Magazin

Zöldülő fűtéstámogatási rendszer Bécsben

Jövő évtől hal helyett hálót kapnak a bécsi rászorulók: a fűtéstámogatási rendszer átalakításával ugyanis egyszeri anyagi hozzájárulás helyett inkább a fűtésköltségek csökkentését szolgáló kisebb beruházásokat támogatja a város.

2013 januárjától átalakítja fűtéstámogatási rendszerét az osztrák főváros. A rászorulók az eddigi személyenként és szezononként egyszeri 100 eurós támogatás helyett ezentúl az élethelyzetükhöz jobban igazodó, az energiaköltségeik tartós csökkentését célzó energiatámogatást igényelhetik.

A korábbi fűtéstámogatással azonos, összesen hatmillió eurós költségvetésű energiatámogatás keretében például a rászoruló háztartások a város költségén cseréltethetik ki az ötliteres, kémény nélküli gáz üzemű átfolyós vízmelegítőjüket. Ezzel a mintegy 1.600 háztartást érintő lépéssel nemcsak a karbantartási- és energiaköltségeket lehet tartósan csökkenteni, de jelentősen növelni lehet a lakók biztonságát is. A maximum 700 eurós támogatásból a város nemcsak az új készüléket, hanem a szerelési munkákat is finanszírozza. A költségeket közvetlenül téríti meg a szerelést végző szerződéses partnernek.

 

 

Az új energiatámogatás második eleme az ingyenes helyszíni energiatanácsadás, amelynek során az energiatanácsadó javaslatokat tesz a háztartások számára, miként csökkenthetik gáz- és áramfogyasztásukat. A lakóknak ezt az ajánlást kell csatolniuk a támogatás igényléséhez, amely akár az öreg villanybojler, kiszolgált villanytűzhely vagy az áramzabáló húszéves mosógép lecserélését is magában foglalhatja. Ezekhez a költségekhez a város egyszeri alkalommal, maximum 1.000 euróig járul hozzá.

Az energiatámogatás harmadik eleme a különösen rászorulókat célozza meg: tőlük a város egyszeri alkalommal átvállalja a szolgáltatóknál felhalmozott tartozásukat, a fűtés- és melegvíz-kazán javítási költségét vagy az új fűtésszabályzó beépítését, feltéve, hogy a támogatási jogosultság valóban indokolt. Újdonság, hogy ezt a támogatási formát egész évben lehet kérni, és nem csak a téli hónapokban, mint a fűtési hozzájárulást. Az új energiatámogatás igénylésére mintegy százezer bécsi jogosult. - írja a Greenfo.

Kapcsolódó cikkek
Energiahatékony lakás kialakítása

Energiahatékony lakás kialakítása

Folytatható-e fenntartható, energiatakarékos életmód a városokban? Milyen lehetõségeink vannak, hogy környezetbarát módon csökkentsük a lakások energiafelhasználását? A családi házakkal szemben bizonyos szempontból nehezebb dolgunk van, amikor egy többlakásos társasházban lévõ lakástulajdonosként energiahatékonyságra irányuló felújításra határozzuk el magunkat. Ezt a lépést azonban nem csak pénztárcánk, hanem egészségünk és a környezet védelmének érdekében is meg kell tennünk!
Energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthont szeretnék!

Energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthont szeretnék!

Manapság a csapból is a fenntarthatóbb, egészségesebb életmódra való ösztönzés folyik, ami nem csoda, hiszen a magas energiaárak, a klímaváltozást jelzõ egyre tomboló természeti erõk, a mind gyakrabban jelentkezõ betegségek (rák, allergia, stb.) mindenkit valamiféle megoldás keresésére ösztökélnek.
Bio-Szolár házak - Bemutatópark Németországban II. rész

Bio-Szolár házak - Bemutatópark Németországban II. rész

A Frankfurt közelében található SonnenPark bemutatásáról szóló cikk folytatása.
Kapcsolódó termékek
Solflex hőtükör tekercsSolflex hőtükör tekercs
rendelhető
2 590 Ft 2 590 Ft/1 db
kosárba