Mitől zöld?

Ma már minden cég azzal akar kitűnni, hogy termékei öko, bio, vagy "zöld" termékek. Gyakran álzöld reklámokkal, 'zöldre festett' termékekkel is szembe találhatjuk magunkat, azonban léteznek valóban környezetbarát termékek. 

A Zöldboltban termékeinket szigorú kritériumok alapján válogatjuk, melyekről itt olvashatsz. A kiválasztás során figyelembe vesszük a termékek gyártásának a módját, a csomagolás milyenségét, a használatuk során felmerülő környezetvédelmi szempontokat, valamint az adott termékek használat utáni sorsát is. Azt valljuk azonban, hogy mindez nem elég. Fontosnak tartjuk az adott termékeinkre vonaktozóan minél több információt megosztani veletek, így Ti is azt érezhetitek, hogy megalapozott, tudatos döntést hoztatok. Termékeink adatlapján azok környezetbarát tulajdonságairól több módon is tájékozódhatsz:

1, Környezeti információ: Minden termék adatlapján a Környezeti információk fül alatt szövegesen is leírjuk az adott termék legfontosabb környezeti előnyeit, a csomagolás módját, hasznosíthatóságának lehetőségét.  

2, Ökocímkék: Termékeink legfontosabb környezetbarát tulajdonságait, hivatalos minősítéseit minden esetben piktogramokkal is megjelenítjük. Ezen piktogramok egy része hivatalos, elterjedt minősítési rendszerek szimbóluma, másik részét mi hoztuk létre, mivel nem állt rendelkezésre megfelelő minősítés ezeknek a fontos tulajdonságoknak a jelzésére. Az oldalunkon előforduló ökocimkéket alább találod. Minden leírás után találsz egy linket amelyre kattintva kilistázhatoda az adott cimkével ellátott termékeket. 

 

100% lebomló

100% lebomló:

Ezek a termékek olyan természetes anyagokból készülnek, amelyek biológiailag könnyen lebomlanak. Életciklusuk végén komposztálhatod őket, így nem okoznak hosszú időn keresztül szennyezést akár a természetben vagy a hulladéklerakókon, mint sok műanyagból készült hasonló termék.

Itt találod 100% lebomló termékeinket.

 

állatkísérlet-mentes

Állatkísérlet-mentes:

A kozmetikum gyártója nem végez állatkísérleteket.

Itt találod állatkísérlet-mentes termékeinket.

BDIH

BDIH

A német BDIH (Bundesverband deutscher Industrie- und Handelsunternehmen) logójával ellátott kozmetikumokról biztosan tudhatjuk, hogy növényi alapanyagaik a lehető legnagyobb mértékben – de nem kötelezően – ellenőrzött biotermesztésből származnak, vagy vadon gyűjtötték őket, nincsenek bennük szintetikus színezékek és illatanyagok, kőolajszármazékok, és csakis természetes vagy természetazonos anyagoknak köszönhetik tartósságukat. A termékek előállítása során tilos a génmódosított anyagok felhasználása és az állatkísérlet, valamint tilos a radioaktív sugárzással végzett tartósítás.

Itt találod BDIH minősített natúrkozmetikumainkat.

BIO

Bio

Tanúsított ökológiai gazdálkodásból származó összetevőkkel készült élelmiszerek és kozmetikumok. A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított termékek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket vásárol.

Itt találod bio termékeinket.

boltjainkban újratöltjük

Boltjainkban újratöltjük:

A legjobb hulladék az, amelyik meg sem "született". Ennek jegyében árulunk olyan termékeket, amelyeknek a csomagolása tartós így ha a termék maga elfogyott, akkor a meglévő csomagolásba a termékeket újratöltjük. Így csak azt veszed meg, amire tényleg szükséged van. Ezzel közvetlenül hozzájárulsz a műanyag hulladékok csökkentéséhez és az erőforrásokkal való takarékos bánásmódhoz. 

