Magazin

Napelemes kisvasút Királyréten

Napelemmel működő motorvonatot helyeztek üzembe Királyrét és Kismaros között. A cél egy olyan motorkocsi kialakítása volt, mely kevés energiával és kis környezeti terheléssel üzemeltethető. A motorkocsi a "Vili" nevet kapta.

Magyar mérnökök és kivitelezők fejlesztették ki azt az új, környezetbarát napenergiával működő motorvonatot, amit 2013. május 4-én, a Királyréti Erdei Vasút Napján 120. születésnapján adtak át. A vonatot szigorúan természetvédelmi területen a lehető legkevesebb energiával, és a lehető legkisebb környezeti terheléssel lehet üzemeltetni.

A kisvasúti jármű aszinkronmotor meghajtású, ami a szükséges hajtóenergiát a külső hálózatról is tölthető akkumulátorokon kívül a tetőre szerelt nagyméretű, korszerű napelemekkel veszi fel. A hegyi pályán, lejtmeneti villamos ellenállás fékezéssel az elfogyasztott energia egy részét szintén visszatáplálja a rendszerbe, ezzel fedezve a jármű napi villamosenergia-szükségletét, még borongós időben is. A maximum 25 km/h sebességgel haladó kisvasút vezetője előtt nincs kormány, se hagyományos sebességváltó, ehelyett a sofőr egy érintőképernyős monitort használ, amelynek oldalán egy kisméretű botkormány segíti az irányítást. A csendes, alacsonypadlós, nyitott belső térrel kialakított motorvonatban egyszerre 30 ember utazhat.

Az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője, Lengyel László Zoltán az új jármű bemutatáskor elmondta: a magyar mérnökök által kifejlesztett és Magyarországon gyártott prototípus mérföldkő lehet a kisvasutazásban, mert az eddig is környezetbarát tömegközlekedésnek számító erdei vasutazás ezzel a motorkocsival zéró helyi szennyezőanyag-kibocsátóvá válik.

A teljesen hangtalanul közlekedő motorvonat megjelenésében is különleges: a szerelvény teljesen nyitott, amivel páratlan „körpanorámát” nyújt az utazóknak. Az alacsonypadlós megoldásnak és a kiszerelhető üléssornak köszönhetően a mozgáskorlátozottak, kerekesszékes utasok számára is elérhető az erdei jármű.

Az újítás iránt már most is nagy az érdeklődés, hiszen környezetbarát, és egy esetleges sorozatgyártás után sem a várható beruházási, sem pedig a fenntartási költségek nem lesznek elviselhetetlenül nagyok a kisvasutak számára.

Aki szeretné kipróbálni, további információkat a Királyréti Erdei Vasút honlapján talál!

 

Kapcsolódó cikkek
Napelemekkel burkolnak le ezer kilométer közutat a franciák

Napelemekkel burkolnak le ezer kilométer közutat a franciák

A francia kormány bejelentette, hogy a következő években ezer kilométernyi utat burkol le strapabíró fotovoltaikus panelekkel, amelyek összesen 5 millió ember számára szolgáltatnak majd energiát.