Magazin

Négynyelvû honlappal a permetszerek egészségkárosító hatása ellen

Az Egészség- és Környezetvédelmi Szövetség (Health and Environment Alliance) egy több országra kiterjedõ, többnyelvû honlapot indított a Torkig vagyunk a permetszerekkel (Sick of Pesticides) kampány keretében. A weboldal magyarul is elérhetõ.

A 2008-ban indított kampány arra kívánja felhívni a lakosság figyelmét, hogy a permetszerek használatának csökkentése hozzájárulhat a daganatos megbetegedések számának csökkenéséhez. A kampány kiemelt hangsúlyt fektet a permetszermentes közterületek megfelelõ kialakításának elõsegítésére, valamint arra az EU-s kötelezettségre, hogy minden tagállam 2012-ig elkészítse a fenntartható növényvédelmi akciótervét.


A több nyelven is elérhetõ honlap kialakításában és a kampánnyal kapcsolatos tevékenységekben a következõ szervezetek vettek részt: 

  • Inter Environnement Wallonie – Belgium
  • MDRGF (Mouvement pour le droit et le respect des Generations Futures) – Franciaország
  • Levegõ Munkacsoport – Magyarország
  • Leefmilieu – Hollandia


A kampány során a HEAL szorosan együttmûködik a Növényvédelmi Akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) európai és nagy-britanniai csoportjával is. A PAN szakmai útmutatóval igyekszik elérni, hogy minden tagállamban az eredeti céloknak – az emberi egészség és környezet védelmének – megfelelõ növényvédelmi akciótervet hozzanak létre.

A kampány honlapján számos hasznos információ érhetõ el a témában.