Magazin

Vegán étkezés és életmód - II.

A béltisztító zöld csoda! Miért isszuk a zöldleveket, milyen hatásuk van, miért fontos, hogy életünkbe beiktassuk? Ahhoz, hogy elegendõ fehérjéhez jussunk és úgy, hogy élõ enzimekhez is egyben, amely táplálja szervezetünket, sok zöld, ehetõ növényi levelet kellene elrágcsálnunk, minél zöldebb, annál gazdagabb klorofillban, így közvetlenül vehetjük fel a nap energiáját a leveleken keresztül és hozzájuthatunk még sok értékes tápanyaghoz, vitaminhoz.
A klorofillban, tápanyagban és élõ enzimekben gazdag növények feltöltenek bennünket egész napra életenergiával.
Lehetnek ezek zöld levélhajtások, zöldségek levelei és szárai, bizonyos virágok levelei, salátalevelek, gyomnövények, csírák. Folyamatosan közzéteszek zöld ivóleveleket, amelyekkel feltölthetjük magunkat egész napra!
Olcsó, könnyen elkészíthetõ, telíti a gyomrot, így jóval kevesebbet kell enni (ez fogyókúrázóknak vagy éppen költségvetést megszorítóknak ideális) és mégis jó lesz a közérzetünk, nincs puffadás, csak energiabomba!

Miért isszuk? Mert bár a legtöbb zöld növény önmagában elrágcsálva is nagyon finom, lehetetlen egy nap megfelelõ mennyiséget megenni!

Mi is a megfelelõ? Mennyi? Itt eltérõek egy kicsit az általános és ismert válaszok. Van, aki 1 kg-nyi van, aki 0,5 kg-nyi zöldet ír egy fõnek. (Véleményem szerint figyelembe kell venni az illetõ testsúlyát és méreteit.) Mi 1 liter zöldet iszunk / fõ naponta. Ez mellett szinte kizárólag csak zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat eszünk. (Hozzáteszem, nem vagyunk nagyméretûek így ez bõven elég.)
Ha most kezded inni a zöld leveket, kezd 1-2 dl-el reggelente! Délelõttönként éhgyomorra kortyolgatjuk el mi is, mivel így a leghatékonyabb. Ezzel elõkészítjük a gyomrunkat a reggeli / tízórai gyümölcsevésre. Ivás után minimum fél órát várj az étkezéssel, hogy legyen ideje a gyomornak megemésztenie és feldolgoznia az ivólevet, ez könnyen fog menni, hiszen már feldolgozott állapotban kapja ezt a rost dús energiabombát!

A táplálékenzimek, amelyek magában a táplálékban – gyümölcsök, zöld levelek – vannak, elkezdik emészteni saját magukat. Gondolj csak a banán elbarnulására.


A zöld növények elegendõ rostot tartalmaznak ahhoz, hogy megfelelõen átmozgassák a beleket. Segítenek a rugalmasság megtartásában, a perisztaltikus mozgásban, szivacsként áttörlik a bél falát, és a lerakódott bélsarakat un. „blokkokat” kimossák a bélbõl. Beállítja a rendszeres székelésünket és nem lesz gond az anyagcserénkkel. Gazdagok vitaminban és ásványi anyagban, így nem kell mindenféle drága kapszulázott termékeket megvásárolni. (Régen mi is ezt tettük és nem állítom, hogy soha nem veszek jó minõségû C-vitamin készítményt, hiszen ne feledjük, még ha egész nap zöldségeken, gyümölcsökön élünk is, megváltozott a Föld ásványi anyag összetétele, a levegõ szennyezettebbé vált és ezáltal a vizeink is tartalmaznak számos kórokozókat. Ám még sem mindegy, hogy csupán egy plusz vitaminkészítményt kell vennünk, vagy felvásároljuk a fél patikát és különbözõ drogériákat gyógyszerekbõl és táplálék-kiegészítõkbõl.)
Élõ, energiát adó enzimeket kapunk általa, közvetlenül a természettõl. Az öregedés, a betegségek, a gyengeség, idegi kimerültség, fáradékonyság, a szellemi képességeink, sõt még a gondolkodásmódunk is mind az enzimektõl (mennyiségétõl) függ. Hogyan is lehetne vidám, élettel teli, sugárzó, felszabadult, világmegváltó az, az ember, aki halott ételekkel próbálja feltankolni szervezetét?

