Magazin

Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetõségek

Veszélyes mértékben átalakítottuk bolygónkat. A szomorú jövõt azonban elkerülhetjük, ha szembenézünk a problémákkal és teszünk ellenük. Ebben segíthet egy most induló Humánökológia tanfolyam.

Az éghajlat gyors változása, az élõvilág sokszínûségének rohamos csökkenése, a szennyezések garmadája, valamint számos további környezeti probléma mindnyájunk életminõségének drasztikus romlásával fenyeget. A sivár élõvilág, éhínség, vízhiány, nyomor és káosz által terhelt jövõt azonban elkerülhetjük, amennyiben bátran szembenézünk a problémákkal, és kitartóan teszünk ellenük.Ezt a szembenézést és cselekvést igyekszik elõmozdítani az a tízhónapos humánökológia tanfolyam, amelyet a Kisközösségek Nonprofit Kft. indít. A tanfolyam címe „Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetõségek” és 2010. szeptember 20-ától indul budapesti helyszínnel.

A tanfolyamon bárki részt vehet, elõképzettségtõl és korosztálytól függetlenül.
Különösen érdekes lehet mindazok számára, akiknek hivatása kötõdik a környezeti problémákhoz, illetve e témakörben kívánnak dolgozni a jövõben.


A tanfolyam lényegében hat nagy téma köré csoportosul:

  • Az emberi bioszféra-átalakítás története
  • A fõ környezeti problémák áttekintése
  • A környezeti problémák társadalmi háttere és a fõ kiútlehetõségek
  • Az ökológiai gondolkodásmód alapjai
  • Ellenérvek az „antizöld” érvekkel szemben
  • Mit tehetünk mi?

A tanfolyam 2010. szeptember 20-ától 2011. július 19-éig tart minden héten 1x2 órában. Ideális esetben két csoportot indítunk: hétfõn 18 órától 20 óráig és kedden 18 órától 20 óráig. (Csak akkor indul el mindkét csoport, ha kellõ számú jelentkezõ gyûlik össze.)

HELYSZÍN. A HuMuSz-ház: Budapest XI. Saru utca 11.

A tízhónapos tanfolyam díja 50 000 Ft.


Részletek az elõadásokról, a módszerekrõl, illetve az elõadóról a Kisközösségi Program honlapon olvashatók.


Kapcsolódó cikkek
Újra fel kellene találnunk a helyi közösségeket

Újra fel kellene találnunk a helyi közösségeket

Egy ökológiailag valóban fenntartható társadalom kialakulásához a mainál sokkal inkább előtérbe kellene kerülnie az emberek közötti együttműködésnek. Ennek elősegítésére jött létre a Kisközösségi Program.