Itt találod újratölthető termékeinket.


cosmebio

Cosmebio

A Cosmebio egy natúr- és biokozmetikumokat minősítő szakmai szövetség, mely 2002-ben jött létre 10 kozmetikai laboratórium együttműködése révén Franciaországban. A Cosmebio minősítés célja, hogy hiteles tanúsítást adjon a valódi ökológiai termékeket gyártó vállalatok számára, akik megfelelnek a chartában rögzített szakmai és etikai kritériumoknak. A Cosmebio jelenleg két szabvány, az Ecocert és a Qualité France szerint minősít, a Cosmebio tanúsítványt tehát önmagában nem ítélik oda.

A kritériumok alapján két szintet különítenek el:

Biokozmetikum: Az Ecocert Organic Cosmetic előírásának megfelelő minősítés. Legalább 95%-ban természetes összetevőket tartalmaz, vagy természetes forrásból származik. A növényi összetevők legalább 95%-a biogazdálkodásban termelt. A termék tartalmának legalább 10%-a biogazdálkodásban termelt.

Natúrkozmetikum: Az Ecocert Natural Cosmetic előírásának megfelelő minősítés. Legalább 95%-ban természetes összetevőket tartalmaz, vagy természetes forrásból származik. A növényi összetevők legalább 50%-a biogazdálkodásban termelt. A termék tartalmának legalább 5%-a biogazdálkodásban termelt.

Itt találod Cosmebio minősített termékeinket.

csomagolásmentes

Csomagolásmentes

A termék nincs becsomagolva legfeljebb egy kis címke található rajta. Ha hulladékmentes életmódra törekszel, ezek tökéletesek lesznek számodra!

Itt találod csomagolásmentes termékeinket.


Der Blaue Engel

Der Blaue Engel

Az első ökocímke, 1978 óta létezik. Azok a termékek kaphatják meg, amelyek környezetre káros termékeket váltanak ki. A címke három részből áll:

(1) a kék logóból,
(2) a logót körülölelő kiegészítő feliratból amely arra a környezeti jellemzőre utal, amiért a termék elnyerte a minősítést (pl. 100%-ban újrahasznosított anyagból készült)
(3) feliratból, amely azt a védendő értéket jelöli meg, amely területen a termék vagy szolgáltatás jól teljesítés.
Jelenleg 4 védendő érték szerepel a programban: ember és a környezet, a klíma, a víz és az erőforrások.

Itt találod a Der Blue Engel ökocímkével rendelkező termékeinket.

Eco Garantie

Eco Garantie

Az Eco Garantie a legelterjedtebb, nemzetközileg is ismert belga biominősítés. A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. Biotermesztés szabályai az egész Európai Unióban egységesen meghatározottak, a szabályok betartását és a tanúsítványok kiállítását nemzeti szervezetek végzik minden tagállamban. Ám vannak még olyan bio, természeti környezetet kímélő termelést ellenőrző és tanúsító programok amelyek eltérnek az uniós rendeleti szabályoktól, attól független saját standardokat alakítanak ki. A Eco Garantie az egyik ilyen védjegy.

Itt találod az Eco Garantie ökocímkével rendelkező termékeinket.

ecocert

Ecocert:

Az Ecocert a legelterjedtebb, nemzetközileg is ismert francia biominősítés (FR-BIO-01). Van intézetük Németországban, Portugáliában, Romániában és Spanyolországban is. A biotermesztés szabályai az egész Európai Unióban egységesek, a szabályok betartását és a tanúsítványok kiállítását nemzeti szervezetek végzik minden tagállamban. Ezért az EU Organic jelölését is fel kell tüntetni a termékek csomagolásán.

Itt találod az Ecocert tanúsítvánnyal rendelkező termékeinket.