Bár hiszek a halottak feltámadásában, a lélek szintjén, azért azt mégsem hiszem, hogy a hõ kezelt, halott ételek a „másvilágon” a gyomrunkban hirtelen feltámadnának ; )

Az energiát csakis enzimekben gazdag, élõ növényekbõl nyerhetjük táplálkozás esetén, de van más energiaforrásunk is, ami még ennél is fontosabb.

Megszületésünkkor mindannyiunk teste kap bõségesen elegendõ enzimet. Aztán a fõtt ételek és más külsõ hatások által ezeket az enzimjeinket lassan, de biztosan elhasználjuk, föléljük. Van, aki 30 évesen 40 évesnek néz ki, egyre gyakrabban és egyre fiatalabb korban ütik fel a fejüket a különbözõ betegségek. Megszokottá válik a 40 év feletti „korbetegségek”, magas vérnyomás, kopaszodás, klimax, elhízás, gyengén látás, stb.
Nem kell, hogy így legyen! Lehet, most túl optimistának tûnök, és valóban hiszek abban, hogy mi tehetünk az egészségünkért! Mi és nem más!

Használjuk a természet adta bõséges energiákat, enzimeket! A zöld növényeket összekeverhetjük különbözõ fûszerekkel, más zöld növényekkel, csírákkal és gyümölcsökkel. A zöld növény és a zöldség nem mindig ugyanaz! Ezt azért hangsúlyozom ki, mert a zöldségek nem keverhetõek a gyümölcsökkel emészthetõségük szempontjából, a zöldségeknek 2 órára, a gyümölcsöknek 15 perctõl – 4 órára van szükség a megemésztésükhöz! Csak a zöld leveleket keverjük össze gyümölcsökkel. Egy italhoz csak egyféle gyümölcsöt keverjünk! Bátran kísérletezünk különbözõ zöld növényekkel, fûszerekkel! Elkészítésekor mihamarabb igyuk meg, hiszen oxidálódik és veszít enzimtartalmából. Készíthetjük turmixgéppel és gyümölcspréssel is. Gyümölcsprés esetében külön kapjuk meg a rostot és a levet, turmixolásnál egy rostos üdítõitalt kapunk.
Turmixolásnál célszerû tisztított vízzel készíteni az ivólét. 2/3 zöld és 1/3-ad gyümölcs. Ha kevés vízzel készítjük, vagy elkészítés után poharunkba töltve kicsit megváratjuk, besûrûsödhet, ilyenkor egy zöld joghurtot kapunk. (Én csak így hívom és fõleg gyerekek esetében ez nagyon ötletes lehet, így átszoktatni õket az édes, agyoncukrozott dolgokról.

Tippek:
Saját tapasztalataim szerint érdemes olyan gyümölcsöket, amelyek úgymond „semlegesítõ” ízt adnak pl: banán - saját íz érzésem szerint - olyan ízzel keverni, ami erõteljesebb ízû pl: sóska.
Ugyanez igaz a zöld levelekre is pl: a spenót (semleges íz) érdemes savanykás almával (erõteljesebb íz) keverni.
Káposzta esetében, ami elég erõteljes ízû, adhatunk hozzá saláta levelet, ami semlegesíthet. Ha zöld ivólevünket felszeretnénk, pezsdíteni petrezselyem, zeller, fokhagyma és újhagyma fûszerekkel tehetjük meg.


Kapcsolódó cikkek
Vegán étkezés és életmód - II.

Vegán étkezés és életmód - II.

A béltisztító zöld csoda! Miért isszuk a zöldleveket, milyen hatásuk van, miért fontos, hogy életünkbe beiktassuk? Ahhoz, hogy elegendõ fehérjéhez jussunk és úgy, hogy élõ enzimekhez is egyben, amely táplálja szervezetünket, sok zöld, ehetõ növényi levelet kellene elrágcsálnunk, minél zöldebb, annál gazdagabb klorofillban, így közvetlenül vehetjük fel a nap energiáját a leveleken keresztül és hozzájuthatunk még sok értékes tápanyaghoz, vitaminhoz.
Vegán étkezés és életmód I.

Vegán étkezés és életmód I.

Töltsd fel magad enzimdús ételekkel, és életenergiával! Mi is az a vegán étkezés? Mitõl más, mint a hagyományos táplálkozás? Mitõl adhat többet?
Kapcsolódó termékek