Allergén információ: A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.
Az inkák aranyaként is emlegetett quinoa Dél-Amerikából származik.
Már 8-9 ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztották, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a Magok Anyja néven emlegették. Az inka harcosok a quinoa magnak köszönhetően nagyon kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből.
Tele van fehérjékkel, tartalmazhatja az összes aminosavat, és különösen gazdag lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését. A quinoa emellett kiváló vas-, magnézium-, E-vitamin-, kálium- és rostforrás lehet.
Gluténmentes termék gluténmentes üzemben csomagolva.
Kinézetre leginkább a kuszkuszra hasonlít. Sokoldalúan használható, akárcsak a rizs, de az íze mindkettőénél gazdagabb, diószerű.
Felhasználása: Köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Gyorsan megfőzhető, minden olyan étel elkészíthető belőle, melyet rizsből vagy kölesből készítenénk.
Elkészítése:
1. Áztass be egy bögre quinoát kétszer annyi vízben 5-10 percre, hogy az esetleges keserű íz teljesen kioldódjon belőle!
2. Csepegtesd le és mosd át!
3. Tedd egy edénybe, önts rá másfél bögre vizet, adjon hozzá fél teáskanál sót!
4. Forrald fel, majd fedd le egy szorosan záródó fedővel!
5. Kis lángon főzd 15 percig!
6. Vedd le a tűzről, és lefedve hagyd állni 5 percig!
7. Keverd fel villával és tálald!