EU Ecolabel

EU Ecolabel:

Azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célra szolgáló termékeké és szolgáltatásoké uniós ökocímkét kaphatnak, ez az EU Ecolabel. A védjegyek lényege, hogy piaci előnyben részesülhessenek azok a termékek vagy szolgáltatások, melyek bizonyítottan kisebb mértékű terhelést jelentenek környezetükre, mint riválisaik (pl. újrahasznosított, újratölthető, csökkentett erőforrás-felhasználású, nincs veszélyesanyag-tartalma). Az EU öko-címkéjének előnye abban áll ugyanaz a feltételrendszer vonatkozik az adott termékre az egész Unióban, függetlenül attól, hogy azt melyik tagállamban állítják elő vagy értékesítik.

Itt találod EU Ecolabel tanúsítvánnyal rendelkező termékeinket.

Fairtrade

Fairtrade:

Méltányos kereskedelemből származó termékeket minősítő védjegy. A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A méltányos kereskedelemben részt vevő felek minden esetben egyedi árat alakítanak ki, figyelembevéve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket. Azokban az esetekben, amikor az áruk árát nemzetközi egyezmények határozzák meg (például kávé vagy kakaó), minimál árat alakítanak ki, mely a világpiaci árnál magasabb. Ezáltal a termelők olyan továbbfejlesztett termelési rendszereket és munkakörülményeket tudnak átvenni, amelyek mind a gazdák, mind a munkások, mind pedig és a környezet hasznára válnak.

Itt találod Fairtrade minősített termékeinket.

FSC

FSC:

Az Forest Stewardship Council felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. A minősítés szavatolja, hogy az erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak betartják a szervezet szabványait és előírásait, s az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során érvényesülnie kell a biológiai fajgazdagság és az ökológiai egyensúly fenntartásának, az érintett területeken biztosítani kell a dolgozók és a lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülését is.

Az FSC jelölés megtalálható papír termékeken, kiadványokon, csomagoló anyagokon, bútorokon, és kapható már FSC minősítésű gumikesztyű is.

Termékeken három típusú jelöléssel találkozhatunk:

  • FSC 100% - a termék FSC tanúsított erdőgazdálkodásból származó alapanyagot tartalmaz, megfelel az FSC környezetvédelmi és szociális követelményrendszerének.
  • FSC Mix – a termék tartalmaz FSC tanúsított erdőgazdálkodásból származó alapanyagot, újrahasznosított anyagot, vagy más ellenőrzött forrásból származó összetevőt
  • FSC Recycled – a termék újrahasznosított alapanyagból készült, de tartalmazhat némi első felhasználású összetevőt is.

Itt találod FSC minősített termékeinket.


GOTS

GOTS:

A GOTS (Global Organic Textile Standard) címke a világ vezető biotextil standardja. Ökológiai és szociális kritériumokat is tartalmaz, és a teljes ellátási láncot független minősítéssel látja el. Két fajtája van:

  •  A GOTS „bio” címkét azok a textiláruk kaphatják meg, amelyek legalább 95% minősített bio rostokból állnak, és maximum 5% bennük a szintetikus vagy nem bio természetes rostok aránya.
  • A GOTS „X% bioalapanyaggal készült” címkét azok a termékek kaphatják meg, melyek legaláb 70% minősített bio rostot, és maximum 30% nem bio rostot tartalmaznak, de maximum 10% szintetikus  rostot (kivéve a zoknikat, leggingeket és sportruházatot, melyben 25% megengedett)

Itt találod GOTS minősített, biopamutból készült termékeinket.

Hazai

Hazai:

A Magyarországon gyártott termékek szállítása kevesebb károsanyag kibocsátást igényel, ráadásul a helyi gazdaságot, munkahelyeket támogatod velük. Élelmiszerekből kizárólag Magyarországon termelt összetevőkkel, itthon készült termékeket találsz nálunk, mert az igazi ökoélelmiszer lokális is!

