Magazin

Multiból a Paradicsomba

Mostanában egyre több olyan párral hoz minket össze az élet, akiknek elege lett abból, hogy Pest belvárosában egy multicég irodaházában töltsék a napjaikat. Itt van mondjuk Kata és András, akik paradicsomtermesztésre adták a fejüket.

Gondoltuk megosztjuk veletek a történetüket, hátha kedvet kaptok ti is, hogy belevágjatok abba a titkos projektbe, amit évek óta tervezgettek!

Hogy jött az ötlet, hogy teljesen felborítsátok az életeteket?

Úgy kezdődött, hogy egy négy napos hétvégén arról kezdtünk el beszélgetni, hogy milyen jó lenne valami olyat csinálni, amihez a gépelésnél többre kell használni a kezünket, aminek azonnali eredménye van, nekünk is öröm, és amivel másoknak is valami különlegeset tudunk adni. Akkor még mind a ketten multinál dolgoztunk különböző pozíciókban, mentünk fel a ranglétrán, ahogy kellett: biztos jövedelem, céges háttér, TB stb., de egyikünk sem érezte, hogy megvalósulnának a fentiek.

Ellátogattunk a Bükki Sajtosékhoz, akik aztán megadták az utolsó löketet. Beszélgettünk velük és nagyon tetszett, ahogy ők hozzáálltak az egészhez: elmondták, hogy nem akarnak sokkal nagyobbra nőni. Van munkájuk, jól megélnek és ennyi elég is. Ez a szemlélet annyira jól esett, és reményt adott, hogy lehet másképp is csinálni az életet.

 

 

Kitaláltuk, hogy termelünk valamit és András mondta, hogy legyen paradicsom. Sok könyvben lehet (Jamie Oliver, River Cottage, stb.), látni, hogy milyen szép paradicsomok vannak, amik esetleg nem is pirosak, és arra gondoltunk, hogy megtaláltuk a “piaci rést”. Akkor még nem gondolkodtunk rajta, hogy vannak-e versenytársak, hanem egy dolgon járt az eszünk: május van, ha ebből bármit is akarunk, akkor két hetünk van, hogy palántát, földet szerezzünk és elinduljunk a munkával. A szaktudás idő közben ragadt ránk.

Elég volt mindenre a két hét?

A Szentendrei szigeten kaptunk egy “játszóteret” ismerősöktől, és 550 tő különböző paradicsomot ültettünk. Egyértelmű volt, hogy bio módon termelünk, mert itthon is odafigyelünk rá, hogy a lehető legkevesebb káros anyagot engedjük közel magunkhoz (nem csak az ételekkel, de tisztítószerekkel kapcsolatban is például), és nem akartunk vegyszereket használni. A paradicsomok mellé kártevők ellen védőnövényeket ültettünk: bazsalikom, gumós zeller, szárzeller, sarkantyúkavirág. Ezért lett a nevünk is Paradicsom és Társai: a fő termék a pari, a társai a többi.

Hogy sikerült az első szezon?

Nagyon sokat tanultunk abban a szezonban és látjuk, hogy egy növényes termelőként nagyon veszélyes működni, sok a rizikó. A jövőben szeretnénk majd több zöldséget termelni.

Egyébként tavaly végül két külön földet műveltünk. Az egyikről értelmezhető mennyiség nem jött be, az esős időjárásban nagyon begombásodott szinte minden. A másikról sikerült 300 kg-t termelnünk, de persze nem mindegyik fajtából ugyanannyit. Nyereséget nem termeltünk, sőt még nullszaldós sem volt az év, de sokat tanultunk. Plusz maga a munka, és a visszajelzés azoktól, akiknek eladtunk a terményeket, kárpótolt minket.

Mindenki, akivel beszéltünk, azt mondta, hogy nyugodjunk meg, csak az első 5-10 év nehéz... Az biztos, hogy egyelőre nem lehet ebből megélni, ezért nagyon át kell gondolnunk a dolgokat, hogy mennyi időt és pénzt fektetünk bele. De egyelőre nagyon lelkesek vagyunk!

Mi a helyzet idén?

Idén 1300 tő paradicsomunk van, 200 tő paprika, védőnövények és mángold. A Szentendrei szigetbe teljesen beleszerettünk: elméletileg (rendeletileg) nem lehet vegyszerezni a szigeten az ott lévő vízkészlet miatt. Nagyobb területet bérlünk, fóliavázunk van (a fóliát most ősszel húzzuk majd rá), és mellette 11 db 46 méter hosszú ágyásban a paradicsomok.

Kata felmondott a multinál, és eleinte úgy gondoltuk, hogy lesz mellette ideje kisebb, 4 órás munkára, de ebben tévedtünk. Nagyon nagy segítség a két család meg a barátaink, ha ők nem lennének, akkor sehol nem lennénk. Takarófólia, ültetés, fóliasátor vázának összerakása – ezeket mind velük közösen csináltuk meg. Az ötletünk jó kiindulási pont, de sok segítség és kitartás kell ahhoz, hogy meg is valósítsuk. Furcsa, mert az ilyen ötletekkel tényleg az van, hogy el kell kezdeni, különben nem lesz belőle semmi. Ha sokat gondolkodtunk volna, hogy mennyi munka lesz meg mennyi benne a rizikó, akkor lehet, hogy nem vágunk bele. A szüleinknek nehéz is megérteni, hogy miért adjuk fel a fix munkát emiatt.

Egyébként, akinek van kedve kijönni, azt nagyon szívesen látjuk. Semmi extra tudás nem kell hozzá, elmondjuk, hogy az adott napon épp mit kell csinálni. Mi ilyenkor szoktuk vinni a kaját, és jó hangulatú napok szoktak ezek lenni.

Folytatásért ugrás az eredeti cikkre.

Kapcsolódó cikkek
Gyüttment Fesztivál 2016

Gyüttment Fesztivál 2016

„Költözz vidékre és kezdj új életet?!” Ezt a témát járja körül - már második éve - a Gyüttment Fesztivál, a vidéken újrakezdő, környezettudatos vidéki életet és értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek éves nagy találkozója. A 2016. augusztus 25.-28. közt zajló rendezvénynek Csobánkapuszta ad helyszínt.