Magazin

Szoknyás női Critical Mass harcol a román bringautakért

Miközben a szoknyás bringázás New York-ban is érdekvédelmi hívószó lett, Romániában országossá nőtte ki magát a Skirtbike nevű mozgalom, ami nem csak a bringás közlekedést népszerűsíti, hanem érdekképviseletként harcol a jobb infrastruktúráért.

Két testvér, Oana Deliu és Andreea Toader eredetileg Velobello néven hozta létre a bringázást divattal erős női fókuszon keresztül feldolgozó blogját, mindezt a világméretű Cycle Chic mozgalom hatására. Egy évre rá Skirtbike névre váltottak és megszervezték első csinos nőket nyeregbe ültető bringás felvonulásukat.

A Skirtbike célja, hogy a mindennapos bringás közlekedésre inspirálja a nőket, és hogy mindezt abban a ruhában tegyék, amiben amúgy is járnának. „Egy kép többet mond minden szónál” – mondták blogjukról a szervezők, bizonyítva, hogy a Cycle Chic inspirációja tőlünk keletre is le tudja bontani a bringázást övező tévhiteket.

Az eső áztatta első bukaresti Skirtbike felvonulás óta 7 városban szerveződtek azonos néven vidám tekerések, a helyi bringás szervezetek nőtagjai által szervezve. Idén először Bukarest mellett Temesvárott (Timisoara), Aradon, Kolozsvár (Cluj), Nagyszebenben (Sibiu), Jászvásáron (Iasi), Nagybányán (Baia Mare) és Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin) rendeztek Skirtbike felvonulást egyenként több száz résztvevővel.

A világ nagyvárosaiban tapasztalható trendekhez hasonlóan Romániában egyre többen járnak bringával. Illúziói azonban senkinek ne legyenek: odaát sokkal rosszabb a bringás infrastruktúra helyzete, mint itthon. A szervezők is elmondták, hogy Bukarestben a bringautak mind járdára festett csíkokat jelentenek rajta parkoló autókkal, kátyúkkal, betévedő gyalogosokkal és egyéb akadályokkal. Erdélyben azért valamivel jobb a helyzet, de a képekből ítélve még nem egy Andrássy úti vörös szőnyeg az átlagos bicikliút minősége, modern élhető városoktól még ott is messze vannak.

A Green Revolution Association és a Daedalus Millard Brown idén júniusi felmérése szerint egyébként júniusban országosan 12% közlekedett biciklivel, a típusok között pedig toronymagasan a mountainbike-ok vezetnek a városi bringákkal szemben. Van tehát még min dolgozniuk a lányoknak, hogy meghonosítsák az igazi bringás sikket.

 

 

Forrás és további képek: Cyclechic.hu

Kapcsolódó cikkek
Készül az első autómentes országút

Készül az első autómentes országút

Hollandia továbbra is vezető és úttörő szerepet kíván betölteni a környezetvédelem és az alternatív hajtású mobilitás terén, így nem meglepő, hogy hamarosan náluk készül el a világ első országútja, melyen tilos lesz benzin vagy gázolaj foltokat hagyni.
A kerékpározás éve lesz 2013 Bécsben

A kerékpározás éve lesz 2013 Bécsben

Mivel az osztrák főváros célja, hogy 2015-re az összes megtett út 10 százalékát két keréken tegye meg a lakosság, 2013-at a kerékpározás évének nyilvánították Bécsben.
Biciklis karácsonyfafutár: házhoz jön a fenyőfa

Biciklis karácsonyfafutár: házhoz jön a fenyőfa

Házhoz rendelhető a fenyő. Méghozzá kétkeréken érkező.... Az ötletgazdák? Elkötelezett városi kerékpárosok, aik fontosnak tartják a város levegőjének tisztán tartását, a fenntartható városi élet biztositását.
Garázs helyett bérlet és elektromos bicikli Bécsben

Garázs helyett bérlet és elektromos bicikli Bécsben

Az osztrák fõváros 23. kerületébe tervezett lakóparkban, a Bike City-ben garázs helyett éves bérletet, osztott használatú autókat és elektromos kerékpárokat bocsátanak a lakók rendelkezésére.
Önkormányzat kizárólag kétkeréken

Önkormányzat kizárólag kétkeréken

Kétkerékre próbál átállni Bologna városa és példamutatást az önkormányzat dolgozóitól várnak. A polgármestertõl a hivatalnokig egyre többen közlekedjenek kerékpárral és ehhez anyagi segítséget is ad a város.
Bringakölcsönzés Lille-ben

Bringakölcsönzés Lille-ben

Útjára indult az észak-franciaországi Lille városának „BuBi”-ja, vagyis közösségi kerékpárkölcsönzõ rendszere. A V’lille-nek két fontos specialitása van a hasonló, Párizsból, Bécsbõl vagy Barcelonából ismert kerékpárkölcsönzésekhez képest.
Kapcsolódó termékek
- 17Benecz Paraferee Ferenc: Kerékpártúrák a BükkbenBenecz Paraferee Ferenc: Kerékpártúrák a Bükkben
nem rendelhető
2 995 Ft2 490 Ft 2 490 Ft/1 db