Itt találod hazai termékeinket.


hulladékszegény

Hulladékszegény:

A piacon elérhető hasonló termékekhez képest nulla vagy jóval kevesebb hulladékkal járó megoldás, az esetlegesen keletkező hulladék pedig általában újrahasznosítható és/vagy lebomló. Hulladékmentes, zero waste életmód kialakításához nagyszerű termékek!

Itt találod hulladékszegény termékeinket.


NaTrue

NaTrue:

NaTrue szigorú kritériumokkal minősíti a kozmetikai termékeket. A NaTrue-t létrehozó európai natúr- és biokozmetikumokat gyártó cégek úgy találták – miközben egyre több kozmetikai terméket hoznak forgalomba szerte a világon az organikus, ökológiai és természetes hívószavak alatt –, a tisztánlátás mind nehezebbé válik a gyártók, a kereskedők és a fogyasztók számára is. A NaTrue azzal a céllal alakult, hogy a profitérdekelt minősítő szervezetek helyett egy etikailag és ökológiailag szigorúbb követelményeket előíró, pártatlan szakértők munkájára támaszkodó európai platform jöjjön létre, amelynek segítségével könnyebbé válik az eligazodás a vásárlók számára.

NaTrue-jelet három fokozatban lehet kiérdemelni:

  • az egy csillagos jelet és természetes, azaz natúr kozmetikum minősítést a csak természetes anyagokat tartalmazó kozmetikumok kaphatják,
  • a két csillagosoknál szigorúbbak a követelmények, a növényi összetevők legalább 70%-ának ökológiai gazdálkodásból kell származniuk,
  • a három csillagos biokozmetikum címke használati jogát pedig azok a termékek kaphatják meg, amelyekben minimum 95%-ban ökológiai termesztésből származó növényeket dolgoztak fel.

Itt találod NaTrue minősített natúrkozmetikumainkat.

 

Nordic Ecolabel

Nordic Ecolabel:

Az észak-európai régió (Norvégia, Finnország, Svédország, Dánia, Izland) ökovédjegye a Nordic Ecolabel. Ezt a környezetbarát címkét olyan termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célra szolgáló áruk. Célja, hogy piaci előnyben részesülhessenek azok a termékek, melyek életciklus elemzéssel bizonyítottan kisebb mértékű terhelést jelentenek környezetükre, mint riválisaik Lehetnek például újrahasznosítottak, újratölthetők, komposztálhatók, csökkentett erőforrásfelhasználásúak, vagy veszélyes anyagoktól mentesek. A rendszer alapjait szabályzat és jogszabály rögzíti. Mindegyik államban működik a tanúsításért felelős szervezet, és a termékcsoportok kritériumrendszereit közösen dolgozzák ki. A védjegy odaítélését a termékek, szolgáltatások ellenőrzését és tanúsítását állami fenntartású intézmény koordinálja.

Itt találod Nordic Ecolabel minősített termékeinket.

Ökotakarékos

Ökotakarékos:

Ökotakarékos termékeinkkel egyszerre spórolsz pénzt és erőforrásokat, így a pénztárcád és a Föld is jól jár. A megtakarítás sokféleképp keletkezhet: fűtési vagy villamosenergia számlán, vagy éppen ha nem kell többé eldobható termékeket venned, esetleg sokféle csilivili takarítószereket, amelyek egy nagyon kis funkciót töltenek be nagyon drágán, és sok helyet foglalnak.

Itt találod ökotakarékos termékeinket.

 


pálmaolajmentes

Pálmaolajmentes:

A pálmaolajmentes termékek felkutatása nem egyszerű, mert több tucat néven jelenhet meg az anyag az összetevőlistában. Mi megspóroltuk nektek a munkát és végigböngésztünk összes termékünket ezt figyelembevéve. Vannak összetevők, melyek készülhetnek pálmából, de más olajból is. Azok a termékek amelyek ilyet tartalmaznak csak akkor kapták meg a címkét, ha a gyártó tájékoztatása szerint másból készültek.

