Magazin

Vermont az első állam, ahol tilos a zöldséghéjakat a kukába dobni

Az új törvény kötelezővé teszi a cégek és a magánszemélyek számára is a háztáji vagy ipari komposztálást. Ezzel a földterületet és pénzt is spórol az államvezetés.

Vermont példát mutatott a többi államnak hulladékkezelésben azzal, hogy elsőként az amerikai államok közül 2020. július 1-től betiltotta a növényi eredetű hulladék elhelyezését a kommunális hulladékban.

A jogszabály megtiltja a lakóknak, éttermeknek, bolthálózatoknak és más üzletágakban üzemelőknek hogy növényi hulladékot és ételmaradékot - lehámozott zöldség-, és gyümölcshéjat, magokat, tojáshéjat, kávézaccot, ételmaradékot tegyenek a kommunális hulladéktárolóba.

"Ha valami egyszer egy élőlényhez tartozott - állathoz vagy növényhez - annak nem a lerakón a helye - szerepel a hatóságok honlapján.

A kerti növényhulladék, mint a fűnyesedék és az avar szintén a tilalom hatáskörébe tartozik.

A törvény elvárja Vermont állam lakosaitól, hogy a növényi hulladékot külön tárolóba gyűjtsék. Jelenleg három opció közül választhatnak: otthon komposztálnak, elviszik a hulladékot egy gyűjtőpontra, vagy leszerződnek egy hulladékelszállító céggel, amelyik házhoz jön a zöldhulladékért.

A zöldhulladék-törvény a San-Francisco, Seattle és más nagyvárosok által bevezetett hasonló intézkedéseket másolja, de Vermont az első, ahol egy egész állam szintjén lép életbe a törvény. A törvény összhangban van az elterjedt gyakorlattal. Egy közelmúltban végzett kutatás szerint az állam lakóinak 72%-a már eddig is komposztálta a zöldhulladékát. 

"Vermont más államok előtt jár, mert olyan erős az agrárium az államban, hogy nem kellett sokat gondolkodnunk a törvény bevezetésén" - nyilatkozta Cat Buxton komposzt-szakértő a Valley News-nek.

A vermonti hatóságok becslése szerint az állam hulladékának nagyjából 20%-a élelmiszer alapú. Amikor az ilyen hulladék a lerakóra kerül, és betemetődik a következő réteg hulladék alá, metánt termel, egy olyan üvegházhatású gázt, amely az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint 100 éves léptékben 25-ször jobban gyorsítja a globális felmelegedést, mint a szén-dioxid.

A környezetvédelmi hatása mellett a hatóságok bíznak benne, hogy a lakosság figyelmét a zöldhulladék-gyűjtés anyagi megtérülésére is sikerül felhívni. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslése szerint egy négytagú család 1500 dollárt [több, mint 450 000 forint - a ford.] spórol éves szinten, ha csökkenti az élelmiszerpazarlását.

"A klímaváltozás és az üvegházhatású gázok szempontjából is óriási lépés ez a szabály" - mondja Josh Kelly, a Vermont-i Természeti Erőforrások Hivatalának dolgozója. - "Mindemellett, a hulladék felhasználásra kerül. Létrehoz egy munkahelyteremtő rendszert, amiben egy feldolgozott, piacképes termék jön létre, ami nem hulladék többé."

Az eredeti cikk Curtis M. Wong írása, a HuffPost-on jelent meg, angol nyelven, ezen a linken elérhető.

 

© Fordítás: Szirmay Katalin, Zöldbolt

 

Képek forrása: Unsplash, Pixabay 

Kapcsolódó cikkek
Komposztálás lakásban? Igen, lehetséges! Mutatjuk, hogyan!

Komposztálás lakásban? Igen, lehetséges! Mutatjuk, hogyan!

Miért jobb ez a konyhai mini komposztáló, mint ha csak a szemétbe tenném a zöldhulladékot? Nem büdös a komposztáló? Mennyire megerőltető a beltéri komposztáló használata? Mire figyeljek, ha gyerekem van? Erre, és még sok más kérdésre is választ kapsz!
Ágdaráló szolgáltatások szerte az országban

Ágdaráló szolgáltatások szerte az országban

Elvitetnéd, amit aztán pénzért megveszel? Összegyűjtöttük az ingyenes, és olcsó házhoz jövő lehetőségeket. Ha tudsz még ilyet, jelezz, és bővítjük a listát!
Appok és szolgáltatások a hulladékcsökkentés jegyében

Appok és szolgáltatások a hulladékcsökkentés jegyében

Hulladékcsökkentés? Ez is segíthet benne!
5  fontos érv a talajtakarás mellett

5 fontos érv a talajtakarás mellett

Még nem mulcsozol? Itt az ideje, hogy változtass rajta!
A Föld Órája, avagy mit tehetünk bolygónkért?

A Föld Órája, avagy mit tehetünk bolygónkért?

Te is megvagy egy óráig áram nélkül? Vegyél részt a Föld Órája akcióban... de cselekedj utána is!
Tényleg a lebomló műanyag lenne a megoldás?

Tényleg a lebomló műanyag lenne a megoldás?

Lebomló műanyag. Ugye milyen jól hangzik? De miről is van szó valójában? Időnként felmerül a kérdés, hogy miért nincs például lebomló szemeteszsákunk? Válaszolunk. :)
Kapcsolódó termékek