Magazin

Új tanulmány igazolja a biotermények magasabb beltartalmi értékeit

Egy a Newcastle University (UK) által vezetett nemzetközi szakértőkből álló csoport bebizonyította, hogy az ökotermelésből származó terményekben és az ökoterményekből készült élelmiszerekben 60%-kal magasabb az antioxidáns tartalom, mint a konvencionális gazdálkodásból származó termékekben.

A Brittish Journal of Nutrition-ben megjelent cikk szerint az ökogyümölcs, ökozöldség és ökogabona fogyasztásra való átállás annyival több antioxidánst juttat a szervezetbe, mintha 1-2 adaggal több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanánk. Emellett kimutatták, hogy drasztikusan alacsonyabb a mérgező nehézfémek aránya az ökogabonákban. 

Carlo Leifert, a Newcastle University professzora szerint, aki a tanulmányt vezette, ez a jelentés egy fontos kiegészítése a vásárlók birtokában lévő információknak, ami egyébként eddig elég zavaros és néha ellentmondó is volt. A mérések kimutatták, hogy az étel minősége nagyban függ az előállítás módjától. Különösen, a gyárilag előállított, leginkább a nitrogén és foszfát alapú műtrágyák magas szintje estén kaptak a mérések során lényegesen alacsony antioxidáns koncentrációt a vizsgált konvencionális terményekben. Az ökológiai mezőgazdálkodásban a fentebb említett műtrágyák használata szigorúan tilos. 

Ökotermények és az ökoterményekből készült élelmiszerekben sokkal magasabb az antioxidáns koncentráció (beleértve a fenolos savakat, flavannonokat, sztilbéneket, flavonokat, antociánokat) összehasonlítva a konvencionális terményekkel. Az átlagos különbség az antioxidáns koncentrációban minimum 18% volt, de némely fajtáknál elérte a 68%-ot is. Kisebb százalékban, de még mindig statisztikailag (is) jelentős eltérést találtak a vitaminok és karotinoidok vizsgálata során. 
Az ökotermék fogyasztásra való átállással 20-40%-kal növelhetjük étrendünkben a táplálékkal bevitt antioxidánsok mennyiségét anélkül, hogy a bevitt kalória mennyiségét növelnénk. A (poli)fenolok és egyéb antioxidánsok segítenek bizonyos krónikus betegségek, köztük a szív-és érrendszeri problémák és néhány rákos megbetegedés megelőzésében is.

Alacsonyabb mérgező nehézfém, különösen kadmium koncentrációt (átlagosan 48%-kal alacsonyabb) mutattak ki az ökoterményekből. A Kadmium, annak a 3 nehéz fém egyike az ólom és a higany mellett, melyre az Európai Bizottság maximális engedélyezett szintet vezetett be.  A kadmium akkumulálódik, felhalmozódik az emberi szervezetben, a bevitel csökkentés bármely formája csak segítheti a szervezetet.

A nitrogén koncentráció is alacsonyabbnak bizonyult az ökotermények körében. A nitrogén 10%-kal, a nitrát 30%-kal, a nitrit 87%-kal volt alacsonyabb, mint a konvencionális terményekben. A konvencionális gazdálkodás során bevett, gyakori műtrágya használat tudományosan összekapcsolható az előállított terményekben fellelhető magas nitrogén, nitrit és nitrát tartalommal. Ezek az anyagok bel tartalmilag nem kívánatosak egy élelmiszerben, mivel magas kockázati tényezőt jelentenek  szervi betegségek, például gyomorrák esetén.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy négyszer magasabb az esélye, hogy rovarölő szer maradványt találunk a konvencionális termékekben. Csak a gyümölcsöknél a konvencionális termesztésből származó mintákban hétszer többször találtak szermaradványt, mint az ökogyümölcsben. Ugyanez a vizsgálat a zöldségek és egyéb termékek esetében is háromszoros vagy négyszeres eltérést mutatott.

További tanulmányokra van szükség, hogy pontosan megállapíthassuk a szermaradvány bevitel csökkenésének egészségre gyakorolt hatását, de azt már kimondhatjuk, hogy a bevitel csökkentésének bármely formája hasznos az emberi szervezetnek. A vizsgált konvencionális termények nagy része meghaladta az EFSA ( European Food Safety Authority) szermaradványokra szabott engedélyezett szintet.

