Magazin

Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Csúnya, "testi hibás" gyümölcsökkel és zöldségekkel veszi fel a harcot az élelmiszer pazarlás ellen az Intermaché francia szupermarketlánc. Az ételpazarlásban ugyanis nem csak mi, fogyasztók, de az üzletek is élen járnak, hiszen a hibás, szabálytalan darabok általában a kukában kötnek ki.

Egy 2012-es felmérés szerint az USA-ban az összes étel 40%-a soha nem kerül elfogyasztásra. Az EU-ban a szemétbe dobott élelmiszer 42 %-a a fogyasztóktól származik, és az összes vásárolt élelmiszer egynegyede végzi hulladékként. Mindezzel párhuzamosan az amerikai élelmiszerláncok összesen kb. 15 millió dollárt veszítenek évente azzal, hogy kidobálják a nem tökéletes formájú zöldséget, gyümölcsöt.

 

 

A francia szupermarketlánc szerint a kampányuk sikeres: 30%-al adják olcsóbban a "külsődleges kihívásokkal" küzdő termékeket, valamint ötletes szlogent is kapnak a kevésbé szerencsés alkatúak, pl: "Egy csúnya répából isteni leves lesz". A bolthálózat 60%-os növekedést regisztrált a zöldség-gyümölcs részlegen.

Magyarországon többek közt a 2005-ben létrejött, non-profit szervezetként működő Magyar Élelmiszerbank Egyesület harcol a pazarlás ellen, illetve a még fogyasztható élelmiszer "továbbadásáért"  -írja a greenpolis.

 

Kapcsolódó cikkek
Élelmiszermentő applikáció

Élelmiszermentő applikáció

Az élelmiszer-pazarlásra világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Korábbi cikkünk folytatásaként most egy hazánkban tesztelésre váró, újszerű megoldásról adunk hírt.
Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyesült Államok, Dánia és Svájc után már Angliában is nyílt egy élelmiszerhulladékokat értékesítő bolt. A vásárlók úgy fizetnek a lejárt élelmiszerért, ahogy kedvük tartja, így segít a működtető szervezet a rászorulókon. És ez csak egy az általuk működtetett pazarlásmentő programok közül...
Adjunk esélyt az ételnek!

Adjunk esélyt az ételnek!

Becslések szerint Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszer kerül a kukába. Ez fejenként mintegy 40 kilogramm kidobott ételt jelent. Ez amellett, hogy kidobott pénz, komoly károkat okoz környezetünknek, egyúttal növeli a világ éhezõinek számát is. Most a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szemléletformáló programot indított.