Magazin

Veszprém kerékpárosbarát település lett

Tavaly hatodik alkalommal hirdették meg itthon a „Kerékpárosbarát Település” pályázatot, amely elismerést Veszprém első alkalommal kapta meg. A megyeszékhely síkvidéki településeket is megelőzve kapott elismerést.

A minisztérium a pályázatot három települési kategóriában hirdette meg. Az értékelésnél azt vették figyelembe, hogy az adott település fejlesztési elképzeléseiben milyen szerepet kap a kerékpárutak építése, mennyire figyelnek oda ezek karbantartására és a településen milyen eredményességgel segítik elő a kerékpározás népszerűsítését.

Bár egy olyan városban, ahol az egyik dombról a másikra kell felkerékpározni, nehezebb az embereket rávenni a kerékpáron való közlekedésre, Veszprém mégis több olyan síkvidéki települést előzött meg, ahol nagy hagyományai vannak a kerékpározásnak.

Veszprémnek jelenleg 12 kilométer kiépített kerékpárútja van, de a városon belül még több kilométer, kerékpározásra alkalmas kijelölt útszakasz található. Ezen kívül tervezik a jövőben további két új kerékpárút megépítését Veszprém és Nemesvámos, valamint Veszprém és Márkó között.

 

 

A városvezetés célja az, hogy minél többen szálljanak ki az autókból és a munkába, az iskolákba kerékpáron járjanak. Ez is elősegítheti az egészséges környezet fenntartását és azt, hogy az itt élők jól érezzék magukat.

„Kerékpárosbarát Munkahely” elismerésben részesült a Ringató Körzeti Óvoda Kuckó Tagóvodája Az óvodában is nagyon fontosnak tartják a kerékpározást. Igyekeznek gyerekeket már kis korukban megtanítani kétkeréken közlekedni és a kerékpározás szabályait is ismertetetik a kicsikkel.

A Blautech Humán és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft. már harmadik alkalommal nyerte el a „Kerékpárosbarát Munkahely” elismerést. Akik kerékpárral járnak be dolgozni, azok sokat tesznek a városban élők egészsége érdekében. A cég dolgozóinak jelentős része kerékpárral jár be a munkahelyére, ezt a mozgalmat segíti a cég vezetése azzal, hogy a kerékpárral érkezőknek tározókat építettek és kialakítottak zuhanyzó, valamint öltöző helyeket is.

A helyi kerékpáros közlekedés elősegítése a város energiastratégiájának is szerves része.

Kapcsolódó cikkek
Zöldút a Rákos-patak mentén

Zöldút a Rákos-patak mentén

A hamarosan elinduló „Rákos-patak menti ökoturisztikai folyosó” - Dunától a városhatárig vezető - fejlesztése a főváros első igazi városi zöldútja lehet. De mi is az a zöldút?
Már tekerhető a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat

Már tekerhető a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat

A Pilisi Parkerdő Zrt. kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően immár - 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával - egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére.
Városi roller csomagtartóval

Városi roller csomagtartóval

A városok légszennyezettségén sokat javíthatunk, ha autó helyett - amikor lehet - alternatív utazási megoldásokat választunk: közösségi közlekedés, kerékpározás, telekocsizás, gyaloglás vagy éppen rollerezés. Utóbbi elterjedését segítheti elő egy újfajta modell, mellyel a rövid távokon történő teherszállítást, bevásárlást is intézhetjük.
Teherbiciklis központ nyílt Budapesten

Teherbiciklis központ nyílt Budapesten

A Cargonomia Budapest első teherbiciklis központja, ahol kipróbálhatsz és kibérelhetsz mindenféle kerékpáros szállítóeszközt. Sőt! Biozöldség-átvevő pontként is üzemel, és szövetkezeti biopékség kenyerét szállítja házhoz.
Elindult a Bubi, az első budapesti közbringarendszer

Elindult a Bubi, az első budapesti közbringarendszer

Budapest új közösségi közlekedési lehetőségeként szeptember 8-án elindult a fővárosi közbringarendszer, a MOL Bubi. Jegyet venni a főbb gyűjtőállomások érintőképernyős felületein és a MOL Bubi weboldalán lehet, míg bérletet a BKK ügyfélközpontjaiban.
Elképesztő biciklishidat építettek Koppenhágában

Elképesztő biciklishidat építettek Koppenhágában

Koppenhágában, a kikötő felett egy emelet magasan futó, kétsávos biciklishidat adtak át a közelmúltban. A látványos és szívgyönyörködtető építmény tökéletes példája, a Jan Gehl világhírű városépítész vezette emberközpontú várostervezésének.
Kapcsolódó termékek
- 17Benecz Paraferee Ferenc: Kerékpártúrák a BükkbenBenecz Paraferee Ferenc: Kerékpártúrák a Bükkben
nem rendelhető
2 995 Ft2 490 Ft 2 490 Ft/1 db