Magazin

Szigeteljünk olcsóbban és hatékonyabban

A szalmabálaházak építésén túl ma már egyre többször hallani a szalmabálával való szigetelés előnyeiről is. Ez a természetes építőanyag felhasználható fal, födém és tető szigetelésére is.

Nagyon izgalmas, ahogy szokásaink és gondolkodásmódunk alakul; ezek határozzák meg a tetteinket is. Így aztán néha érdemes megvizsgálni, hogy lehet-e és érdemes-e változtatni gondolkodásunkon és cselekedeteinken.

Egy kis szigetelés-történelem

20 évvel ezelőtt kezdett érdekessé válni, hogy épületeinket szigeteljük is. Akkor elég volt 3-5 cm polisztirol szigetelés. Aztán rájöttünk, hogy ez bizony kevés. Megjelent a 6-8 cm-es, aztán a 10 cm-es szigetelő réteg. Ma már rendszerben árulnak 20 cm-es szigeteléseket, de külön igényre 30 cm-es szigetelő lapokat is lehet kapni. Ha az ember gondolati fejlődése felől nézzük, akkor első lépés a szigetelés igényének a megjelenése. Aztán ráálltunk egy anyagra, és fokozatosan növeljük a vastagságát. Ez bizonyos értelemben zsákutca. Mert megnehezíti, hogy új utakra lépjünk (és különféle öko építőanyagoknak is teret engedjünk - szerk.). Pedig annak már itt van az ideje...

 

 

Az „útitársak”

Bármilyen választásnak megvan a maga velejárója. Az anyaghasználat is ilyen, így vannak következményei, amikre nem tudunk figyelni, mert a gondolkodásunk fókuszában csak egy szempont áll: a szigetelés. A polisztirolhoz sok éven keresztül égésgátló adalékként kevertek HBDC (rövid nevén hexabróm) nevű vegyi anyagot, ami folyamatosan párolog a szigetelőanyagból. Mérgező. A légzésen keresztül pedig felvesszük, de nem ürítjük ki. Tehát felhalmozódik a testünkben. Mára éppen hogy csak betiltották. De amit felszereltünk már eddig is, az ott van és hat. Aztán nem figyeltünk arra sem, hogy milyen lesz a fal páragazdálkodása. Ma hirdetik, hogy páraáteresztő polisztirolt is lehet kapni, de ne felejtsük el, hogy a cement bázisú ragasztó és a műgyanta alapú vakolatok bizony nem engedik át a párát. Eredmény: A hideg felületeken párakicsapódás, penészedés. De újabb gonddal találkozunk majd, amikor le kell bontani az épületet. A polisztirollal mit kezdjünk majd? (A látszat ellenére a polisztirol hőszigetelés a maga nemében egy remek anyag. Nem a használata ellen íródott ez a cikk. Van ahol ez a legjobb megoldás.)

Outside the box

Nos, ha ma megnézzük, akkor egy 30 cm-es polisztirolos szigetelés anyagára 8800 Ft/nm. (Ez rendszer ár). A 20 cm-es rendszer anyagköltsége: 5000 Ft/nm.

Nézzük, van-e más megoldás ennyiért! Vagy egy kicsit olcsóbban? Ha hőszigetelő anyagokat keresünk, akkor vannak az ipari anyagok:

 • Grafitos polisztirol
 • Kőzetgyapot
 • Cellulóz

Emellett vannak a természetes szigetelő anyagok:

 • Szalmabála
 • Kender

Sajnos hazánkban nincs kender szigetelőanyag gyártás, ezért ennek az árával nem számolunk. A szalmabála szigetelés költségeit viszont nagyon jól ismerjük.

Egy 40 cm vastag szalmabála hőszigetelő rendszer anyagára 2800 Ft/nm. Ez tartalmazza a 35 cm vastag szalmabálát (szalmabála oldalára állítva), az 5 cm vastag vakolatot, a meszelést, és a rögzítés anyagköltségét, valamint a nyílászáról körüli deszkázást. Ez a szám csak tájékozódás jelleggel használható, mert az országban a szalmabála ára területenként különböző, 120 Ft - 500 Ft a szórás. Mi egy 300 Ft-os bála árat vettünk alapul.

A rögzítés technikában is sokféle megoldás van. Mi egy egyszerű, de nagyon hatékony módszerrel számoltunk. A neve: hevederes felfogató rendszer.

