Magazin

12 tipp - Így kezdj bele a hulladékcsökkentésbe

A hulladékcsökkentési hét apropóján összegyűjtöttük nektek azokat a termékeinket, amelyek egyszerűen segítenek üresen tartani a kukát!

Először otthon is nézz körül, mert a legjobb, ha azokat a holmikat használod, amiket már birtokolsz, de néhány újrahasználható dolgot érdemes beszerezni, mert nagyban megkönnyítik a hulladékcsökkentő hétköznapokat. Kezdd el a legegyszerűbb szokás megváltoztatásával, és rá fogsz jönni, hogy minimális odafigyeléssel mennyi nem-lebomló, környezetszennyező anyagot zársz ki az életedből. A legkisebb változtatás is számít! Ha kell, haladj lassan, míg egyre több eldobható terméket hagysz el az életedből.

1. Vászonszatyrok

 

 

Egy 2014-es Eurostat felmérés szerint a magyarok használják a legtöbb műanyagzacskót Európában évente: 466 darabot fejenként, ami több mint kétszerese az EU átlagnak. Összehasonlításként a legjobban teljesítő finnek négy darabot használtak… Könnyen enyhíthetjük a csúfos statisztikát, ha mindig tartunk a táskánkban néhány vászonszatyrot. Ha piacra jársz vásárolni, kérd meg az árust, hogy tegye közvetlenül a szatyorba a terményeket! Más boltokban néha többet kell erősködni, hogy elhagyhasd a kis zacskókat, de minél többen hívják fel a felelősök figyelmét arra, hogy ez valós igény és fontos cél, annál valószínűbb,hogy megszűnik az akadékoskodás! Többféle különböző vászonzacskó közül választhatsz a kínálatunkban, így minden élethelyzetre találhatsz megoldást: legyen szó akár bevásárlásról, tornazsákról, uzsonnástáskáról, vagy még kisebb bugyrokról, amikben magvakat vihetsz magaddal. Ha szeretnéd, vásárolhatsz különböző feliratokkal és mintákkal ellátott szatyrot, vagy vehetsz teljesen natúrt, amit magad dekorálsz ki. De akár újrahasznosított farmer szatyrokban is hazacipelheted az ennivalót.

 

2. Újrahasználható kulacsok

A másik nagy mennyiségben keletkező műanyaghulladék a PET-palack. Amennyiben egészséges a csapvíz a lakhelyeden – márpedig Magyarországon általában nagyon magas minőségű –, akkor semmi okod rá, hogy ásványvizes palackokat cipelj magaddal mindenhová. A különböző cukros üdítők fogyasztását pedig már csak az egészséged érdekében is érdemes csökkenteni. Ehelyett ruházz be egy BPA, BPS és egyéb káros, hormonrendszert megzavaró anyagoktól mentes, műanyag, vagy üveg Equa kulacsra! Az ára hamar megtérül, bárhol újratöltheted, megbolondíthatod a csapvizet gyümölcsökkel, de ha tearajongó vagy, azt is nyugodtan tölthetsz bele, hiszen bírja a magas hőmérsékletet is.

 

3. Cserélhető fejű fogkefe

 

 

A fogorvosok ajánlása szerint három havonta érdemes lecserélni a fogkefénket, ami átlagosan 300 darab eldobott fogkefét jelent egy emberi élet alatt. De mégis mi értelme van eldobni a nyelét? Ha cserélhető fejű fogkefét választasz, akkor a nyelét újra meg újra használhatod, csupán a fejet kell megvenni. Ráadásul erre a nyélre más szájápolási eszközöket is csatlakoztathatsz: nyelvtisztítót és fogköztiszító kefét.

