hogy egy sokszorosan baktériumokkal szennyezett szappant használva sem marad kimutatható szennyezés a kézen. A tömbszappanok hétköznapi használata tehát biztonságos.

3. Milyen a pH-ja egy természetes szappannak?

A hagyományos szappanok – ill. pontosabban 1% vizes oldatuk - pH értéke 8-10 közötti, azaz a szappanok lúgos kémhatásúak. A lúgosság nem abból származik, hogy a szappanban maradna az elszappanosítás során a zsírokhoz hozzáadott lúgból (NaOH). Ez a szappan saját tulajdonsága: gyenge sav erős lúggal képzett sója lúgosan hidrolizál.  Ezt szokás vizsgálattal is ellenőrizni.

A szappanhoz használt zsírok, olajok és vajak kiválasztásának komoly hatása van a szappan végső pH-jára.(2)

(...)

4. Milyen az egészséges bőr?

Elsődleges védelmi vonalunk a környezet felé, amely véd a fizikai, kémiai behatásokkal szemben és az egészséges bőr feladata a kórokozók távoltartása is. Habár többé-kevésbé száraz, tápanyagokban szegény és enyhén savas környezet, ami alkalmassá teszi a kórokozók távoltartására, mégis nagyon sok baktérium és gomba népesíti be.

Miért savas a bőrünk kémhatása?

Születésünkkor még közel semleges a bőr kémhatása, majd néhány nap elteltével kialakul az emberi bőr felületén egy vékony, enyhén savas kémhatású réteg. A bőr mirigyei jelentős mennyiségben szabad karbonsavakat is tartalmazó faggyút (sebum) termelnek és verejtékezünk. Ebből a keverékből alakul ki az emberi bőr savköpenye, amely véd a baktériumok és vírusok ellen. A savköpeny pH értéke 4,5-6,2 közötti, míg a véré 7,4. Így a szervezetbe bekerülő kórokozó egy enyhén lúgos közegbe kerül, amelyhez kevésbé alkalmazkodott. A savköpeny ebben az értelemben is védőrétegként szolgál.

A savköpeny pH értéke közel azonos az egész bőrfelületünkön. Vannak kisebb különbségek a nemek és rasszok, a nedvesebb és szárazabb bőrfelületek, a különböző életkorok bőr állapotai között, de ezt az enyhén savas pH értéket a szervezet stabilan igyekszik fenntartani. (3)

Kik élnek a bőrünkön?

A bőrünket benépesítő élő szervezetek összességét hívjuk a bőr mikrobiomjának. Segítenek a szervezetet megvédeni a patogének ellen, részt vesznek a lebontási folyamatokban és szerepük van az immunrendszer betanításában is. A bőr ismeri és kommunikál a rajta élő mikroorganizmusokkal. Az egészséges bőrön megtelepedő mikroorganizmusok pedig gátolják a nem kívánatos kórokozók elszaporodását. Nagyon összetett rendszerről van szó, amelyet csak a legmodernebb vizsgálati módszerekkel tudunk majd megismerni.

(...)

5. Hogyan hat a natúr szappan a bőrre?

Számos külső tényező befolyásolja a bőr egészségét, hiszen a bőrünk reagál a időjárási viszonyokra és más fizikai-kémiai behatásokra. Az életmódunk és szokásaink is hatnak a bőrünkre. Ezek közül a tisztálkodás és mosakodás okozta hatásokkal szeretnék most foglalkozni.

Szárítja a szappan bőrt?

Azért mosunk kezet szappanos vízzel, mert a víz önmagában gyakran nem távolítja el a koszt. A zsíros jellegű anyagok csak így moshatók le. Erre a természetes szappan kiválóan alkalmas és még fertőtlenítő hatása is van, amiről fentebb már írtam is. A szappan azonban, legyen akár természetes vagy szintetikus termék nem tud különbséget tenni a zsíros anyagok között. A bőr által termelt faggyú is a zsírokhoz hasonló anyag, aminek egy részét a szappanos mosás feloldja és eltávolítja. Az egészséges bőr azonban órákon belül, faggyút termel, amivel pótolja a lemosott zsírokat és visszaállítja a bőr enyhén savas pH-ját.

