Magazin

Te hogyan csökkented a hulladékod?

Megkezdődött az Európai Hulladékcsökkentési Hét. A nemzetközi kampányhéthez nemcsak civil szervezetek, intézmények, cégek vagy önkormányzatok csatlakozhatnak; magánemberként vagy közösségként is sokat tehetünk a a megelőzésért, a hulladék keletkezésének visszaszorításáért.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés, melynek keretében az önkéntes csatlakozók – iskolák, óvodák, intézmények, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek, stb. - saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék megelőzésének, a tárgyak újrahasználatának és az anyagok újrahasznosításának jelentőségére. A 2009-ben indult kezdeményezés évről évre egyre több embert mozgat meg. A kampánynak köszönhetően 2013-ban már több mint 12 ezer figyelemfelkeltő akció valósult meg Európa-szerte; idén pedig összesen 13.410 bejelentett akciót tartanak számon.

A 2017-es akcióhét november 18-26. között zajlik, az idei vállalásokat november 15-ig lehetett regisztrálni az esemény honlapján. Bár a határidő már lejárt, mégsem maradunk le semmiről, hiszen – akár magánemberként, akár munkahelyi közösségként – hivatalos csatlakozás nélkül is sokat tehetünk környezetünk védeleméért otthon, a munkahelyen, oktatási intézményben, egyesületben… lényegében bárhol, hol zöld ötleteinket a gyakorlatba is át tudjuk ültetni.

 

 

A 2017. évi kampány jelmondata az "Adj új életet tárgyaidnak!", mely használati eszközeink újragondolására, tovább-használatára buzdít. Lehet ez újratervezés; átalakítás; javítás; feleslegessé vált holmik adományozása vagy csereberéje; stb. Gondoljuk végig, mi az, amit ebben, vagy bármilyen más hulladékcsökkentési témában, kis odafigyeléssel, tudatos döntéseket hozva mi is könnyen megvalósíthatunk, s vágjunk bele! Mielőtt felesleges és kidobandó kategóriába sorolnánk bármit, mérlegeljük, hogy valóban a szemétbe való-e? Valóban szükségünk van-e helyette egy újra? Tudnánk-e mi – vagy épp mások – valami másra használni, valahogy másképp hasznosítani? És úgy általában véve is, mi az, amivel mi magunk csökkenteni tudjuk a nap-nap után keletkező hulladék mennyiségét?

Minden aprónak tűnő lépés számít, hiszen elindít minket azon az úton, melynek végén az új keletű kezdeményezés, próbálkozás, szokássá válik; s hozzásegíthet minket ahhoz, hogy kevesebb hulladékot termeljünk a hétköznapok során. Ha tanácstalanok vagyunk, mazsolázhatunk többek közt az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai honlapján megtalálható ötletek gyűjteményében vagy az akcióhét nemzetközi weboldalán összegyűjtött tippek közt.

A Zöldbolt csapata is igyekszik segíteni az érdeklődőket, s a héten több olyan ötletet is megosztunk honlapunkon és facebook oldalunkon, melyek akár a hulladékcsökkentési héten, akár hosszútávon a mindennapokban is könnyen, egyszerűen kivitelezhetők.

Kapcsolódó cikkek
Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk el felesleges dolgainkat!

Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk el felesleges dolgainkat!

Az elhasznált, megunt holmik újrafelhasználásával sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a hétköznapok során. Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk oda a felesleges dolgainkat! Az ilyen tudatos cselekedetekkel hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.
Újrahasználati központok nyíltak Budapesten!

Újrahasználati központok nyíltak Budapesten!

Sok a kacat és nem tudod hová vidd? Vagy éppen fillérekért lenne szükséged pár dologra? Akkor látogasd meg a budapesti Újrahasználati Központok egyikét!
Kreatív karácsony – zöld megoldások

Kreatív karácsony – zöld megoldások

Lassan itt az év vége, s vele együtt a karácsony. Kicsik és nagyok egyaránt készülődnek már, lassan otthonaink is ünnepi díszbe öltöznek. Két tipp, hogyan tehetjük kicsivel zöldebbé az ünnepet.
12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

A hulladékcsökkentési hét apropóján összegyűjtöttük nektek azokat a termékeinket, amelyek egyszerűen segítenek üresen tartani a kukát!
Használd újra az illóolajos üvegeket! Íme 10 tipp!

Használd újra az illóolajos üvegeket! Íme 10 tipp!

Ha te is szeretsz illóolajokat használni otthon a takarításhoz, illatosításra vagy aromaterápiás célokra, akkor valószínűleg sok kis üveg gyűlik össze otthonodban. Nem tudod mihez kezdj velük? Olvasd el tippjeinket!
Kapcsolódó termékek