4. Mosható pelenkák és babatörlőkendők

A mosható pelenkázás nagyszerű módja a hulladékcsökkentésnek, hiszen egyetlen baba 4-6000 darab eldobható pelenkát használ el, amíg szobatisztává nem válik, ami nagyjából 1 tonna nem lebomló szemetet jelent. A modern textilpelenkák pedig nagyon könnyen használhatóak, mosógépben moshatóak, többféle modellben és szemetgyönyörködtető mintákkal készülnek, hogy mindenki igényeinek megfeleljenek. A kisbabád bőrének is jobb, ha nem műanyaggal, hanem pamuttal érintkezik, mert így kisebb a pelenkakiütés veszélye, és sokak tapasztalták, hogy hamarabb lesz szobatiszta a textilpelenkát használó gyerek. Ha félsz, hogy túl sok macera lenne, akkor először próbálj ki egy-egy fajtát, így kikísérletezheted, melyik illik leginkább az életstílusotokhoz. Valószínűleg rá fogsz jönni, hogy egyáltalán nem jár olyan sok munkával, mint az elsőre tűnik. Mint a legtöbb újrahasználatos tárgynál, itt is rengeteg pénzt lehet spórolni az eldobhatóval összehasonlítva. Ugyanez igaz a babatörlőkendőkre is. A nedves törlőkendő készítéséhez használhatsz sima vizet, vagy vízzel 1:2 arányban kevert természetes növényi olajat például mandula- vagy jojobaolajat. Van, aki ehelyett kis mennyiségű, vízben feloldott babafürdetőre esküszik. Töltsd bele egy spricnis üvegbe, rázd fel, és adagold a textilre igény szerint.

 

5. Hagyományos borotvák

A hagyományos borotválkozás, cserélhető pengéjű biztonsági borotvával, vagy kinyitható borotvakéssel, pamaccsal és borotvaszappannal nagyságrendekkel kevesebb szemetet jelent, mint ha eldobható borotvát és flakonos habot vagy gélt használsz. Manapság sokan térnek vissza a régimódi borotválkozáshoz, mert sok szempontból előnyösebb a hulladékon túl is: van, aki a rituálét kedveli, de a pontosabb eredmény se rossz, és a New York Times által megszólaltatott bőrgyógyász szerint még a bőrt is jobban kíméli. Ha jól gondját viseled, akkor egy ilyen borotva több generációt is kiszolgál, így hosszú távon nagyon olcsó megoldásnak számít. De nehogy azt hidd, hogy csak férfiak használhatják, a női lábakra ugyanúgy passzol, és itt még az oly gyakori női felárral sem kell számolni.

Használj természetes anyagokból készült borotvaszappant és pamacsot a bőr előkészítéséhez, ami kevesebb csomagolást igényel, mint az üvegházhatású gázokkal hajtott borotvahab vagy gél, és sokkal tovább is tart.

 

6. Újrahasználható menstruációs termékek

 

Bizony, még a menstruációs betéteknek és tamponoknak is van hulladékszegény alternatívája! A legtöbb eldobható női higiéniai termék tele van nem lebomló műanyagokkal, és tekintve hogy egy nő élete során nagyjából 10000 darabot dob el, ez nem elhanyagolható. Mi a mosható Emilla betéteket és a menstruációs tölcsért ajánljuk, mint környezetbarát megoldást. A LadyCup nevű intimtölcsér orvosi szilikonból készül, 12 órán keresztül használható egyhuzamban a toxikus sokk szindróma veszélye nélkül. Ezt elsősorban azok szeretik, akik korábban tampon használtak.

A másik megoldás a mosható betét, amit a betéteket preferálóknak ajánlunk. Rengeteg méret, vastagság közül választhatsz, így éppúgy megtalálhatod a neked megfelelőt, mint az eldobhatók között. Ráadásul gyönyörű minták közül válogathatsz! ;) A gyártó szerint a betéteket legalább öt éven keresztül használhatod. Kiöblítés/áztatás után mosógépben moshatók, és amíg haza nem érsz önmagukba becsomagolva, vagy egy szép vízhatlan táskában tárolhatod őket. A mosható betétet és az intimtölcsért pedig kombinálhatod is egymással: a szivárgás megelőzésére, illetve a gyengébb napokon használhatsz egy kisebb Emilla betétet a tölcsér mellett vagy helyett.

 

7. Mosható arctörlő pamacsok

 

Az eldobható vattapamacsok újrafelhasználható változata ez a gyönyörű, Emilla által készített csomag. Egyébként tudtad, hogy smink eltávolítására használhatsz egyszerű kókuszolajat is? Máris kiváltottad az eldobható sminklemosó kendőket is! Ráadásul a pamacsok alapja is hulladékcsökkentés eredménye, hiszen azokból az anyagdarabokból készítették őket, amiket az Emilla betétek készítése során már nem tudtak felhasználni :)

 

8. Textil zsebkendők

 

A pamut zsebkendő használata nemcsak környezetbarát és pénztárcakímélő megoldás, hanem roppant praktikus is: finom puha, így nem dörzsöli annyira az orrod, mint a papírból készült változatok, ráadásul nem is szakad el, nem lyukad ki. Válassz magadnak egy szép szettet, és lassan szokj rá, hogy nem használsz papírzsepit. Nincs többé mosásban szétfoszlott papírzsepi darabokkal „díszített” ruha! ;)

 

9. Szilárd szappanok és samponszappan

 

 

A tusfürdők és samponok rengeteg vizet tartalmaznak, ami plusz szállítást és csomagolást jelent. Spórold meg a Földnek a flakonokat, és válts természetes olajokból és vajakból készült szappanra és szilárd samponszappanra. Ezzel megintcsak kevesebb vegyi anyaggal érintkezik a bőröd, hiszen a vizet tartalmazó készítményekhez tartósítószereket, irritáló habzóanyagokat és egyéb adalékokat adnak.

