Magazin

Mosható pelenka pro és kontra

A ma kapható textilpelenkák már csak funkciójukban hasonlítanak azokra, amelyeket még mi viseltünk. Miért jók, milyen elõnyük-hátrányuk van, melyik típust is vegyem? Tényleg környezetbarát? Kicsit mélyedjünk el a részletekben!

A textil pelenkák elõnye és hátránya

Az eldobhatós pelenkából egy baba a szobatisztaság eléréséig 1 tonna hulladékot termel! Ez a szám talán már önmagában is riasztó, de ha hozzátesszük azt, hogy a szeméttelepen a pelenkák legalább egy évszázadig megmaradnak, még rosszabb a helyzet. Ezzel szemben a mosható pelenkák nagyobb vízigénye áll.

Az összehasonlítás egy komplex, sok tényezõs probléma. Mindezekrõl Gadár Lászlót, a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézetének doktoranduszát kérdeztük, aki egy a pelenkák életciklus elemzésen alapuló összehasonlító vizsgálatában vett részt.

„Több pelenkahulladék kezelési mód létezik, ezek mindegyikét megvizsgáltuk. A vizsgálatok életciklus elemzésen alapultak, amely figyelembe veszi a termék elõállításához szükséges alapanyagok kitermelésének, a termék használatának, és hulladékká válásának, valamint a hulladék kezelésének környezeti hatásait, és ún. ökopontokkal ad összehasonlítható értékelést.

Jelenleg a piacon mosható, eldobható és komposztálható pelenka vásárolható, bár ez utóbbi Magyarországon nagyon nehezen hozzáférhetõ. A vizsgálat eredménye nem hozott ki egyértelmû gyõztest, mivel az az adott pelenka tényleges életciklusától függ. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a mosható pelenka például akkor környezetbarát, ha a mosás során környezetbarát mosószert (ecetet, mosószódát, mosódiót) alkalmaznak.

Az eldobható pelenka használata (piaci részesedése 95%) akkor környezetbarát, ha szelektíven összegyûjtésre kerül, és egy arra szakosodott kezelõ mûben mossák, mûanyagra, textilre, nedvszívó cellulózra frakcionálják, és a frakcionált anyagokból újrahasznosítással új terméket állítanak elõ.

A komposztálható pelenka is lehet környezetbarát, de emez a fertõzõveszélyessége miatt igényel speciális körülményeket, ami a háztartásokban nem megoldható, ezért csak szelektív gyûjtés után lehetséges.”


Mindezek alapján a hazai viszonyokat figyelembe véve (jelenleg hazánkban nincsen a pelenkákra vonatkozóan sem szelektív gyûjtés, sem feldolgozó mû) marad a mosható pelenka mint a környezetünket legkevésbé szennyezõ alternatíva.

További elõnyük a mosható pelenkáknak, hogy olcsók. Az elsõ készletre ugyan egyszerre kell beruháznunk, és akkor egy kicsit drágának tûnhet - hiszen egy csomag eldobhatós pelenka árának többszörösét fizetjük ki – de ha utánaszámolunk 8 – 10 hónap után már megtérül a befektetés, a második gyereknél pedig már ingyen van a két három gyereket is gond nélkül kiszolgáló pelenka szett. Az is tapasztalati tény, hogy a textilpelenkás babák elõbb szoknak bilire, mint az eldobhatósba csomagolt társaik. A babák bõrének is jót tesz a mosható textilpelenka, hiszen popsijuk szellõzik benne és nem fülled be.

A többször használható pelusok legnagyobb hátránya a munkaigényes, kényelmetlenségekkel járó használat: bonyolultabb pelenkázás, mosás, öblítés, teregetés.

Milyen típusú mosható pelenkát vegyünk?

Az All in One pelenkák kinézetre olyanok, mint a boltokban kapható eldobhatós pelusok. Ez esetben egy víztaszító nadrágba van belevarrva a nedvszívó réteg. Elõnye, hogy könnyen cserélhetõ a babán. Ezeket a pelenkákat hívják „apukás” pelenkáknak is, hiszen az is könnyen elboldogul a pelenkacserével, aki nem igazán ért hozzá. Hátránya, hogy a vastag rétegek miatt kicsit nehezebben szárad, de még így is az este kimostt pelenkák reggelre nagyjából szárazak, meleg idõben, kint még gyorsabban száradnak.

MonaWrap és Monapel Praktika

A nedvszívó belsõk többféle nagyságra állíthatók a belevarrt patentokkal, így minden korú babának megfelelnek. Kaphatunk hozzájuk különféle pelenkabetéteket, ha plusz nedvszívásra van szükség, például éjszakára. Az eldobható papírbetétek itt is praktikusak! Használatukkal a szilárd termék egy mozdulattal dobható ki a wc-be. A pelenkavédõt, vagy vízzáró külsõt (régi nevén: gumibugyit) több méretben kell venni hozzá.