Egy hideg eljárással készített kézműves szappan, a benne lévő "tényleges szappan részecskék" mellett 7-9% glicerint, 5-10% vizet és 5-15% el nem szappanosított zsírt, olajat, vagy vajat tartalmaz. Egy natúr szappan a normál és egészséges bőrt ezért nem szárítja ténylegesen ki és a bőr mélyebb rétegeiből nem veszít vizet.

Az érzékeny bőrre tiszta olívaolaj vagy kókuszolaj nélkül készített szappant ajánlok használni, amely csak gyengéden habzik és a zsíroldó képessége igen alacsony. Érdemes arra is figyelni, hogy csak ott használjunk szappant, ahol szükséges (pl. arc, hónalj, fül, talpak, mell). A megszáradt izzadság a testfelület többi részén ugyanis nem olajos jellegű és vízzel is lemosható.

A zsíros bőr esetén, például az arcon, a tisztítás célja is lehet a túlzott faggyútermelés miatt a zsírok részleges eltávolítása. Erre a célra hasznos is lehet egy jobban habzó szappan.

 

Natúr szappan érzékeny bőrre

Kép forrása: serafimszappan.hu

 A szappan hatása a bőr savköpenyére és a mikrobiomra

Először szeretnék azzal foglalkozni, hogy mi változtathatja meg a bőr savas pH-ját. Ha meglepően hangzik is, ezt megváltoztatja egy csapvizes kézmosás, fürdés a tengerben, vagy egy uszodai úszás. A kémia elvont dolgokkal foglalkozik, amiket nem látunk szabad szemmel. Így egy-két fogalom mítikus lénnyé változik át. Szerintem ilyen a vizes folyadékok jellemzésére gyakran használt pH érték fogalma is.

(...)

A natúr szappan előnye a kíméletes tisztításban rejlik és abban, hogy nem tartalmaz olyan mesterséges összetevőket (pl. szilikonokat, fertőtlenítőszereket, tartósítószereket, felesleges allergéneket stb.), amelyek megzavarják a bőrt saját egyensúlyának visszaállításában.  

További érdekességeket az eredeti blogbejegyzésben találsz.

A cikk szerzője vegyész, a Serafim kézműves kozmetikumok gyártója.

Források:
(1) The coronavirus is no match for plain, old soap — here’s the science behind it - www.marketwatch.com/ - Professor Palli Thordarson, Chief Investigator, University of New South Wales
(2) McBain, J.W., Laurent, P. & John, L.M. The hydrolysis of soap solutions. III. Values of pH and the absence of fatty acid as free liquid or solid. J Am Oil Chem Soc 25, 77–84 (1948). https://doi.org/10.1007/BF02579731
(3) Monika-Hildegard Schmid-Wendtner; Korting Schmid-Wendtner (2007). Ph and Skin Care. ABW Wissenschaftsverlag. pp. 31–. ISBN 978-3-936072-64-8. Retrieved 19 June 2012.
(4) Byrd, A., Belkaid, Y. & Segre, J. The human skin microbiome. Nat Rev Microbiol 16, 143–155 (2018). https://doi.org/10.1038/nrmicro.2017.157
(5) https://www.vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/lakossagi-ugyfelek/altalanos_informaciok/vizminoseg_vizkemenyseg
(6) https://chem.libretexts.org/Bookshelves/ Physical_and_Theoretical_Chemistry_Textbook_Maps/ Supplemental_Modules_(Physical_and_Theoretical_Chemistry)/
Acids_and_Bases/ Acids_and_Bases_in_Aqueous_Solutions/ The_pH_Scale/ Temperature_Dependence_of_the_pH_of_pure_Water 

Kapcsolódó cikkek
Mitől lesz egy szappan környezetbarát?