Miért figyelj oda erre?

A világ egyre növekvő pálmaolaj igényének kielégítésére rengeteg esőerdőt égetnek fel és irtanak ki napjainkban Indonéziában és Malajziában azért, hogy újabb olajpálma ültetvényeket telepítsenek. A hatalmas erdőtüzek milliók életét veszélyeztetik, kihalás szélére sodortak állatfajokat, és a globális klímára is hatalmas veszélyt jelentenek, hiszen az erdőtüzek pár hónapos széndioxid kibocsátása nagy ipari országok éves emissziójával vetekszik. Mondj nemet erre a környezetpusztításra azzal, hogy pálmaolajmentes termékeket választasz.

Mely termékeknél jelezzük a pálmaolajmentességet?

Azoknál a termékeknél jelezzük a pálmaolajmentességet, ahol a piacon jelen levő hasonló áruk gyakran tartalmaznak pálmaolajat: így az élelmiszereknél, kozmetikumoknál és tisztítószereknél.

A címke használatával szeretnénk segíteni az alternatívák felkutatásában. Éppen ezért találsz a listában egyszerű, tiszta növényi olajokat, melyek használatával kiválthatod a bonyolult összetevőjű krémeket, amelyek összetevőiről nem tudod kideríteni, pálmaolajból van-e. Használhatod őket magukban, vagy keverhetsz krémet belőlük, esetleg pálmaolajmentes szappant is főzhetsz belőlük.

Itt találod pálmaolajmentes termékeinket.


PEFC

PEFC:

A Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC) felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. A minősítés szavatolja, hogy az erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak betartják a szervezet szabványait és előírásait, s az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. A fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során érvényesülnie kell a biológiai fajgazdagság és az ökológiai egyensúly fenntartásának, az érintett területeken biztosítani kell a dolgozók és a lakosság jogainak és érdekeinek érvényesülését is.

• PEFC Certified – legalább 70%-ban PEFC minősített erdőből származó termék, újrahasznosított alapanyagot tartalmaz, vagy hasonló ellenőrzött forrásból származó összetevőt tartalmaz;

• PEFC Certified & Recycled - legalább 70%-ban újrhasznosított PEFC minősített termékből anyagból készült, vagy hasonló ellenőrzött forrásból származó összetevőt tartalmaz.

Itt találod PEFC minősített termékeinket.  

Soil Association

Soil Association:

A Soil Association a legelterjedtebb, nemzetközileg is ismert brit biominősítés (GB-ORG-5).

A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket vásárol.

Biotermesztés szabályai az egész Európai Unióban egységesek, a szabályok betartását és a tanúsítványok kiállítását nemzeti szervezetek végzik minden tagállamban. Ezért az  EU Organic jelölését is fel kell tüntetni a termékek csomagolásán.

Itt találod a Soil Association minősítéssel rendelkező bio termékeinket.

Termelői élelmiszer

Termelői élelmiszer:

Rövid ellátási lánccal, közvetlenül a termelőtől kerül hozzánk, többnyire kistermelőktől, családi gazdaságokból. Így sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma.

Itt találod termelői élemiszereinket.

újrahasznosított

Újrahasznosított:

Újrahasznosított anyagok felhasználásával készült termék. Másodlagos nyersanyagok használatával rengeteg energiát, vizet és egyéb erőforrást spórolhatunk meg.

Itt találod újrahasznosított alapanyagokból készült termékeinket.

vegán

Vegán:

A termék a gyártó tájékoztatása szerint nem tartalmaz állati eredetű összetevőt. Azoknál a termékeknél jelezzük, ahol a piacon jelen levő hasonló áruk gyakran tartalmaznak állati eredetű összetevőt.

Itt találod vegán termékeinket.

A független minősítések összegyűjtésében és jellemzésében nagy segítségünkre volt a Tudatos Vásárlók Egyesületének címkeadatbázisa.