 

10. Komposztálók

 

 

A komposztálás megkerülhetetlen a hulladékcsökkentésben, hiszen a háztartási hulladék 30-35%-át szerves élelmiszer és zöldhulladék teszi ki. Ez azt jelenti, hogy ha elkezdenél komposztálni, akkor máris egyharmaddal kevesebb menne a szemétbe! Ráadásul a komposztálás egészséges, tápanyagdús talajjal látja el a kerted. De az sem probléma, ha nincs kerted, mert egészen kicsi konyhai komposztálót is tartunk a nagyobb kerti típusok mellett. Ezeknek a tartalmát kiürítheted egy közeli közösségi kertben vagy köztéri komposztálóban.

 

11. Szelektív kukák

 

A hulladékmegelőzést és az újrahasználást minden lehetséges esetben előnyben kell részesítenünk az újrahasznosítással szemben, mivel a környezeti hatások csökkentésének ez a legjobb módja. De néha ez nem sikerül, ilyenkor jön a szelektív hulladékgyűjtés. Ha nem kell nagy erőfeszítéseket tenni, mert könnyen elérhető és egyértelműen jelölt, hogy mit hová kell dobni, sokkal kisebb az esélye annak, hogy a sima kukába megy a hulladék. Ebben segítségedre lehet egy praktikus szelektív hulladékgyűjtő. Válassz újrahasznosított papírból és műanyagból készült szelektív kuka választékunkból!

 

12. Újrahasznosítható anyagokból készült termékek

 

Ha már újrahasznosításról beszélünk, nem árt megnézni a másik végét is a történetnek. Hiszen az anyagok újrafeldolgozása csak akkor gazdaságos, ha abból értékes, használható termék készül. Amikor valamit vásárolnánk, érdemes megnézni, hogy elérhető-e belőle újrahasznosított alapanyagú a piacon, hiszen ennek kisebb a lábnyoma, mint amit elsődleges nyersanyagból készítettek. A Zöldbolt rengeteg ilyen árut kínál: újrapapír WC-papírt, papírtörlőt, mindenféle iskola- és irodaszert, régi farmerekből készült kiegészítőket, papucsot, babzsákfotelt, székpárnát, puffot, szőnyegeket és edényfogót, valamint újrahasznosított műanyag szelektív kukát, kukászsákot és komposztálókat. Dönts bölcsen, és tartsd távol az értékes nyersanyagokat a szemétlerakóktól!

© Zöldbolt.hu 2016

Kapcsolódó cikkek
Tegyél te is a mikroműanyag-szennyezés ellen!

Tegyél te is a mikroműanyag-szennyezés ellen!

Sok kicsi sokra megy! Igaz ez a környezetvédelmi erőfeszítésekre, de a mikroszkopikus műanyagszennyezésre is. Lássuk mi a probléma, és hogyan tehetsz ellene!
Újrahasználati Központban jártunk

Újrahasználati Központban jártunk

Tetszett előző cikkünk a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokról? Kíváncsi vagy, hogyan működnek a gyakorlatban? Képes élménybeszámolónkból kiderül!
Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

Hogyan minimalizáld a konyhai élelmiszer-hulladékod?

A konyhában is sokat tehetünk az élelmiszerhulladékok csökkentéséért. Némi odafigyeléssel és néhány egyszerű megoldás segítségével kevesebb étel és járulékos csomagolás kerülhet a kukába, ami nemcsak környezetünk javára válik, de pénztárcánkat is kíméli. 
Kapcsolódó termékek
Emilla mosható arctisztító párna szett táskával (14 db)Emilla mosható arctisztító párna szett táskával (14 db)
készleten
3 490 Ft 249,3 Ft/1 db
kosárba
Equa ESPRIT üveg kulacs - Barackfa (550 ml)Equa ESPRIT üveg kulacs - Barackfa (550 ml)
készleten
5 590 Ft 5 590 Ft/1 db
kosárba