Magazin

Zöldülõ légifolyosók?

Korunk egyik sokak által használt közlekedési eszköze a repülõgép. Az igencsak környezetszennyezõ utazási forma ma már olyan alternatívákat is tartogat, melyekkel némileg ellensúlyozhatjuk a repülõutak környezetterhelését.

 

Bár a világ széndioxid-kibocsátásának mindössze 2%-a származik légi közlekedésbõl, a tendencia ezen a területen is a károsanyag-kibocsátás csökkentése felé mutat.

Egy-egy repülõút környezeti terhelésérõl az ún. széndioxid-kalkulátorok adnak tájékoztatást néhány egyszerû adat megadása után. Ilyen például a Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezet (ICAO) széndioxid-kalkulátora. Ez a kiindulási és célállomás, valamint az utasok számának megadása után megmutatja, hány kilogramm a széndioxid-kibocsátásunk.

A károsanyag-kibocsátás csökkentését a légitársaságok ésszerûsített üzemanyag-felhasználással és modern hajtómûvel felszerelt gépekkel igyekeznek megvalósítani. Utóbbi játszik a legnagyobb szerepet ezen a téren.


Az utasok számára kínálkozó "zöldítési" lehetõséget a British Airways ClimateCare nemzetközi klímavédelmi szervezettel közösen létrehozott rendszere hozta Ha valaki személyesen szeretne hozzátenni a repülõutak  károsanyag kibocsátásának "semlegesítéséhez", az megteheti a szóban forgó carbon offset rendszeren keresztül. A légitársaság weboldalán az utasok a rájuk esõ szén-dioxid mennyiséget már a foglaláskor „ellensúlyozhatják” egy plusz díj, a carbon offset megfizetésével.


Az önkéntes alapon befolyt hozzájárulásokból a ClimateCare olyan projekteket finanszíroz a világ különbözõ részein, amelyek semlegesítik, vagy azonos mennyiségû oxigén termelésével ellensúlyozzák a kibocsátott szén-dioxidot. Ilyenek például az erdõtelepítési projektek vagy a megújuló energiahordozók alkalmazásának fejlesztése.

Mivel nem minden légitársaság alkalmazza a rendszert, a ClimateCare oldalán akkor is vásárolhatunk carbon offset jegyet, ha másik társasággal utaztunk. Az oldalon lévõ kalkulátorral egy perc alatt kiszámítható és kifizethetõ repülõutunk „széndioxid ellensúlya”.


Az eredeti, teljes cikk és további információk megtalálhatók a TUDATOS VÁSÁRLÓ honlapján.


Kapcsolódó cikkek
Repülőgépekkel a vadon élő fajok védelmében

Repülőgépekkel a vadon élő fajok védelmében

Az Emirates Légitársaság két Airbus A380-as repülőgépe új külsőt kapott, oldalaikon veszélyeztetett állatfajok láthatók. A társaság ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet a vadon élő fajok illegális kereskedelmének nemzetközi problémájára.
Napenergiára állt át az egyik legnagyobb indiai reptér

Napenergiára állt át az egyik legnagyobb indiai reptér

Az indiai Kocsín repülőterén két éve elégelték meg a napi szinten is óriási áramszámlát. A probléma idén augusztusban oldódott meg, azóta a kocsíni a világ első olyan repülőtere, amit teljes egészében napenergiával működtetnek.