Magazin

Spórolni egy betűtípussal? Igen!

Egy 14 éves fiú ötlete közel 400 millió dollárnyi nyomtatási költséget takaríthatna meg csak az amerikai kormánynak, de a módszer ugyanúgy bevethető lenne például Magyarországon is. Sőt, otthon is jól jársz, ha kipróbálod. Egyszerű: betűtípust kell váltani.

Egy pittsburghi középiskolás diák, Suvir Mirchandani azt tapasztalta, hogy sokkal több beadandó dolgozatot kell elkészítenie középiskolában, mint amennyi ilyen feladata az általánosban volt. A legtöbbekben ilyenkor az elektronikus leadás ötlete fogalmazódik meg, ha spórolásról van szó, de a 14 éves fiú mást talált ki: egyszerűen meg kell változtatni a betűtípust, így váratlanul nagy összeget lehet megtakarítani.

Az általánosan használt, sok intézményben pedig formai követelményként is megkövetelt Times New Roman ugyanis sok festéket/tintát használ. A festék pedig drága: a CNN által idézett adat szerint például míg 30 ml a Chanel No. 5 parfümből kb. 8500 forintba kerül, addig a HP nyomtatóihoz való gyári tintából ugyanennyiért közel 17 ezer forintot kell fizetni.

 

Ezen a számításon alapulva az amerikai fiú összehasonlított négy betűtípust – a Garamondot, a Times New Romant, a Century Gothicot és a Comic Sanst – néhány véletlenszerűen kiválasztott beadandók szövegén. Különösen az angolban leggyakoribb karakterekre (e, t, a, o és r) fókuszált, az APFill Ink Coverage szoftver segítségével megmérte, hogy melyik betűtípus használata esetén mennyi tintát fogyasztanak nyomtatáskor a beadandóknál. Ezután felnagyította a betűket, külön-külön kinyomtatta, majd kivágta őket, és mérlegen is igazolta a szoftveres mérés eredményét.

Az eredmény pedig nem volt más, mint hogy Times New Roman helyett Garamondot használva 24 százalékkal csökkenthető a tintafelhasználás mértéke. Számításai szerint ez szövetségi kormányzati szinten 136 millió dolláros, állami kormányzatok szintjén pedig további 234 millió dolláros megtakarítást jelenthet. Ez átszámolva összesen 60,6 milliárd forint évente.

A megtakarítás egyúttal kevesebb tintavásárlást is jelent, ami nyilván kevesebb forgalmiadó-bevétellel jár, de hát ez abszolút eltörpül az ötlet zsenialitása mellett: így lehet nulla forint ráfordítással, mindenféle racionalizálásnak nevezett megszorítás nélkül milliárdokat spórolni.

 

Még zöldebb megoldás - az Ecofont betűtípus


Felesleges a betűalakzatokat festékkel kitölteni – erre jutottak az Ecofont fejlesztői. A szoftver és a speciális betűtípus a Microsoft Word 2003/2007/2010/2013 ver­zi­ó­i­ba épülve az Arial, Calibri, Times New Roman, Trebuchet MS és Verdana betű­tí­pu­so­kat tá­mogatja. A szövegek nyomatásakor kissé átalakítja, gyakorlatilag kilyuggatja a betűket – de úgy, hogy a karakterek formája ne változzon. Így a szöveg olvasható, viszont jóval kevesebb festéket használ el a nyomtató.

 

 

 

Az Androbit szerint az Ecofont használata azért lehet még a fiú ötleténél is praktikusabb, mert az Ecofont nincs tele vékonyításokkal, így kényelmesebb lehet olvasni.

 

forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek
Irodai papírból WC papír

Irodai papírból WC papír

Az irodai papírhulladék feldolgozásának újszerű megközelítése a White Goat, azaz Fehér Kecske. A berendezés 40 db fénymásolópapírból készít 1 tekercs toalettpapírt.
Papírkalkulátor

Papírkalkulátor

Az emberek papírfelhasználása - és ezzel együtt a környezet terhelése - folyamatosan nő: a világ éves papírfogyasztása ma megközelítőleg 390 millió tonna. A jelenlegi magyar fogyasztás évente kb. 90 kg papír, aminek a fele csomagolóanyag. Ön mennyi paprít használ? S milyen környezeti áron? Nézze meg a papírkalkulátort!
Palántázzunk WC-papír gurigával!

Palántázzunk WC-papír gurigával!

Hamarosan itt a palántázás ideje, lassan mindenki, aki saját maga szeretne kis kertjében zöldséget-gyümölcsöt termeszteni, már valószínûleg túl van a magok beszerzésén, s a következõ lépésre készül. Idén mûanyag cserép helyett próbáljuk ki a környezetkímélõ újrahasználatot s a lebomló anyagot egyben: kísérletezzünk WC-papír gurigával!
Kétoldalú újrapapír projekt a pécsi egyetemen

Kétoldalú újrapapír projekt a pécsi egyetemen

Az egyetemi adminisztráció során temérdek mennyiségû papíranyag keletkezik. Zöldíteni vágyó hallgatók és civil önkéntesek ötlete nyomán született a takarékos megoldás: az Újrapapír Program. Remélhetõleg minél több oktatási intézmény veszi át ezt a jó példát.
A papír és ami mögötte van...

A papír és ami mögötte van...

Mibõl és hogyan készül a papír? Mi az az újrapapír? Ez utóbbi valóban környezetbarátabb a hagyományos nem újrahasznosított társánál? Hány tonna fa kell egy kilogram fehér papírlap elõállításához? Milyen anyagokat használnak fel még a gyártás során? Hogyan tudunk takarékoskodni a papír felhasználással? Mióta és kik kezdték el a papír gyártását? Érdemes tudnunk a válaszokat, hiszen évente több mint 300 millió tonna papírt használunk fel a világon...