A mostani tanulmány emellett komoly hiányosságokat fedett fel az előzőleg kiadott tanulmányok nagy részében és a Newcastle University szakértői egyetértettek abban, hogy a jövőben ezen hiányosságokon alapuló félreértések elkerülése végett, a termény összehasonlító tanulmányok egységesítése szükséges.

Ez a tanulmány a legátfogóbb analízis az öko és konvencionális termények beltartalmi értékei témában. Ez az új módszeres irodalmi áttekintésnek és a Carlo Leifert mellett álló nemzetközi szakértő csapat meta-analízis technikájának köszönhető. A teljes adatbázis, amit ehhez a tanulmányhoz felhasználtak szabadon elérhető a Newcastle University weboldaláról ide kattitva.

 

 

Forrás: biokultura.orgorganic-market.info - Fordította: Szlovicsák Katalin

Kapcsolódó cikkek
Miért drága a bio?

Miért drága a bio?

A bioélelmiszerek és bio alapanyagok köztudottan drágábbak, mint a konvencionális mezőgazdaságból származó termékek. Elgondolkoztak már azon, hogy vajon ennek mi lehet az oka? Csak azért drágábbak, mert trendi a bioélelmiszer fogyasztás? Vagy a divat mellett tényleges okai vannak a felárnak?
Az ökológiai gazdálkodás elláthatja a Föld lakosságát

Az ökológiai gazdálkodás elláthatja a Föld lakosságát

Gyakori érv a biogazdálkodás széleskörű elterjesztése ellen, hogy nem képes kielégíteni a Föld lakosságának élelmiszerigényét; így aztán nem válthatja ki - a környezetkárosító - intenzív mezőgazdaságot. Ezt azonban egy nemrégiben publikált tanulmány megkérdőjelezi.
Nyaralás ökotanyán, biogazdaságban

Nyaralás ökotanyán, biogazdaságban

Megérkezett a nyár, s vele a pihenés ideje. Akit érdekel a környezet- és természetvédelem, a biogazdálkodás, az idén különleges nyaralással is próbálkozhat: önkéntes munkásokat várnak ökotanyákon, biogazdaságokban - itthon és külföldön egyaránt. Kaszálás az õshonos magyar gyümölcsösben, fejés egy ír tanyán, kõkerítés építése a Skót-felvidéken… mind-mind életre szóló élményt jelenthet!
Gazdálkodj okosan, avagy a szelíd növényvédelem

Gazdálkodj okosan, avagy a szelíd növényvédelem

Mára már köztudott tény, hogy élelmiszereinkben számos vegyi anyag halmozódik fel, melyek hosszabb-rövidebb távon káros hatást fejtenek ki egészségünkre. Egyáltalán nem mindegy hát, miként állítjuk elõ táplálékunkat. A biotermékek vásárlásán túl további alternatívát jelent, ha kertünkben a szelíd növényvédelmen alapuló zöldség- és gyümölcstermesztésre térünk át.
Eva Kapfelsperger / Udo Pollmer: Halál a konyhában

Eva Kapfelsperger / Udo Pollmer: Halál a konyhában

"Ha egy békát forró vízzel teli edénybe teszünk, akkor az kétségbeesetten próbál kimenekülni a fazékból. Ha ellenben hideg vízbe tesszük, amelyet lassan melegítünk, akkor az állat hagyja magát halálra fõzni, anélkül, hogy különösebben védekezne. Ez a hasonlat találóan jellemzi a civilizált ember helyzetét napról napra egyre jobban szennyezõdõ környezetében."  Kiadja: Kétezeregy Kiadó (2006)
Kapcsolódó termékek
Ökoflóra Bio búzalisztekÖkoflóra Bio búzalisztek
készleten
490 Ft 490 Ft/1 kg
kosárba
Bio Berta áfonya lekvárBio Berta áfonya lekvár
készleten
959 Ft 5 Ft/1 g
kosárba
Homoktövis velő bio ültetvénybőlHomoktövis velő bio ültetvényből
készleten
2 790 Ft 5 580 Ft/1 kg
kosárba
Biofaktura Bio homoktövis-alma gyümölcslé - 3 literBiofaktura Bio homoktövis-alma gyümölcslé - 3 liter
készleten
2 990 Ft 996,7 Ft/1 l
kosárba