A három - négy réteget nekünk kell összeállítani, de ez egy kis gyakorlással könnyen elsajátítható és nem vesz több idõt igénybe, mint az AIO pelenkázás.

Mibõl mennyit?

Alapfelszereltséghez 14 - 25 pelenkát 2 - 4 pelenkavédõt, valamint egy csomag eldobható pelenkabetétet szoktak ajánlani napi hat pelenkázással és kétnaponkénti mosással számolva. Az AIO pelenkákból sem kell több, elég 14-18 db. Ehhez jönnek a betétpelenkák. Ezeket nem kell azonnal megvenni, mert az újszülött még nem pisil annyit, hogy kelljen a plusz nedvszívó réteg. Elég két-három hónap múlva beruházni rá. Valamint ahogy a baba nõ, mindig egy számmal nagyobb pelenkavédõt kell vásárolni, hiszen a kisebb méreteket kinövi.

Amikor pedig már elég nagy ahhoz, hogy egyedül kezelje a kisebb-nagyobb dolgait, mosható leszoktató pelenkát adhatunk rá, amely bugyiszerûen kezelhetõ és kivédhetjük vele a baleseteket.

Mindehhez érdemes beüzemelnünk kettõ nagyobb fedeles vödröt
(pisis-kakis), amelyben a mosásig a használt pelenkákat ecetes, vagy teafa olajos vízben tároljuk.

Mibõl van a „papír”pelenka?

A papír pelenka akárcsak a „papír” dobozos üdítõ többrétegû anyag. Tulajdonképpen a régi pelenkák alapján épül fel, csak itt minden egyben van. A rétegek kívülrõl befelé haladva: polipropilén gumibugyi, papír színes mintával, cellulózõrlemény (duzzadó zselével: nátrium-poliakrilát), ez az, ami a vizet szívja be, papír, nedvességzáró polietilén fólia, vagy más, selyemtapintású mûanyag, ami megakadályozza a visszaszivárgást és kényelmes érzetet kelt a bõrön. Ezen kívül ragasztó és gumi.

A mûanyag köztudottan nehezen bomlik le, a lebomlás idejét mostanában úgy 100 évre becsülik. A cellulóz gyártása során nagyon sok vizet használnak el, ráadásul ezt is klórral fehérítik. A fehérítés során dioxin is keletkezik, ami az emberiség által elõállított legveszedelmesebb mérgek egyike.


Hegyi Judit és Zelenák Adrián


Kapcsolódó cikkek
Előadás a mosható pelusokról

Előadás a mosható pelusokról

A Humusz Szövetség "Mosható pelussal a jövőért!" címmel rendez beszélgetéssel egybekötött lakossági előadást április 5-én. Az ingyenesen látogatható rendezvényen lehetőség nyílik a mosható pelenkák megtekintésére is, illetve az érdeklődők hordozókendő-bemutatáson és hordozási tanácsadáson is  részt vehetnek. 
12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

A hulladékcsökkentési hét apropóján összegyűjtöttük nektek azokat a termékeinket, amelyek egyszerűen segítenek üresen tartani a kukát!
Öblítő helyett - a környezetbarát alternatíva

Öblítő helyett - a környezetbarát alternatíva

A mosás utáni öblítés célja a mosószermaradványok eltávolítása és semlegesítése. Az illat csupán hab a tortán, mégis legtöbben ez alapján választanak. Lássuk, milyen környezetbarát megoldásokra cserélhetjük le a bolti öblítőket!
A sokoldalú teafaolaj

A sokoldalú teafaolaj

A teafaolaj egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségesebb, környezetkímélőbb életmód követőinek körében. Mostanában már nemcsak gyógyászati vagy szépészeti célokra alkalmazzák, de a modern háztartások takarító- és mosószereként is felfedezték.

Mosható pelenka - kevesebb szemét önkormányzati támogatással

Egy csecsemő átlagosan 8-10.000 db pelenkát használ el. Gyerekenként 2-3.000 kg pelenka a kukában... Terézváros önkormányzata példaértékű kezdeményezést hívott életre: 65-100%-os vissza nem térítendő támogatást nyújt mosható pelenkát vásárló családoknak.
A mosható pelenka 40%-kal csökkenti a környezetterhelést

A mosható pelenka 40%-kal csökkenti a környezetterhelést

Magyarországon évente mintegy 100 ezer tonna pelenka kerül a hulladéklerakókba. Mosható pelenkával nem csak a környezetet kíméljük, de pénzt is megtakaríthatunk, sõt még hazai gyártót is támogathatunk. A Tudatos Vásárló cikksorozata segít eligazodni a mosható és a lebomló pelenkák világában.