Magazin

Világfák - faültetés a jövőért

Az elsősorban helyi közösségeket és fiatalokat megszólító Világfák kampányban idén országszerte több mint ötezren ültettek fát. A kezdeményezés nemcsak szemléletet formál, de a következő generációk számára is maradandó üzenetet hagy. A remélhetőleg matuzsálemmé cseperedő csemetéket és a közösség erejének jövőbe mutató jó példáját.

Az Éghajlatvédelmi Szövetség "Világfák" kampányához 2016-ban 57 helyi közösség (iskolák, óvodák, civil szervezetek és önkormányzatok) csatlakozott. Több mint ötezren vettek részt az október 10. és november 30. között megrendezett akciókon, ahol összesen 135 facsemetét ültettek el az elmúlt években „Év fája" címet elnyert fajokból.

Az Éghajlatvédelmi Szövetség szemléletformáló kampányának fő célja felhívni a jelen generációk figyelmét az éghajlat-, környezet-, illetve természetvédelem jelentőségére; továbbá arra, hogy mindannyian hatással vagyunk bolygónk sorsának alakulására. A helyi közösségek faültetései egyfajta szimbolikus lépést jelentenek a jövő felé. Megmutatják, hogy kis változtatásokkal, vállalásokkal és a közösség aktív részvételével előremutató – s a következő generációk szempontjából véve is számottevő - eredményeket érhetünk el.

 

 

 

A kampány segítségével a szövetség a települési és városi fák, fasorok, parkok ültetésének, megőrzésének, gondozásának fontos feladatát is népszerűsíteni kívánja, hiszen ezek a velünk élő növények nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak városainknak és településeinknek a éghajlatváltozással járó negatív hatások (pl. a nyári forróság enyhítése, hőszigetek visszaszorítása, szelek fékezése, stb.) mérséklésében.

A 2016-os Világfák kampány során elültetett fafajták közt megtaláljuk a magyar kőrist, mezei szilt, kocsányos tölgyet s a mezei juhart is. A közösségi ültetések a nagyobb városoktól (mint például Miskolc, Szeged, Pécs vagy Győr) a kisebb lélekszámú településekig (mint például Kocsér, Fenyőfő, Ócsa vagy Bodrogolaszi) az ország minden égtáján zajlottak.

A helyi közösségek legtöbbször nemcsak a facsemetetét (vagy facsemetéket) ültették el, de az eseményt kisebb-nagyobb rendezvényhez is kötötték; volt, ahol az ültetés környezetvédelmi vetélkedőhöz, iskolai témahéthez, községi ünnephez, faluszépítéshez, konferenciához vagy szemléletformáló természetvédelmi rendezvényhez kapcsolódott. A hajdúszoboszlói Pávai Vajna Ferenc iskola udvarán betont törtek fel, hogy két új fával gazdagodjon az intézményi környezet; fát ültettek a Hortobágyi Madárkórház kertjében a daruünnepet követően; de csatlakozott a kampányunkhoz Bogyiszló is, melynek kasztói őstölgyesében élő famatuzsálemei - azaz „vándorló fái"- második helyezést értek el az Év Fája 2016-os versenyén.

A 2014-ben hagyományteremtő céllal elindított Világfák kampányhoz 2014-ben 21, 2015-ben 40 közösség csatlakozott. A résztvevők idén is igényelhettek az ültetésekhez egy-egy emléktáblát: a Világfák kezdeményezés emblémája hun életfa motívum felhasználásával, rogyasztott üveghulladékból készült. 

Kapcsolódó cikkek
Faültetési tippek

Faültetési tippek

A tavasz és az ősz a fák és bokrok telepítésének elsődleges időszaka. Ilyenkor érdemes előre tervezni és néhány csemetét, cserjét elültetni, hiszen az egyre forróbb nyarak idején nagy szükségünk van az árnyat adó zöldre. Praktikus tippek és tanácsok az ültetéshez.
50 millió fát ültettek el Indiában egy nap alatt

50 millió fát ültettek el Indiában egy nap alatt

Különleges rekordot céloztak meg Indiában. Az északi országrészen fekvő Uttar Prades állam lakói mindössze 24 óra alatt majdnem 50 millió facsemetét ültettek el. A környezetvédelmi világrekord kísérlet legfőbb célja a figyelemfelhívás és a globális éghajlatváltozás káros hatásainak visszaszorítása.
Inkább egy fát hagynék magam után, mint egy sírkövet

Inkább egy fát hagynék magam után, mint egy sírkövet

"Mit választasz: kukacok, vagy mókusok lakmározzanak a testedből halálod után?" - ezt a kérdést teszi fel a Bios Urn a csapata. A spanyol estudimoline design stúdió terméke egy olyan temetkezési módot kínál, amely lehetővé teszi, hogy hamvaink egy fává alakuljanak át.
Egy pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik

Egy pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik

Roppant nehéz manapság tisztességes ételhez jutni. Tisztességes kenyérhez meg gyakorlatilag lehetetlen. De szerencsére mostantól Pécsen erre is van megoldás.
Kapcsolódó termékek