Naturmind gluténmentes útifűmaghéj - 300 gramm
Mi az útifűmaghéj és mire jó?
A Naturmind útifűmaghéj – más néven Psyllium Husk – az útifű (Plantago ovata) magjának héja, mely kiemelkedően magas vízoldékony rosttartalommal rendelkezik. A vízzel érintkezve gél állagúvá válik, így természetes módon támogatja a bélmozgást, segít rendszeres székletürítésben, és enyhíti az emésztési panaszokat.
Kinek ajánlott?
- Székrekedéssel küzdőknek
- Diétázóknak és fogyókúrázóknak – teltségérzetet ad
- Irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknek
- Vegetáriánus, vegán étrendet követőknek
- Gluténérzékenyeknek, lisztérzékenyeknek
- Cukorbetegeknek is, mivel alacsony a glikémiás indexe
Hogyan használd az útifűmaghéjat?
- Folyadékba keverve: napi 1-2 teáskanálnyi mennyiség keverhető vízbe, gyümölcslébe vagy növényi tejbe. Fogyasztás után mindig bőségesen igyál vizet!
- Péksüteményekhez: gluténmentes kenyerekhez, muffinhoz, palacsintához keverve javítja az állagot, tojás- és gluténhelyettesítőként is működik.
- Sűrítőként használható krémekhez, pudinghoz, turmixhoz.
Fontos tudnivaló:
Az útifűmaghéjat mindig sok folyadékkal együtt kell fogyasztani, különben a bélben besűrűsödhet. Használata előtt orvosi konzultáció ajánlott, ha gyógyszert szedsz vagy emésztőrendszeri betegséged van.
Felhasználási ötletek útifűmaghéjhoz:
Reggeli rostbomba:
Keverj 1 teáskanál útifűmaghéjat zabkásába, joghurtba vagy növényi tejbe. Hagyd állni pár percet, amíg megduzzad – így könnyebben emészthető, és hosszan tartó teltségérzetet ad.
Smoothie-ba keverve:
Adj egy teáskanálnyit a turmixodhoz vagy smoothie-dhoz – így nemcsak rostban, hanem állagban is gazdagabb italt kapsz.
Gluténmentes sütéshez:
Sütemények, kenyerek, pizzatészták tésztájába keverve javítja a szerkezetet, segíti a tészta nedvességmegkötését – különösen gluténmentes lisztek használatakor hasznos.
Tojáshelyettesítőként vegán receptekhez:
1 evőkanál útifűmaghéj + 3 evőkanál víz = 1 tojás helyett! Kiváló kötőanyag fasírtokhoz, palacsintához, süteményekhez.
Emésztést támogató italként:
Keverj 1 teáskanál útifűmaghéjat 2 dl vízbe, azonnal keverd el és idd meg, majd igyál rá még egy pohár vizet! Rendszeres fogyasztása támogatja a bélműködést.
Ketogén és alacsony szénhidráttartalmú étrendbe is:
Rostban gazdag, szénhidrátban szegény, így keto-barát alapanyag.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia: 774 kJ / 193 kcal
- Zsír: 0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
- Szénhidrát: 1,4 g
- amelyből cukrok: 0,3 g
- Rost: 87,4 g
- Fehérje: 1,9 g
- Só: 0,1 g