Magazin

Miért vennéd meg, ha kölcsön is kérheted?

Biztosan előfordult már veled is, hogy szükséged lett volna egy eszközre a ház körül, vagy kellékekre egy kisebb rendezvényhez, de csak egy alkalomról lett volna szó, így a megvásárlást csak pénzkidobásnak tartottad. Vagy megvettél egy eszközt, aztán ott porosodott kihasználatlanul. Mindkettőre jó megoldás a közösségi kölcsönzés!

Ha rákeresünk az interneten a kölcsönzés címszóra, legtöbb esetben munkagépek és munkaerő-kölcsönzés az eredmény. Ami - valljuk be - nem sokat segít, ha egy hétvégi kiránduláshoz szeretnénk sátrat bérelni, vagy csavarbehajtóra van szükségünk.

De a kozossegi-kolcsonzes.hu oldalon kisebb eszközök, szerszámok, tárgyak kölcsönzésére is van lehetőség. Egy helyen megtalálhatóak a szabadidő, jármű, rendezvény, szerszámok, elektronika kategóriák, és ezeken belül még tovább szűkíthetjük a kört.

 

A közösségi kölcsönzőkön keresztül akár sátorhoz is hozzájuthatunk

 

„Szinte minden háztartásban van olyan eszköz, amelynek nem használjuk ki a teljes kapacitását: akkumulátoros fúró, nagynyomású mosó, de akár kapálógépre is gondolhatunk. Ezeket csak évente pár alkalommal vesszük elő, pedig a fennmaradó időben sem kellene porosodniuk: jutányos áron, rendezett körülmények között bérbe adhatnánk, így akár bevételhez is juthatnánk” – mondta az oldal elindításának alapötletéről Boda Zsolt, a weblap tulajdonosa.

A kezdeményezés lényege, hogy némi ellenérték fejében kölcsönözhetsz, illetve kölcsön adhatsz olyan használati eszközöket, melyekre a mindennapokban is szükséged lehet.

Az oldalra díjmentesen regisztrálhat magánszemély és nagyobb bérbeadó vállalkozás is, így nem csak egy kategória kerül lefedésre. A kölcsönzés részleteiről az oldalon lehet egyeztetni, de akár telefonos kapcsolat révén is, ahogy neked kényelmesebb. A bizalom megalapozására értékelő rendszer is működik, így a bérbeadás után értékelheti egymást a bérbeadó és a fogadó.

Szóval minden adott, hogy ne vásároljunk össze-vissza, és szétnézzünk kicsit a házunktáján, hogy mivel is segíthetjük egymást - olvasható a Humusz Szövetség honlapján megjelet írásban.

A kölcsönzés nem csak pénztárcabarát megoldás, de egyben környezetvédelmi szempontból is hasznos. Hiszen minél többen használjuk ugyanazt az egy eszközt, tárgyat, annál kevesebb új legyártására van szükség; ennél fogva kevesebb az előállításhoz szükséges energia, az alapanyagfelhasználás, a csomagolás, a termelési hulladék, a szállítással járó környezetterhelés, stb. Éljünk hát a lehetőséggel!

 

Virágh Erika - Humusz Szövetség
Kapcsolódó cikkek
Könyvmegosztás

Könyvmegosztás

Újabb nagyszerű kezdeményezés indult el idehaza, a könyvmegosztás. Bárki csatlakozhat, akinek otthon felesleges könyvei vannak, s - egy kényelmes, online rendszeren keresztül - kölcsönözhetővé teszi őket. Sőt, még pénzt is kereshet vele.
Megújuló könyvtárak

Megújuló könyvtárak

A megújulás jegyében a Sacramentoi Városi Könyvtár elsőre meglepő, de hasznos új szolgáltatást vezet be: háztartási berendezések és elektronikai eszközök kölcsönzését - olvasójeggyel!
Köztéri könyvmegállók itthon és a nagyvilágban

Köztéri könyvmegállók itthon és a nagyvilágban

Könyveink nagy hányada egyszeri elolvasás után felkerül a könyvespolcra, és talán sosem vesszük őket ismét kézbe. A "könyvmegálló" kezdeményezések egyik célja, hogy a feleslegessé vált darabokat, másik olvasó kezébe juttassa...
Bringakölcsönzés Lille-ben

Bringakölcsönzés Lille-ben

Útjára indult az észak-franciaországi Lille városának „BuBi”-ja, vagyis közösségi kerékpárkölcsönzõ rendszere. A V’lille-nek két fontos specialitása van a hasonló, Párizsból, Bécsbõl vagy Barcelonából ismert kerékpárkölcsönzésekhez képest.
Javítómûhelyek adatbázisa

Javítómûhelyek adatbázisa

Környezetvédelmi érdekünk, hogy a kezeink között megforduló eszközöket minél tovább használjuk, hogy mindent megjavíttassunk, amit meg lehet, s így minél késõbb váljanak hulladékká. A HuMuSz új adatbázisa ehhez nyújt segítséget.