Az árat tovább lehet csökkenteni, ha értünk a vályoghoz és a vakolathoz bontott vályogtéglát használunk, vagy a saját telken van anyagnyerő hely. A 35 cm szalmának a hőszigetelő képessége megegyezik 30 cm polisztiroléval és jobb, mint egy 20 cm vastag grafitos polisztirol rendszeré. Összehasonlítás kedvéért itt van ezeknek az anyagoknak a hővezető képessége. Nincs nagy különbség köztük, mert mindegyik rosszul vezeti a hőt. Minél kisebb az érték annál jobb hőszigetelő:

 • Kőzetgyapot: λ = 0,036 W/(m*K)
 • Polisztirol: λ = 0,04 W/(m*K)
 • Grafitos polisztirol: λ = 0,031 W/(m*K)
 • Szalma: λ = 0,045 W/(m*K)

Összehasonlításképpen:

 • Vályogtégla: λ = 0,7 W/(m*K)
 • B 30-as tégla falazat: λ = 0,6 W/(m*K)
 • Porotherm 38 λ = 0,226 W/(m*K)

Árak az összehasonlításhoz: (bekért árajánlatok alapján, bruttó)

 • 20 cm vastag kőzetgyapot rendszer anyagára: 9.150 Ft/nm
 • 30 cm vastag polisztirolos rendszer anyagára: 8.800 Ft/nm
 • 20 cm vastag grafitos polisztirol rendszer anyagára: 6.745 Ft/nm
 • 20 cm vastag polisztirolos rendszer anyagára: 5.000 Ft/nm
 • 40 cm vastag szalmabála szigetelő rendszer anyagára: 2.800 Ft/nm

Egy 10x10 átlagos családi házat (Kádár-kocka) vettünk alapul, melynek kb.110 nm a homlokzati falfelülete. Ennek az anyagköltségét tekintve már igen nagy különbségeket kapunk:

 • 20 cm kőzetgyapot rendszer anyagára: 1.006.500 Ft
 • 30 cm vastag polisztirolos rendszer anyagára: 968.000 Ft
 • 20 cm vastag grafitos polisztirol rendszer anyagára: 741.950 Ft
 • 20 cm vastag polisztirol rendszer anyagára: 550.000 Ft
 • 40 cm vastag szalmabála szigetelő rendszer anyagára: 308.000 Ft

Tehát ha szalmát választunk, akkor az anyagárban 242.000 - 698.500 Ft-tal járunk jobban.

A hőszigetelő képességben ez megegyezik a 30 cm-es polisztiroléval, és jobb mint a 20 cm-es egyéb rendszerek. Ha mindent a piacról szerzünk be (anyagokat, munkaerőt) a szalmabála szigetelés ára akkor is 20-60%-kal olcsóbb, mint a ma elterjedt megoldásoké. Ha meg tudunk szervezni egy kalákát és van ingyenes anyagnyerési lehetőségünk, akkor pedig még nagyobb a különbség.

FOLYTATÁSÉRT UGRÁS AZ EREDETI CIKKRE.

Kapcsolódó cikkek
Építsünk szalmabálából?

Építsünk szalmabálából?

A környezettudatos szemlélet mára egyre több ember számára kezd fontos szemponttá vállni. A klasszikus környezetbarát építési anyagok körében sorra jelennek meg az újdonságok. Ilyen újdonság hazánkban a „szalmabála-ház” is.
Cellulóz, a természetes hõszigetelés

Cellulóz, a természetes hõszigetelés

A cellulóz a létezõ legrégebbi szigetelõanyagunk. Okos – a természettel összhangban élõ, azt megfigyelõ és a természettõl ellesett praktikákat közvetlen környezetében is alkalmazó – elõdeink évszázadok óta számos formáját használták. Igazán jó választás környezettudatos és energiahatékony épületszigetelés terén.
Civilek a szalmaépítésért

Civilek a szalmaépítésért

A szalmabála házat építeni vágyók nem félnek az egerektõl, bogaraktól vagy a tûztõl. Több mint száz éve, már az elsõ szalmaépítõk is rájöttek, józan paraszti ésszel, hogyan tudják kiküszöbölni ezeket, és a jó meleg szalmából tartós, és biztonságos épületeket építeni, melyeknek hõszigetelésével csak az utóbbi idõk passzívházai érhettek fel. A megoldások megtalálhatók a szakirodalomban. Nem ezek aggasztják hát a Magyarországon szalmaházban élni vágyókat. A figyelem középpontjában most az áll, vajon kinek lesz itthon engedélye rá?