Magazin

Újrahasználati központ svéd módra

A svédországi Göteborg városának önkormányzata a belvárostól néhány percnyi autóútra 3000 m2-es hulladékparkot üzemeltet, ahová a lakosság minden, számára feleslegessé vált berendezését, eszközést, hulladékát ingyen leadhatja. És meg is veheti...

Augusztus közepén észt civilekkel együtt utazott el az egyik hazai környezetvédő szervezet, a Humusz csapata meglesni a svéd "titkokat".

A Kretsloppsparken névre keresztelt telep bejáratánál hatalmas eligazító térkép és szakképzett segítő fogadja a hulladékától vagy feleslegessé vált tárgyaitól megválni kívánó göteborgi lakosokat.

Az első hangárban lehet leadni a veszélyes hulladékokat (a festékmaradéktól kezdve az elemeken, akkumulátorokon át a használt olajig mindent), majd az adományként felajánlott építési maradékokat, elektronikai eszközöket, bútorokat, berendezési tárgyakat veszik át a park dolgozói.

Ezek egy második válogatás és ellenőrzés után típusonként válogatva kerülnek az újrahasználati részlegbe, ahol a piaci ár töredékéért vásárolhatók meg.

A tárgyként tovább már nem értékesíthető dolgok hatalmas, jól kitáblázott konténerekbe kerülnek, ahonnan amit csak lehet, a park újrahasznosítókhoz továbbít.

A centrumhoz tartozik még egy kis étkezde is, ahol a lomtalanítás, vagy épp a mások által kidobásra ítélt kincsek közti keresgélés fáradalmait pihenhetik ki a park látogatói.

Olyan egyszerű, nem?

A MINI KÉPRIPORT itt látható.

 

 

Kapcsolódó cikkek
Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk el felesleges dolgainkat!

Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk el felesleges dolgainkat!

Az elhasznált, megunt holmik újrafelhasználásával sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a hétköznapok során. Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk oda a felesleges dolgainkat! Az ilyen tudatos cselekedetekkel hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.
Újrahasználati Központban jártunk

Újrahasználati Központban jártunk

Tetszett előző cikkünk a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokról? Kíváncsi vagy, hogyan működnek a gyakorlatban? Képes élménybeszámolónkból kiderül!
Újrahasználati központok nyíltak Budapesten!

Újrahasználati központok nyíltak Budapesten!

Sok a kacat és nem tudod hová vidd? Vagy éppen fillérekért lenne szükséged pár dologra? Akkor látogasd meg a budapesti Újrahasználati Központok egyikét!

Újrahasználat - a felesleget az ovinak

A ceglédi lakosságot rendhagyó alapanyag-gyűjtésre buzdította felhívásában Bárány Brigitta és Körösztös Krisztina. Olyan, lomnak titulált, de a megfelelő kezekben kincsekké formálódó anyagokat vártak a környékbeliektől, amik a közeli óvodák kézműves foglalkozásain hasznosak lehetnek.

Adománybolt fogad feleslegessé vált holmikat

Az adományboltot nyitó egyesület a felajánlott tárgyak értékesítésébõl befolyó összeget a Bakonybéli Oktatási és Rehabilitációs Központ építéséhez és üzemeltetéséhez használja fel. A számunkra már feleslegessé vált használati eszközök ne váljanak szemétté; itt az alkalom, hogy újrahasznosuljanak!