Magazin

Se méhek, se gyümölcs

A méhpopulációk csökkenése és ennek várható következményei egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak az utóbbi időben. A problémára kívánt rávilágítani egy amerikai élelmiszer üzletlánc is, valóban ötletes akcióval.

A vegyi anyagok okozta drasztikus méhpusztulások világszerte egyre komolyabb problémákat okoznak, ám ezzel sokan még mindig nincsenek tisztában. Az üzletlánc ezért is kezdett szemléletformáló kampányba.

A boltból az időszakos kampány során minden olyan gyümölcsöt és zöldséget eltávolítottak, melyek a méhek munkájától függenek elsősorban. Drasztikusan lecsökkent ezáltal a választék, 52%-át a termékeknek le kellett venni a polcokról, ezzel megdöbbentő ürességet hagyva maguk után.

A fontos rovarok ugyanis számos olyan növény beporzását segítik, melyek mindennapi étrendünk részét képezik, az ő munkájuknak köszönhetjük többek közt az almát, hagymát, avokádót, sárgarépát, mangót, citromot, lime-ot, sárgadinnyét, cukkinit, padlizsánt, uborkát, zellert, zöld hagymát, póréhagymát, karfiolt, kelkáposztát és brokkolit.

 

 

Bár a boltban kizárólag a gyümölcs- és zöldségosztályt ürítették ki átmenetileg, nem nehéz elképzelni, mennyi terméket lehetett volna még eltávolítani hasonló elvek alapján.

A figyelemfelkeltő akció lényege megmutatni a méhek fontosságát, ezért az üzlet minden eladott zöldség és gyümölcs után kilónként meghatároztt összeggel támogatja a rovarok megmentését, valamint a vásárlókat is praktikus információkkal látja el.

 

Forrás: Tiszta Jövő - Grist

Kapcsolódó cikkek
Méhgarázzsal menthetjük meg a méheket

Méhgarázzsal menthetjük meg a méheket

A termesztett kultúrfajok és a vadon élő növények jelentős része nem teremhet különböző méhfajok nélkül. Sajnálatos módon az élőhelyek átalakítása egyre inkább fenyegeti ezeket a beporzó rovarokat. De tehetünk ellene!

Micimackó már ideges, avagy mitől pusztulnak a méhek? Filmevtítés!!

"Méhek nélkül az emberiségnek négy éve van hátra" - mondta Einstein. A Greenpeace A Méhek Világa című megdöbbentő filmet vetíti la szeptember 13.-án 17:00 órától Pécsett a Rengeteg Étteremben. A program ingyenes.
"A méhek világa" már a mozikban!

"A méhek világa" már a mozikban!

Az elmúlt öt évben méhek milliói tűntek el, látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Ha tovább fogynak, az a bolygó egész élővilágára, így az emberiségére is hatással lesz: az általunk elfogyasztott élelmiszerek több mint harmada a méhek beporzásától függ.