Magazin

Teszt: energiafogyasztás-mérő eszközök

Elektromos háztartási berendezéseink ésszerű használatával sok energiát megtakaríthatunk. Ehhez nem árt tudni, mennyit is fogyasztanak a készülékek. A Tudatos Vásárló magazin elektromos fogyasztásmérőket tesztelt, és itt is bebizonyosodott, hogy a kevesebb néha több.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a készülékek nem befolyásolják háztartásunk energiafogyasztását, viszont arra alkalmasak, hogy a mért adatok alapján átgondoljuk az otthon használt elektromos eszközök használatát.

Ha mosni kell, úgyis mosunk, ha főzni kell, főzni fogunk, és ha lemerült a telefonunk, úgyis feltöltjük. Viszont ha egyenként szembesülünk az otthonunkat ellepő elektromos eszközök fogyasztásával, jobban odafigyelünk, hogyan is használjuk azokat: csak akkor csatlakozzanak, ha szükséges, akkor legyenek bekapcsolva, ha kell, és optimálisan terheljük őket.

 

 

Energiafogyasztás- és költségmérőkért szaladtunk, és mindjárt 8-at vettünk, hogy eldönthessük, hogyan működnek, mit tudnak, melyiket ajánljuk megvásárlásra, kölcsönzésre.

Összességében mindegyik általunk vizsgált készülék megfelel a célnak, tehát még a legrosszabb helyen végzett készülék se jelent túl nagy melléfogást.

Tesztünkben a legolcsóbb SilverCrest lett a legjobb, ráadásul a jellemző 1 év helyett 3 év garancia jár hozzá, és a legdrágább REV kapta a legkevesebb pontot, leginkább a kijelzőn lévő adatok rossz olvashatósága miatt veszített sok pontot.

A legszívesebben mégis az egyszerű, könnyen kezelhető Home és Go Green készülékeket ajánlanánk. Ezek tesztünkben a második és a harmadik helyen végeztek, mert hiába kaptak maximális pontot a legtöbb szempontnál, a használati útmutató hiányosságai miatt több pontot is kénytelenek voltunk levonni.

További információkért (részletes táblázat, adatok, pontozási magyarázatok, egyéb részletek) ugrás a Tudatos Vásárló EREDETI CIKKÉRE.

Kapcsolódó cikkek
Energiacímkét kaptak a porszívók szeptembertől

Energiacímkét kaptak a porszívók szeptembertől

Egy uniós előírás szerint a porszívókat is csak energiacímkével lehet forgalomba hozni szeptembertől, a hűtőgépekhez vagy a mosógépekhez hasonlóan.
Energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthont szeretnék!

Energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthont szeretnék!

Manapság a csapból is a fenntarthatóbb, egészségesebb életmódra való ösztönzés folyik, ami nem csoda, hiszen a magas energiaárak, a klímaváltozást jelzõ egyre tomboló természeti erõk, a mind gyakrabban jelentkezõ betegségek (rák, allergia, stb.) mindenkit valamiféle megoldás keresésére ösztökélnek.
Csak egy mozdulat!

Csak egy mozdulat!

"Ha bekapcsoljuk a fûtést, ebédet fõzünk vagy autóba ülünk - és így tovább - fosszilis energiahordozókat égetünk el. Ezzel üvegházhatású gázokat (elsõsorban CO2-t) juttatunk a légkörbe, s így mindnyájan hozzájárulunk az éghajlatváltozáshoz." Ez a legfõbb üzenete a zöldtárca egyik legújabb kampányának.