Mitől lesz egy szappan környezetbarát?

A szappan megkerülhetetlen: akkor is használjuk, ha amúgy kerüljük a vegyszereket. A nagy kérdés, hogy összességében melyik a környezetkímélőbb megoldás.
Mire jó a kókuszolaj valójában?

Mire jó a kókuszolaj valójában?

Csodaszer vagy méreg? Miért jó szappanokba? Miért remek hajápolószer? Milyen olajjal süss-főzz? Ebből a cikkből végre mélyebben is megismerheted ezt a népszerű alapanyagot!
KENCEFICE RECEPTTÁR - Szappanok

KENCEFICE RECEPTTÁR - Szappanok

Lehet kerek vagy szögletes, rövid vagy hosszú, gömbölyű vagy lapos, illatos vagy illatmentes, színes vagy halovány… és még ezer féle. Gombóc Artúr csokoládéin túl mindez a szappanokra is igaz. Főként mostanság, mikor újra hódít a házi szappankészítés művészete.
Kapcsolódó termékek
Pithari szappan extra szűz olívaolajjal - natúrPithari szappan extra szűz olívaolajjal - natúr
készleten
990 Ft 12,4 Ft/1 g
kosárba
Serafim SószappanSerafim Sószappan
készleten
1 090 Ft 10,9 Ft/1 g
kosárba
Serafim illatmentes ajakbalzsamSerafim illatmentes ajakbalzsam
készleten
1 090 Ft 218 Ft/1 ml
kosárba
Serafim Kamillás olívaolaj szappanSerafim Kamillás olívaolaj szappan
készleten
1 149 Ft 11,5 Ft/1 g
kosárba
Serafim Kakukkfüves szappanSerafim Kakukkfüves szappan
készleten
1 149 Ft 11,5 Ft/1 g
kosárba
Serafim Extra szűz olívaolaj szappanSerafim Extra szűz olívaolaj szappan
készleten
1 149 Ft 11,5 Ft/1 g
kosárba
Serafim Citronella szappan bio körömvirággalSerafim Citronella szappan bio körömvirággal
készleten
1 190 Ft 11,9 Ft/1 g
kosárba
Serafim Narancsos levendula szappanSerafim Narancsos levendula szappan
készleten
1 190 Ft 11,9 Ft/1 g
kosárba
Serafim Kókusztejes hajmosó szappan, samponszappanSerafim Kókusztejes hajmosó szappan, samponszappan
készleten
1 190 Ft 11,9 Ft/1 g
kosárba
Serafim Arctisztító fekete szappanSerafim Arctisztító fekete szappan
készleten
1 190 Ft 11,9 Ft/1 g
kosárba
Serafim Levendulás sheavajas szappanSerafim Levendulás sheavajas szappan
készleten
1 190 Ft 11,9 Ft/1 g
kosárba
Serafim Kakaóvajas arctisztító szappan teafaolajjalSerafim Kakaóvajas arctisztító szappan teafaolajjal
készleten
1 190 Ft 11,9 Ft/1 g
kosárba
Serafim Körömvirágos geránium szappanSerafim Körömvirágos geránium szappan
készleten
1 190 Ft 11,9 Ft/1 g
kosárba
Serafim Csalános samponszappanSerafim Csalános samponszappan
készleten
1 190 Ft 11,9 Ft/1 g
kosárba
Serafim Prémium kakaóvajas szappan argánolajjalSerafim Prémium kakaóvajas szappan argánolajjal
készleten
1 290 Ft 12,9 Ft/1 g
kosárba
Shea vajas szappan - natúrShea vajas szappan - natúr
készleten
1 369 Ft 15,2 Ft/1 g
kosárba
Serafim körömvirág krém - 50 mlSerafim körömvirág krém - 50 ml
készleten
2 390 Ft 47,8 Ft/1 ml
kosárba