Magazin

Tündérek kertje

Hogyan vigyük közel a mai – szobában és városban túlságosan sok időt töltő - gyerekeket a természet világához? Érdekes, izgalmas és újszerű ötlet lehet egy saját készítésű „tündérkert” megalkotása; otthon, az oviban vagy alsós osztályokban egyaránt.

A kisgyerekek mindenre nyitottak. Úgy szívják magukba az információkat, akár a szivacs; főleg ha az új ismereteket játékos, kötetlen formában tárjuk eléjük. A képzeletük határtalan, számukra még minden varázslatos, egyedi és különleges. Mindezek a tulajdonságok nagyszerű lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy az aprónépet – többek közt – a természet megismerésére és szeretetére neveljük.

De hogyan vigyük közel a mai – szobában és városban túlságosan sok időt töltő – gyerekeket a természet világához? Érdekes, izgalmas és újszerű ötlet lehet egy saját készítésű „tündérkert” megalkotása. A kicsik képzeletét és érzékszerveit minden ízében megmozgató, természetes anyagokból álló mini kert kialakítható kint és bent egyaránt; mindegy, hogy az udvar egyik zugában, az osztályteremben vagy lakótelepi szobában állomásozik.

 

Kép forrása: NurtureStore

 

Elkészítése nem bonyolult vagy időigényes; anyagi ráfordítás nélkül is egyszerűen kivitelezhető. Az alap „hozzávalókat” bármelyik udvaron, parkban vagy kirándulás alkalmával össze lehet szedegetni, ami általában külön öröm a sokszor amúgy is valódi gyűjtőszenvedéllyel megáldott gyerekek számára.

Az elkészült „kert” - a természet világának egy aprócska, zöld darabkája - a kicsik fantáziáján keresztül elevenedik meg, megannyi szerepjáték ideális színtere. A terep bármely szeglete bármikor újraépíthető, átalakítható, továbbfejleszthető a gyerekek igényeinek és új ötleteinek megfelelően.

 

 

A legjobb, ha hagyjuk kibontakozni a kicsik fantáziavilágát mind a kertépítés, mind a későbbi játék során. Ezzel együtt egy ilyen mesebeli tündérkert jó lehetőséget teremt szülők és pedagógusok számára ahhoz is, hogy a természet körforgásáról, összefüggéseiről, a növény és állatvilág érdekességeiről meséljenek a kisebbeknek.

Hasznos tippek a kialakításhoz

  • Válasszunk edényt, amibe aztán az ültetésre alkalmas talajt (pl. humusszal kevert kerti föld) helyezzük. Lehet kimustrált konyhai edény, agyag virágalátét vagy cserép, de akár faláda, öreg dézsa is. Ezekből nem szükséges újat venni; az újrahasználat is a környezettudatos szemléletformálás része.
  • Minél többféle alkotóelemből készül, annál érdekesebb és izgalmasabb lesz a kertünk. A gyerekekkel közösen gyűjtsünk hozzá sokféle természetes anyagot. Ilyen például a kavics, kő, fakéreg, faág, girbegurba gyökerek, dióhéj, termések, toboz, kagyló, csigaház, agyagcserép és annak darabkái, tégladarabka, moha, fűfélék, talajtakaró növények, faforgács.
  • Válasszunk egyszerű, strapabíró növényeket. Ezek kiszedhetők a kertből vagy összegyűjthetők a környékről. Jól használhatóak a sziklakerti vagy pozsgás növények is, ezeknek nincs akkora vízigényük. A füvesítés szintén egyszerűen megoldható.
  • A természet mintájára mi is többféle zugot alakítsunk ki. Lehet a terepen „bújós” rész, barlang, nyílt tér, emelkedő, leejtő, ágas-bogas terület. Még érdekesebbé teszi az összképet egy vizes „élőhely”, ami egy kisebb – esetleg a talajba süllyesztett – edény, tálka felhasználásával megoldható.
  • A kész kertet úgy helyezzük el az udvaron vagy a szobában, hogy minden oldalról megközelíthető, könnyen körbejárható legyen. Így több gyerek is egyszerre tudja használni, illetve különböző látószögekből játszhatják a játékot.
  • Ne felejtsük, hogy a beültetett növényeket időnként – módjával – locsolni kell.
  • A szerepjátékokhoz biztosíthatunk apró kiegészítőket is a gyerekek számára. Kis locsolókanna, kerti pad, fából készült házikó, állatfigurák mind-mind remekül használhatók a játék során.


A miniatűr tündérkertek világa számos lehetőséget rejt, érdemes kipróbálni! Jó alapja az otthoni időtöltésnek vagy játékos óvodai, kisiskolás tudásszerzésnek egyaránt.

 

© Zöldbolt.hu 2016

 

Ötlet és képek forrása: Nurture Store

Környezeti nevelési kiadványok a Zöldbolt kínálatában.