Magazin

Ne etesd a szemetesed!

A Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék képződik évente, ennek 49%-a a háztartásokban. Globálisan pedig az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi. Ez nem gond, hiszen lebomlik - gondolhatnánk, azonban ennél bonyolultabb a helyzet. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Így lehet az, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid kibocsátásban.

„Az élelmiszer-pazarlásunk csökkentése kis odafigyeléssel megvalósítható, azonban a Földnek sokat jelent. Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mint 1680 Titanic súlya együttvéve. Óriási mennyiség és óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben. Kampányunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a problémára, és a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segíteni a szemetesük vonalaira odafigyelőket”- mondta el Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

 

 

Nemcsak a bolygónknak, de pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha odafigyelünk arra, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Világviszonylatban az élelmiszer-hulladék értéke a világ leggazdagabb embere vagyonának másfélszerese. Itthon egy év alatt fejenként “csak” 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer Ft-ot spórolhatnánk. Ez úgy jön ki, hogy a KSH 2017-es adatai szerint egy fő havonta 22 513 forintot költ élelmiszerre. Ennek a globális átlag szerint egyharmada kerül a szemetesbe, amely kb. 7000 forint. Egy évre vetítve így jön ki a kb. 90.000 forint.

Az élelmiszerpazarlás csökkentésében segít a Felelős Gasztrohős tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampány, melynek nagykövete Döbrösi Laura színésznő, aki maga is elkötelezett környezetvédő. „Nagyon örültem, amikor megkerestek a Gasztrohősök, hogy legyek a Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste arca. Régóta követem őket és én is vallom, hogy nem csak a testünk számára fontos, hogy mit eszünk, de a bolygónk egészségére is nagy hatással van. A “zöldülésem” elején az élelmiszer-hulladékom mértékére, hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom azt, amit a természettől kapok, elpazarolva azt. Örömmel állok tehát a kezdeményezés mellé és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt”- mondta el Döbrösi Laura.

Nem csak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszert dobnak ki. Ennek csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi-, vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek. A kampányt bemutató sajtótájékoztatót a KIOSK Budapestben rendezték, akik egész évben odafigyelnek élelmiszer-hulladékuk csökkentésére. A KIOSK Budapest executive séfje, Orosz Gábor megosztott néhány hasznos tippet, amivel meg lehet menteni a hulladéknak látszó élelmiszereket. A zöldségek héjából chips és színező anyag készülhet, a brokkoli szára felhasználható zöldségalaplé készítésére, a sárgarépa leveléből pestot készíthetünk, a karalábé és más zöldségek levele saláta alapanyagként hasznosítható.

A #zerofoodwaste fogásokért, tippekért, receptekért csatlakozzatok a Felelős Gasztrohős Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste eseményéhez a Facebookon, valamint kövessétek őket az Instagramon és a gasztrohos.blog.hu-n.

 

Az eredeti cikket ide kattintva tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek
Műanyagböjt 2019

Műanyagböjt 2019

Indul a Műanyagböjt 2019! Légy Te is a részese!
Csomagolásmentes boltban jártunk

Csomagolásmentes boltban jártunk

Meggyőző tapasztalatok első kézből
Nem tilos saját dobozba kérni az ebédet vagy a kávét!

Nem tilos saját dobozba kérni az ebédet vagy a kávét!

Időnként szárnyra kap a városi legenda, miszerint tilos saját dobozba, pohárba kérni ételt, italt kifőzdékben, kávézókban. A Tudatosvasarlo.hu cikkében utána járt a szabályzásnak.
Te hogyan csökkented a hulladékod?

Te hogyan csökkented a hulladékod?

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kiváló alkalom arra, hogy jobban odafigyeljünk hulladéktermelési szokásainkra. Te is változtatnál?
Palackozott víz helyett csapvíz – jófej vendéglátó helyek

Palackozott víz helyett csapvíz – jófej vendéglátó helyek

Belegondoltál már, hogy vajon évente hány műanyagpalack landol a kukákban? Szerinted mindig, mindenütt, mindenképp be kell csomagolni az ivóvizet? Te is szoktál csapvizet kérni az éttermekben, hogy kevesebb legyen a szemét?
Műanyagok nélkül egy hónapig – neked is menne?

Műanyagok nélkül egy hónapig – neked is menne?

Szerinted is probléma, hogy mennyi szemetet termelünk? Hallottál a tengerekben úszó szemétszigetekről? Úgy véled, hogy egyszer használatos tárgyakat készíteni véges energiaforrásból pazarlás? Akkor idén csatlakozz Te is a "Műanyagmentes Július" kampányhoz!
Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

A konyhában is sokat tehetünk az élelmiszerhulladékok csökkentéséért. Némi odafigyeléssel és néhány egyszerű megoldás segítségével kevesebb étel és járulékos csomagolás kerülhet a kukába, ami nemcsak környezetünk javára válik, de pénztárcánkat is kíméli. 
Kevesebb műanyag - zöldebb háztartás

Kevesebb műanyag - zöldebb háztartás

Korunk egyik leggyakrabban és legsokoldalúbban használt anyaga a műanyag. Praktikus volta miatt régóta jelen van életünk számos területén; ám sok esetben inkább kényelmi okokból választjuk, nem pedig azért, mert nincs megfelelő - s egyben környezetkímélőbb - alternatívája.
Kapcsolódó termékek
NépszerűFido Csatos üveg tároló - 125 mlFido Csatos üveg tároló - 125 ml
készleten
690 Ft 690 Ft/db
kosárba
- 17Bea Johnson: Zero Waste OtthonBea Johnson: Zero Waste Otthon
készleten
3 970 Ft3 290 Ft 3 290 Ft/db
kosárba
Equa Urban Jungle üveg kulacsEqua Urban Jungle üveg kulacs
készleten
4 499 Ft 4 499 Ft/db
kosárba
Komposztáló láda, fa komposzt keret - fenyőbőlKomposztáló láda, fa komposzt keret - fenyőből
készleten
9 990 Ft 9 990 Ft/db
kosárba
NépszerűKonyhai mini komposztáló + 1 kg BokashiKonyhai mini komposztáló + 1 kg Bokashi
készleten
15 990 Ft 15 990 Ft/db
kosárba