Magazin

Virágzik az ételmegosztó mozgalom

Pár hónapja kezdte meg működését a Leuven Food Sharing mozgalom, és máris 3600 résztvevője van. A csoport tagjai szabadon árusíthatnak, vásárolhatnak vagy ajándékozhatnak egymásnak otthon készített ételeket közös étkezésre vagy akár elvitelre.

Az ötlet megalkotója egy londoni fiatalember, aki több hasonló kezdeményezést tanulmányozott át, de működésükkel nem volt megelégedve, így saját mozgalmat indított. A csoport a kezdetekben a leuveni diákok között volt népszerű, ám mostanra ennél jóval szélesebb körben terjedt el, és egyre több embernek kínál elérhető áron kiváló ételeket.

A mozgalom azonban ennél jóval tovább merészkedik; nem csak közelebb hozza az embereket egymáshoz és fellép az élelmiszer pazarlás ellen, de még a rászorulókon is segít.

 

 

Kultúrák és ízek találkozása

A csoport tagjai a közösségi oldalon hirdetik, hogy mikor milyen ételt készítenek, illetve az átvétel módját. Lehetőség van ismerkedéssel egybekötött étkezésre, amely során közzéteszik a találkozó helyszínét és időpontját, a menüsort és a kikalkulált árat. Természetesen lehetőség van elvitelre is, ez esetben az otthonában keresik fel a szakácsot, vagy egy közös találkozó ponton cserél gazdát az étel.

Az ételek összetétele igen változatos, ami annak is köszönhető, hogy Leuven egy pezsgő iskolaváros, ahol rengeteg kultúra találkozik a világ számos pontjáról. Így a csoport tagjai kóstolhatnak ételeket Indiából, Albániából, Texasból, Japánból, Olaszországból, Mexikóból, Kínából vagy éppen Vietnamból.

Az ételek nagyjából fele valamilyen főétel, a másik fele snack vagy édesség, de olykor árulnak italt, házi joghurtot és dzsemet is. A hagyományos húsos fogások mellett számos vegetáriánus, vegán, vagy éppen nyers vegán étel is fellelhető, ezzel is felhívják a figyelmet a felelős étkezésre.

Nehezen tervezhető

Az étkezés tervezése a mozgalom segítségével viszont már nehezebb kérdés. Amennyiben a felesleget kínálják fel a csoport tagjai, nem lehet előre tervezni, és csupán egy hirdetés jelenik meg az oldalon, hogy az adott étel akár azonnal átvehető. Ebben az esetben sokszor csak egy-két adag ételről van szó, így ezek szinte minden esetben azonnal gazdára találnak.

Az előre tervezett ételeknél ezzel szemben jóval több adaggal lehet kalkulálni. Ilyenkor a szakács előre meghirdeti, hogy egy adott napon milyen ételt készít, és előre bejelentkezhetnek a leendő fogyasztók. Ebben az esetben a szakácsnak is könnyebb dolga van, hiszen pontosan tudja hány főre kell főznie.

Nem ritka, hogy egy adott ételre akár tizenöt – húsz érdeklődő is jelentkezik, de átlagosan négy-hat adag kerül elfogyasztásra. Ez persze attól is függ, hogy közös étkezésről van-e szó, hiszen a szakács lakásának mérete behatárolja a létszámot. Elvitel esetén az adagok száma szabadon növelhető.

A közös étkezésről az elvitelre helyeződött a hangsúly

A csoport indulásának kezdetén túlnyomó többségben a közös étkezés volt a jellemző, ám a létszám bővülésével egyre inkább az elvitelre helyeződik át a hangsúly. Pedig az ismerkedéssel egybekötött esték egyben társas eseményként is szolgálnak, és új barátságok alakultak ki. Persze az átvétel során is lehet ismerkedni, azonban ennek mélysége igen változó.

A földrajzi behatároltság is igen fontos tényező, mivel a csoport tagjai az adott városból vagy annak igen szűk vonzáskörzetéből kerülnek ki. Ez azzal is magyarázható, hogy a tagok sok esetben időt is szeretnének spórolni a készétel vásárlásával, és ha az átvételért sokat kell utazniuk, akkor az már többlet időráfordítást igényel.

Folytatásért ugrás az eredeti cikkre.

Kapcsolódó cikkek
Élelmiszermentő applikáció

Élelmiszermentő applikáció

Az élelmiszer-pazarlásra világszerte óriási figyelem irányul, hiszen egyaránt hatással van a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre. Korábbi cikkünk folytatásaként most egy hazánkban tesztelésre váró, újszerű megoldásról adunk hírt.
Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyre több lelkesítő ötlet az élelmiszerpazarlás ellen

Egyesült Államok, Dánia és Svájc után már Angliában is nyílt egy élelmiszerhulladékokat értékesítő bolt. A vásárlók úgy fizetnek a lejárt élelmiszerért, ahogy kedvük tartja, így segít a működtető szervezet a rászorulókon. És ez csak egy az általuk működtetett pazarlásmentő programok közül...
Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen

Csúnya, "testi hibás" gyümölcsökkel és zöldségekkel veszi fel a harcot az élelmiszer pazarlás ellen az Intermaché francia szupermarketlánc. Az ételpazarlásban ugyanis nem csak mi, fogyasztók, de az üzletek is élen járnak, hiszen a hibás, szabálytalan darabok általában a kukában kötnek ki.